Edelgistvlokken Kruiden Mix

Steevast één van de eerste opmerkingen die je vaak hoort als je zegt dat je plantaardig eet is: ik zou echt niet zonder kaas kunnen! Kaas schijnt voor velen een heikel puntje te zijn. Best wel begrijpelijk, toch? Het is een ontzettende smaakmaker bij zo veel gerechten. Ik dacht ook altijd dat ik kaas zou missen. Dit moment brak echter nooit aan, want al snel maakte in kennis met edelgistvlokken. Edel wat? Het klinkt niet echt lekker als je dit noemt bij een kaasliefhebber, maar wat is het toch heerlijk! Als je al bekend bent met edelgistvlokken, blijf dan lezen voor mijn edelgistvlokken kruiden mix recept. Een heerlijke mix die je bijna overal voor kunt gebruiken.

Edelgistvlokken

Vaak is de naam bekend onder de planteneters (veganisten) verder kennen weinigen waarschijnlijk dit product. Behalve zoete gerechten, kun je dit gelige poeder over bijna alles heen sprenkelen. Het is eigenlijk een vegan optie voor kaas. Edelgistvlokken zijn gemaakt van Saccharomyces Cerevisiae, dit is een eencellig ”organisme”. Eigenlijk een eencellige schimmel. Dezelfde schimmel die gebruikt wordt als bier-, wijn- en broodgist. Het verschil is dat edelgist wordt gekweekt, geoogst, gewassen en uiteindelijk gedroogd om het te ”deactiveren”. Edelgist is dus eigenlijk een gedroogde inactieve gist. Het is inactief en kan dus niet groeien zoals bakkersgist (het heeft geen mogelijkheid tot rijzen).

Zijn edelgistvlokken gezond?

Edelgistvlokken bevatten B vitaminen, met name vitamine B6. Dit is goed voor de metabolisme, werking van het zenuwstelsel, verbetering van het geheugen en werkt ook goed tegen vermoeidheid. Ook zijn B vitaminen goed voor glanzend haar, sterke nagels en een mooie huid.

Hoe kun je edelgistvlokken gebruiken?

Bijna alles wat niet zoet is wordt alleen maar beter met edelgistvlokken. Koud of warm, beiden zijn overheerlijk met edelgistvlokken. Warm vind ik het heerlijk over een soep, groenten, geroosterde noten of een éénpansgerecht. Natuurlijk moet je de edelgistvlokken niet teveel verhitten als je de vitaminen wilt behouden. De koude opties zijn echter ook heerlijk. Over een avocado met zout en limoen. Of wat dacht je van een lepeltje over je salade of in je favoriete saus?

Ik gebruik edelgistvlokken best veel, en vaak ook wel met vlagen. Maar toen ik deze mix laatst maakte en merkte hoe gek iedereen er op was, werd het tijd om het te delen. Een blik op de overige ingrediënten (zoals geelwortel) en je merkt al snel hoe super gezond deze mix is. Je hebt vast al alle ingrediënten in huis, dus laten we snel beginnen.

Nutritional Yeast Super Mix

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Nutritional Yeast Super Mix

Edelgistvlokken Kruiden Mix

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
 • Author: The Green Creator
 • Prep Time: 5 mins
 • Total Time: 5 mins
 • Category: dressing
 • Cuisine: plantaardig, vegetarisch, gezond

Description

Edelgistvlokken super mix met ondere kurkuma


Ingredients

Scale
 • 5 eetlepels edelgistvlokken
 • 3 snufjes Keltisch zeezout of Himalaya zout
 • 1 theelepels gedroogde oregano
 • een snufje gember poeder
 • 1 theelepel kurkuma poeder

Instructions

 1. Meng alles in een droog glazen potje en je kunt hier maanden van genieten.
 2. Het is ook heerlijk om een mix te maken met geschaafde amandelen en/of walnoten.

photos and text by the green creator (c) (copyright)