Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
Green curry tofu in a black bowl with tofu and a basil leaf on top and a silver spoon on a grey backdrop

De Beste Thaise Groene Curry met Tofu (olie-vrij & makkelijk)

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2-3 servings 1x
  • Category: lunch, avondeten
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Thai
  • Diet: Vegan

Description

Deze Thaise groene curry met tofu is een heerlijk geurige en romige curry met de juiste balans in smaken. Dit recept kan desgewenst volledig olievrij worden gemaakt en staat in minder dan 20 minuten op tafel.


Ingredients

Scale

Voor de groene curry:

  • 1 eetlepel kokosolie of kokosboter om dit olievrij te maken *
  • ½ ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 cm gember, fijngehakt
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 steeltje citroengras, gebogen en geknakt
  • 1 tl vegan vissaus of sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 3 eetlepels groene currypasta *
  • 1 blikje volle kokosmelk *
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 1 handje broccoli
  • 1 handje rode zoete punt paprika
  • 1 handje wortelen, dun gesneden
  • een paar cherry tomaatjes, in tweeën gesneden
  • 4 baby maiskolfjes, elk in ongeveer 4 stukjes gesneden
  • ½ tl zout (maar dit hangt af van de curry pasta dus pas naar smaak aan)
  • optioneel: ½ tl cayennepeper of chilipoeder

Om te serveren (optioneel):

  • Krokant gemarineerde en gebakken tempeh of tofu
  • Gekookte witte of bruine rijst of noedels
  • Serveer met kruiden en eventueel een schijfje limoen

Instructions

In een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur voeg de kokosolie OF kokosboter toe. *

Eenmaal gesmolten, voeg de gesnipperde ui, gehakte knoflook, fijngehakte gember en groene curry pasta toe. Roer en verhit 1 minuut.

Voeg de kokosmelk toe en roer om te combineren. Voeg ook de kaneel, het zout en de kokossuiker toe en roer opnieuw tot alles goed gemengd is. Voeg de groenten toe en roer.

Breng het vuur tot hoog en laat de bouillon aan de kook komen (het gaat borrelen). Verlaag vervolgens het vuur tot middelhoog en laat afgedekt 10 minuten sudderen of tot de groenten gaar zijn.

Voeg de krokant gebakken tofu toe, roer en serveer.

Deze curry is heerlijk om te serveren met gekookte rijst (of noedels). Serveer het apart, dus meng de rijst niet in de pan met de curry. Serveer elke kom met meer krokant gebakken tofu. Serveer warm.


Notes

  • Om deze curry olievrij te maken: gebruik 1-2 eetlepels kokosboter in plaats van kokosolie. Het natuurlijke vet in kokosboter zal net zo goed werken voor dit curry recept zonder verschil in smaak.
  • Curry pasta: Veel curry pasta’s bevatten zeevruchten, melk en additieven. Zorg er dus voor dat je het ingrediëntlabel leest voordat je een willekeurige curry pasta koopt. Ik vermijd liever curry pasta met kurkuma, knoflookpoeder en uienpoeder als eerste hoofdingrediënten. Dit zijn niet echt curry pasta’s. In plaats daarvan probeer ik te gaan voor een ingrediëntenlijst met bijvoorbeeld deze ingrediënten als eerste drie: groene chili, knoflook, citroengras, laos (Thaise gember)
  • Kokossuiker: suiker wordt toegevoegd om de smaken in evenwicht te brengen en de smaak en het zoutgehalte van de curry naar voren te halen. Als je voor de eerste keer curry maakt, voeg dan eerst de helft van de suiker toe, proef deze en voeg dan eventueel de rest van de suiker toe.
  • Kokosmelk: ik raad je aan om volle kokosmelk te gebruiken zodat de bouillon lekker romig zal zijn. Magere kokosmelk zal ook werken, maar de bouillon zal niet zo romig zijn.
  • Bewaarinstructies: restjes kunnen in een bakje met deksel tot 3 dagen worden bewaard in de koelkast. Als je rijst of noedels hebt gekookt om bij de curry te serveren, raad ik aan om deze in een apart bakje te bewaren (anders absorberen ze alle curry bouillon). Ik raad niet aan om restjes in te vriezen.
  • Groenten: in deze curry kun je veel verschillende groenten gebruiken. Wissel het af met courgette, (erwten) aubergine, bloemkool, spruitjes, groene erwten of gele/groene paprika.

Keywords: avondeten, lunch, curry, Thaise groene curry, tofu

Read previous post:
red currant oat porridge topped with red currant and chopped walnuts in a white bowl on a white plate on a light wooden cutting board with a golden spoon in the porridge
Rode Bessen Havermout Met Yoghurt

Rode bessen of eigenlijk rode aalbessen worden toch best wel onderschat. Ze vallen een beetje in dezelfde categorie als rabarber.

Close