Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Boekweitsalade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 10 min
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 2 (of 4 als bijgerecht) 1x
  • Category: salade
  • Cuisine: vegan
  • Diet: Vegan

Description

Deze boekweitsalade met lavas dressing is een perfecte salade voor de zomer. Fris, knapperig, en heerlijk voor een barbecue of picknick. Deze boekweitsalade kan ook prima vooraf worden gemaakt, want alle ingrediënten blijven lekker knapperig, zoals de radijsjes, de komkommer, wortel, uitjes en mais.


Ingredients

Scale

Voor de boekweitsalade

  • 80 gram (½ kopje) boekweit
  • 200 gram maïs
  • 2 middelgrote wortels
  • 1 lente-uitje
  • ¼ komkommer
  • 1 rode ui
  • 10 radijsjes
  • 200 gram gekookte zwarte bonen
  • optioneel: munt blaadjes

Voor de dressing

  • sap van 1 citroen
  • 1 tl knoflook poeder
  • 1 tl gedroogde uienpoeder
  • 1 el cashew boter
  • snufje zwarte peper (naar smaak)
  • 1 tsp mosterd
  • 1 tsp lavas (gedroogd)
  • 1 tsp dadel siroop (of ahornsiroop)
  • zout naar smaak

Instructions

Spoel de boekweit af onder stromend water in een fijne zeef. Kook de boekweit vervolgens in dubbel de hoeveelheid water. Laat het 10 minuten zachtjes sudderen op laag tot middelhoog vuur met het deksel erop. Laat de boekweit vervolgens in een zeef goed uitlekken.

Je kunt voor dit recept maïs uit een glazen pot gebruiken. Spoel de maïs dan goed af alvorens te gebruiken. Of je kunt enkele verse maïskolven kopen voor dit recept. Kook de maïskolf voor ongeveer 10 minuten in een ruime hoeveelheid kokend water en snij de korrels van de kolf.

Hetzelfde geldt voor de zwarte bonen. Je kunt deze zelf koken of uit een glazen pot gebruiken. Ik gebruikte zwarte bonen uit een glazen pot en spoelde deze goed af voor gebruik.

Plaats de boekweit, de mais en de zwarte bonen in een grote mengkom.

Snijd de wortels, komkommer, rode ui, radijsjes en lente uitje in kleine stukjes en voeg dit ook toe aan de mengkom. Ik vind persoonlijk dat hoe fijner je de ingredienten, hoe beter. Maar dat is geheel persoonlijk.

Voeg enkele fijngehakte munt blaadjes toe voor extra frisheid.

Plaats alle ingrediënten voor de dressing in een kleine mengkom. Mix goed door en roer de dressing door de salade.  Dit kun je ruim van te voren doen zodat de salade goed op smaak kan komen met de dressing.


Notes

  • Deze salade kan van tevoren worden gemaakt en tot 3 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard.