Japanse Water Therapie

De (vroege) ochtend uren zijn de ” golden hours ”. Er kan veel worden gedaan voordat de dag echt begint. Olie spoelen, het drinken van citroen water, droog borstelen, mediteren/ bidden en een snelle workout  zijn allemaal voorbeelden hoe je de dag gezond kunt beginnen. Volgens de Japanners kunnen we nog een gewoonte aan ons rijtje toevoegen: de Japanse water therapie. Al decennia lang drinken Japanners water op een nuchtere maag.

Het drinken van water is natuurlijk een algemeen goede gewoonte voor onze gezondheid. Water is een  bron van leven en is een noodzakelijk bestanddeel voor iedere cel en functie in ons lichaam. Er is geen leven zonder water. Al jaren zijn er wetenschappelijke studies naar de effecten van het drinken van water gedaan.

ebook banner post

Wat is de Japanse water therapie?

De Japanse traditionele geneeskunde is een groot voorstander van het drinken van water net na het ontwaken op een nuchtere maag.

Voor ernstige (en minder ernstige) ziekten is de Japanse water therapie succesvol gebleken (hier kan ik overigens geen wetenschappelijke studies voor vinden). Voor de  Japanse medische samenleving wordt de water therapie gebruikt als een ​​natuurlijke remedie voor de volgende aandoeningen:

hoofdpijn

lichamelijke pijn

hart problemen

artritis

snelle hartslag

epilepsie

zwaarlijvigheid

bronchitis en astma

hersenvliesontsteking

urine problemen

braken en diarree

gastritis

aambeien

suikerziekte

constipatie

alle oogziekten

menstruatiestoornissen

oor-, neus- en keel ziekten

Wat zijn de juiste stappen om de Japanse water therapie volgen?

Hier zijn de stappen voor het volgen van deze therapie.
1. Nadat je wakker bent drink je 4 x een glas water van  160 ml (geen koud water) voordat je iets anders doet, zoals je tanden poetsen of eten.
2. Daarna kun je je tanden poetsen, maar je mag nog niet eten of drinken. Dit mag 45 minuten na stap 1.
3. Na 45 minuten kun je eten en drinken zoals normaal.
4. Na elke maaltijd of snack, mag je niet eten of drinken gedurende 2 uur.
5. Als je ziek bent, ouder bent, of niet gewend bent om meer water te drinken, kun je het aantal glazen geleidelijk opvoeren.

Als je nierproblemen hebt of ernstige gezondheidsproblemen, vraag dan aan je arts of je met de Japanse water therapie mag beginnen.

De Chinezen en Japanners drinken in het algemeen ook liever warm water met en na hun maaltijden, geen koud water. Misschien is het geen slecht idee dat we hun drinkgewoonten overnemen? Ook in Ayurveda wordt er veel aandacht geschonken aan de temperatuur van dranken. Ze geloven dat het drinken van te koude of te warme dranken een groot aantal ernstige ziekten kan veroorzaken.

Subscribe newsletter

Waarom zouden we de Japanners moeten geloven?

Er zijn enkele opmerkelijke feiten waarom we een aantal van de Japanse gezonde gewoonten zouden moeten overwegen. Japanners leven als natie het langst en er zijn heel wat Japanners ouder dan 100 jaar.
De Japanse water therapie, vergelijkbaar met de water therapie in Ayurveda, bestaat al lange tijd. In Japan is deze water therapie zeer populair, maar ook wereldwijd is dit geen onbekend fenomeen.

Zoals je weet, bestaat het lichaam uit  60-70% water. Vandaar dat, wanneer de hoeveelheid water in ons lichaam afneemt, we geconfronteerd met gezondheidsproblemen omdat onze organen niet kunnen functioneren zonder water.

Disclaimer
Overdrijf niet! Het drinken van te veel water in een korte tijdsduur, kan leiden tot een fatale “water vergiftiging”. Wat kan worden beschouwd als te veel water drinken is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, iemands conditie, gewicht, klimatologische omstandigheden etc. Te veel van het goede is niet goed, en dit geldt zeker voor de Japanse water therapie.

Dit artikel is niet bedoeld als basis voor een reguliere medische behandeling of als vervanging voor het advies van de huisarts of een medisch specialist.


Heb jij ooit gehoord van de Japanse water therapie?

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.