De Beste Thaise Groene Curry met Tofu (olie-vrij & makkelijk)

Deze Thaise Groene Curry met Tofu is een heerlijke, geurige, romige, verzadigende bouillon met verse groenten en de perfecte balans tussen pittig, zoet en zout. Dit recept kan volledig olievrij worden gemaakt (als je dat wilt) en het is klaar om geserveerd te worden in minder dan 20 minuten.

this recipe is also available in English:

English

Dit recept bevat affiliatie links.

 

Wie houdt er nu niet van een verwarmende kom met heerlijk eten? Ik ben er zo dol op dat ik er zelfs een volledig plantaardig veganistisch e-kookboek over heb gemaakt met alleen maar volwaardige gerechten in kommen. Er is iets rustgevends aan een een grote kom verwarmend eten, vind je niet? En deze Thaise Groene Curry met Tofu is precies dat: troostend, heerlijk, hartig, voedend en verwarmend.

Maar het is meer dan alleen een kom comfort, het is de extra romige bouillon die alle knapperige groenten bedekt en die deze curry onweerstaanbaar maakt.

Toen ik Thailand bezocht, heb ik (natuurlijk) een vegan kookles gevolgd. Ik heb onder andere geleerd hoe ik een vegan Thaise kokossoep kon maken, maar ook curry kwam aan bod. Sindsdien begon ik thuis te experimenteren met mijn eigen curryrecepten.

Dit recept is een variatie op het recept dat ik in Thailand heb geleerd. Maar ik wilde een recept maken dat niet alleen makkelijker zou zijn, maar ook een recept dat ik steeds opnieuw zou kunnen maken. Alle producten voor dit Thaise groene curry tofu recept zou je makkelijk te vinden moeten kunnen vinden in een gewone supermarkt. In de receptnotities vind je enkele alternatieven als je niet alle ingrediënten kunt vinden.  

Deze Thaise groene curry met tofu is heerlijk en ik durf zelfs te zeggen restaurantkwaliteit-curry. Maar dan zelf gemaakt, met de ingrediënten die je kent, desgewenst zonder olie en super vers!

Een goede groene curry recept is meer dan alleen groenten, kokosmelk en currypasta in een pan gooien. Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om de beste curry ooit te maken.

Hoe maak je een goede curry bouillon

Een goede curry bouillon is het uitgangspunt. Je kunt verschillende groenten gebruiken als je wilt, maar je curry bouillon moet goed zijn.

Gebruik een goede kwaliteit curry pasta. Je kunt je eigen currypasta maken of een in de winkel gekochte versie gebruiken, maar lees dan wel de voedingsetiketten. Het zal je verbazen hoeveel merken curry pasta niet veganistisch zijn of onnodige conserveermiddelen bevatten.

Vervolgens heb je kokosmelk nodig. Nogmaals, lees de etiketten. Ze zouden allemaal veganistisch moeten zijn, maar sommige bevatten veel conserveermiddelen. Ik heb zowel met een lichte kokosmelk als een volle kokosmelk deze curry gemaakt en voor een rijke restaurantachtige curry wil je zeker een volle kokosmelk gebruiken.

Welke groenten gebruik je in een groene curry

De Thaise curry die ik in Thailand maakte, was gemaakt met courgette of aubergine, baby maiskolfjes, paprika, sperziebonen, uien, limoen, basilicumblaadjes en een kruisbloemige groente zoals broccoli.

Maar er werd me ook verteld dat er niet echt strikte regels zijn. Dit is een leuke manier om dit curry recept eigen te maken. Ik geef bijvoorbeeld de voorkeur aan baby maïskolfjes in plaats van bamboescheuten. Ook vind ik tomaatjes lekkerder in plaats van courgette en ik vind het ook lekker om dun gesneden worteltjes toe te voegen.

Ik heb alle ingrediënten in mijn plaatselijke supermarkt kunnen vinden, maar als je enkele specifieke ingrediënten niet kunt vinden, probeer dan een plaatselijke Aziatische supermarkt.

Ingredients green curry tofu on a white plate on a grey backdrop

Thaise Groene Curry Tofu Ingrediënten

Hoewel dit recept er op het eerste gezicht eenvoudig uitziet, kan een curry ook behoorlijk verkeerd uitpakken. Het volgende kan een curry verpesten:

  • een slechte bouillon (te waterig of te weinig curry pasta)
  • kokosmelk die is aangelengd met water
  • gefrituurde groenten of gewoon oude overgebleven groenten die niet meer knapperig zijn
  • en een goedkope curry pasta met veel oliën en weinig smaak waardoor het geheel flauw smaakt

Om een goede curry te maken, doe je dus het tegenovergestelde:

  • Ga voor een volle kokosmelk om een heerlijke bouillon te maken
  • Gebruik een curry pasta van goede kwaliteit met alleen de ingrediënten die in een curry pasta zouden moeten zitten
  • Voeg verse knapperige groenten toe

Close up green curry tofu

Hoe maak je Thaise Groene Curry met Tofu

Deze curry is niet alleen heerlijk, het is ook makkelijk en snel te maken. In minder dan 20 minuten is je curry klaar om geserveerd te worden.

Verhit de ui, knoflook, gember en curry pasta in olie of kokosboter (als je olievrij wilt koken). In de video voeg ik de currypasta toe nadat ik de kokosmelk heb toegevoegd, omdat ik deze eerder vergat toe te voegen.

Voeg de kokosmelk toe.

Roer en voeg de droge ingrediënten zoals de kokosbloesemsuiker, kaneel en zout toe.

Voeg tot slot al je groenten toe en laat sudderen tot de broccoli voldoende gaar voor je is. Ik hou er niet van dat mijn broccoli te gaar is, dus vaak heb ik al aan 5-10 minuten sudderen genoeg.

Vlak voor het serveren van de curry voeg ik wat gemarineerde ovengebakken tempeh of tofu toe, het recept daarvoor vind je hier. Het is een knapperige toevoeging met een mooie bron van eiwitten. Dit is echter volledig optioneel.

Je kunt deze curry met rijst of noedels serveren. Persoonlijk vind ik dit curry recept ook heerlijk met boekweitnoedels. Maar dat is helemaal aan jou! Ik moedig je aan om dit recept je eigen te maken.

Green curry tofu in a black bowl with tofu and a basil leaf on top on a grey backdrop

Ik heb dit curry recept nu al best vaak gemaakt en mijn belangrijkste tip is: kook de curry en de groenten niet te lang. Het is veel lekkerder als de groenten nog een beetje krokant zijn. En hoe langer je het kookt, hoe dikker de bouillon zal zijn. Ik vind mijn bouillon lekker als het smeuïg en niet te dik is en ik serveer dan ook best veel ervan bij mijn rijst of noedels. Echter, als jij wel van een dikke bouillon houdt of van net genoeg bouillon houdt zodat de rijst alles kan opnemen, ga ervoor!

Ik durf te wedden dat jij ook gek zult zijn op deze restaurant stijl Thaise groene curry met tofu en het keer op keer zult maken. Vooral als ik merk dat ik veel groenten in de koelkast heb en weinig inspiratie heb om te koken, is de kans vrij groot dat ik dit groene curry met tofu recept maak.

Als je van een romige, verwarmende, smaakvolle curry houdt, probeer dan deze! Het is niet te zoet, niet te pittig, niet te zout of te zwaar. Alle kruiden zijn goed in balans met de kokossuiker. En naast de kokosmelk is er geen andere vet aanwezig om deze curry onnodig zwaar te maken.

Ik zou graag willen weten wat je van deze groene curry met tofu vindt. Vergeet niet om het recept te beoordelen en een reactie achter te laten! En als je een foto van je curry maakt, deel deze dan met mij op Instagram #thegreencreator en Facebook zodat ik het in mijn stories kan delen!

Green curry tofu in a black bowl with tofu and a basil leaf on top on a grey backdrop

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Green curry tofu in a black bowl with tofu and a basil leaf on top and a silver spoon on a grey backdrop

De Beste Thaise Groene Curry met Tofu (olie-vrij & makkelijk)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2-3 servings 1x
  • Category: lunch, avondeten
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Thai
  • Diet: Vegan

Description

Deze Thaise groene curry met tofu is een heerlijk geurige en romige curry met de juiste balans in smaken. Dit recept kan desgewenst volledig olievrij worden gemaakt en staat in minder dan 20 minuten op tafel.


Ingredients

Scale

Voor de groene curry:

  • 1 eetlepel kokosolie of kokosboter om dit olievrij te maken *
  • ½ ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 cm gember, fijngehakt
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 steeltje citroengras, gebogen en geknakt
  • 1 tl vegan vissaus of sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 3 eetlepels groene currypasta *
  • 1 blikje volle kokosmelk *
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 1 handje broccoli
  • 1 handje rode zoete punt paprika
  • 1 handje wortelen, dun gesneden
  • een paar cherry tomaatjes, in tweeën gesneden
  • 4 baby maiskolfjes, elk in ongeveer 4 stukjes gesneden
  • ½ tl zout (maar dit hangt af van de curry pasta dus pas naar smaak aan)
  • optioneel: ½ tl cayennepeper of chilipoeder

Om te serveren (optioneel):

  • Krokant gemarineerde en gebakken tempeh of tofu
  • Gekookte witte of bruine rijst of noedels
  • Serveer met kruiden en eventueel een schijfje limoen

Instructions

In een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur voeg de kokosolie OF kokosboter toe. *

Eenmaal gesmolten, voeg de gesnipperde ui, gehakte knoflook, fijngehakte gember en groene curry pasta toe. Roer en verhit 1 minuut.

Voeg de kokosmelk toe en roer om te combineren. Voeg ook de kaneel, het zout en de kokossuiker toe en roer opnieuw tot alles goed gemengd is. Voeg de groenten toe en roer.

Breng het vuur tot hoog en laat de bouillon aan de kook komen (het gaat borrelen). Verlaag vervolgens het vuur tot middelhoog en laat afgedekt 10 minuten sudderen of tot de groenten gaar zijn.

Voeg de krokant gebakken tofu toe, roer en serveer.

Deze curry is heerlijk om te serveren met gekookte rijst (of noedels). Serveer het apart, dus meng de rijst niet in de pan met de curry. Serveer elke kom met meer krokant gebakken tofu. Serveer warm.


Notes

  • Om deze curry olievrij te maken: gebruik 1-2 eetlepels kokosboter in plaats van kokosolie. Het natuurlijke vet in kokosboter zal net zo goed werken voor dit curry recept zonder verschil in smaak.
  • Curry pasta: Veel curry pasta’s bevatten zeevruchten, melk en additieven. Zorg er dus voor dat je het ingrediëntlabel leest voordat je een willekeurige curry pasta koopt. Ik vermijd liever curry pasta met kurkuma, knoflookpoeder en uienpoeder als eerste hoofdingrediënten. Dit zijn niet echt curry pasta’s. In plaats daarvan probeer ik te gaan voor een ingrediëntenlijst met bijvoorbeeld deze ingrediënten als eerste drie: groene chili, knoflook, citroengras, laos (Thaise gember)
  • Kokossuiker: suiker wordt toegevoegd om de smaken in evenwicht te brengen en de smaak en het zoutgehalte van de curry naar voren te halen. Als je voor de eerste keer curry maakt, voeg dan eerst de helft van de suiker toe, proef deze en voeg dan eventueel de rest van de suiker toe.
  • Kokosmelk: ik raad je aan om volle kokosmelk te gebruiken zodat de bouillon lekker romig zal zijn. Magere kokosmelk zal ook werken, maar de bouillon zal niet zo romig zijn.
  • Bewaarinstructies: restjes kunnen in een bakje met deksel tot 3 dagen worden bewaard in de koelkast. Als je rijst of noedels hebt gekookt om bij de curry te serveren, raad ik aan om deze in een apart bakje te bewaren (anders absorberen ze alle curry bouillon). Ik raad niet aan om restjes in te vriezen.
  • Groenten: in deze curry kun je veel verschillende groenten gebruiken. Wissel het af met courgette, (erwten) aubergine, bloemkool, spruitjes, groene erwten of gele/groene paprika.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s en recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Dank je wel!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.