Mijn ervaring met bellicon

Als je me op social media (the green creator) volgt, dan heb je vast opgemerkt dat ik vaak dansend sta te springen op de meest foute nummers. Ik sta op een heuse trampoline te springen, of rebounder zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen. Ook heb je vast gemerkt dat de trampoline waar ik op spring totaal geen geluid (irritant gekraak) maakt. Ik heb de afgelopen tijd namelijk nogal wat springende uurtjes op de bellicon trampoline doorgebracht en deel graag mijn ervaring met bellicon met je. En waarom trampoline springen?

Ik ben niet betaald om dit artikel te schrijven, dit is mijn eigen ervaring met bellicon. Ik heb dit artikel in 2016 gepubliceerd en in 2021 ontving (en gebruik) ik een affiliate link voor genoemde bellicon producten. 

Lees hier mijn andere bellicon artikel (2021): ”bellicon workout tips”

My experience with bellicon

Wat is bellicon?

De bellicon is een kleine trampoline/rebounder dat enorm bekend is in bijvoorbeeld revalidatie centra. Ook wordt het veel gebruikt door ouderen, ziekenhuizen en fysiotherapeuten. Het is namelijk totaal niet belastend voor je gewrichten, maar wel een hele goede training voor je spieren. Tja, als trampoline springen veilig genoeg is voor de NASA, dan is het ook goed voor de ouderen/zwakkeren onder ons, toch?

Ok, het is niet belastend, het is low impact en dus ideaal voor de wat ouderen. Daar hield het trampoline verhaal een beetje mee op. De laatste jaren is hier echter steeds sterker een verandering in gekomen. Om eerlijk te zijn, volg ik de ‘’trampoline trend’’ al enkele jaren, maar de overvloed aan informatie (welke trampoline?) weerhield me ervan om de sprong (letterlijk) te wagen.

De feiten op een rijtje

Trampoline springen is niet alleen een oefening voor de spieren en het hart, het is de ENIGE vorm van lichaamsbeweging dat op alle cellen werkt. Meneer Albert E. Carter legt dit mooi uit. Volgens de heer Albert (een autoriteit op het gebied van rebounding en auteur van het boek “The New Miracles of Rebound Exerciseir?t=thegrecre0a 20&l=am2&o=1&a=0961904127“) is het de meest efficiënte en effectieve vorm van lichaamsbeweging ooit door de mensheid bedacht. Dat is nogal een bewering en ik wilde hier direct alles van weten.

Zwaartekracht

Als je erover nadenkt, bestaan alle oefeningen (cardio/spieren) allemaal met behulp van zwaartekracht. Een push-up bijvoorbeeld is een kwestie van je lichaam tegen de zwaartekracht. Als je je spieren vaak genoeg blootstelt aan zwaartekracht en weerstand, worden je spieren sterker. Waar zijn spieren van gemaakt? Cellen. Deze cellen worden alleen maar sterker omdat zwaartekracht en weerstand van invloed zijn op iedere cel. De cel moet steeds reageren en dat maakt ze sterker en dit heeft natuurlijk invloed op het hele lichaam. Met andere woorden, als je je cellen traint word je sterker en fit. Wat heeft dit met trampoline springen te maken? Nou, best veel.

Rond het begin van 1900 kwam Albert Einstein met een nieuwe theorie over de kracht van versnelling, vertraging en zwaartekracht. Om een lang verhaal kort te maken, trampoline springen is de enige manier van beweging dat door versnelling, vertraging en zwaartekracht effect heeft op alle cellen.

Met iedere sprong maak je je spieren, hart, pezen, zenuwen en botten sterker.

Dat je spieren kunt kweken op een trampoline heeft mij het meest verbaasd om eerlijk te zijn. De reviews liegen er echter niet om en ik heb zelf ook duidelijk gemerkt dat mijn armen en buik steviger werden.

Zuurstof

“De NASA heeft ontdekt dat trampoline springen ongeveer 68% efficiënter is dan hardlopen of joggen.” Cellulaire oefeningen zijn een goede manier om aan je cardio te komen. Even ter vergelijking; tien minuten trampoline springen staat gelijk aan ongeveer 30 minuten skiën. En springen is wel degelijk effectief, want je hebt vast al eerder gehoord dat tien minuten touwtjespringen vergeleken kan worden met dertig minuten rennen. Trampoline springen is echter tevens een cellulaire oefening en veiliger voor de gewrichten. Het zorgt ook voor meer zuurstof naar de longen en een sterker hart.

Ook is het efficiënt gebruik maken van zuurstof met een cellulaire oefening een uitstekende en efficiënte manier om vet voor brandstof te verbruiken. Zoals ik al eerder aangaf heeft trampoline springen invloed op iedere cel in het lichaam en op de hoeveelheid zuurstof in de cellen. En zuurstof is leven. Een gebrek aan zuurstof in het lichaam is het begin van ongemak en ziekten.

Immuniteit en het lymfatisch stelsel

Uit de meer dan 70 biljoen cellen in het lichaam, zijn er 7 biljoen immuun specifiek. Het immuunsysteem maakt dus 1% van het lichaam uit. Het is ons natuurlijk afweersysteem, de verdediger van ons lichaam tegen vreemde indringers, zoals virussen, bacteriën en schimmels. Beweging stimuleert het immuunsysteem.

Wat we ons echter niet beseffen is dat het lymfestelsel een essentieel onderdeel is van het immuunsysteem. Veel immuun cellen vind je in zowel het bloed als het lymfatisch stelsel (vloeistof). Het lymfatisch stelsel is een netwerk van vaten en lymfeklieren die door het hele lichaam lopen. Het transporteert lymfevloeistof en elimineert afvalstoffen. Het lymfestelsel heeft invloed op iedere cel en orgaan van het lichaam en is de kern van ons immuunsysteem. Eigenlijk kun je dus stellen dat je een schoon lymfatisch stelsel nodig hebt om gezond te blijven en ziekten te voorkomen, zodat je immuuncellen efficiënt en effectief kunnen reageren.

Er is echter een klein probleempje. Het lymfestelsel heeft geen pomp zoals het hart. Het hart pompt namelijk bloed door het lichaam, maar er is geen ‘’lymfe pomp’’. Je zult dus zelf iets moeten doen om je lymfestelsel te laten pompen zodat het zich kan ontdoen van gifstoffen die ziekten kunnen veroorzaken.

Hoe doe je dit? Dit kan door beweging, zwaartekracht en massage. Een cellulaire oefening doet echter alles. Trampoline springen is daarom de beste manier om fit en gezond te blijven. Je springt alle schadelijke afvalstoffen uit je cellen. Ook helpt dit je om de vloeistoffen in je lymfatisch stelsel schoon te houden waardoor het makkelijker is om zuurstof, voedingsstoffen en water naar de cellen te krijgen.

Bellicon
photo source

Dit zijn de voordelen in een notendop die ik uit twee zeer interessante boeken (en heeeel veeeeel YouTube filmpjes) heb gehaald. Het boek ”The New Miracles of Rebound Exerciseir?t=thegrecre0a 20&l=am2&o=1&a=0961904127” gaat vrij diep in op dit onderwerp. Het boek “Looking Good Feeling Great” is wat luchtiger maar zeer zeker informatief!

Is het moeilijk?

Het is maar net hoe lastig je het maakt. Als je ouder bent of je hebt lichamelijke beperkingen, dan houd je het op de healthy bounce (rustig op en neer bewegen op de mat zonder dat je voeten de mat verlaten). Ik spreek uit eigen ervaring (zonder lichamelijke beperkingen) en kon het maar moeilijk bij de healthy bounce houden. De eerste keer op de bellicon begin je te lachen en voel je je weer een kind. En kinderen springen!! Trampoline springen zorgt ervoor dat je heerlijke gelukshormonen aanmaakt zoals serotonine en endorfines. Ik stap altijd vrolijk, vol energie, soepel en met een rechte houding van de bellicon. Trampoline springen is dus zeker niet moeilijk, want je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Je merkt wel dat je steeds meer kunt en durft. Hoe moeilijk (en gevaarlijk) trampoline springen is hangt verder van de trampoline af. Ik heb nogal wat verhalen gehoord van valpartijen en gesprongen metalen veren gevolgd door maanden fysiotherapie door het gebruik van een trampoline van enkele tientjes. Daarnaast is er het probleem van de metalen veren bij de meeste trampolines die echt een akelig geluid produceren en los kunnen schieten…. Maar toen was er de bellicon!

My experience with bellicon

Waarom bellicon?

Je kunt het vast al raden. Mijn nummer 1 reden waarom ik kies voor de bellicon (ook wel de Rolls-Royce onder de trampolines genoemd) is omdat deze trampoline geen akelige veren heeft, maar heerlijke zachte elastieken die je ook nog eens strakker of losser kunt bestellen afhankelijk van je gewicht en wensen. Daarnaast zijn er verschillende modellen zodat je ook als je kleiner woont gewoon nog kunt springen. Meer heb je niet nodig. Springen op de bellicon is zo onwijs low impact dat ik het gewoon op mijn blote voeten of sokken doe. Heerlijk, geen gedoe over welke sportschoenen ik nodig heb. Je kunt er ook een intensieve fitness apparaat van maken door sterkere elastieken te kiezen (dan zou ik wel sportschoenen aantrekken). Zoals je merkt, kun je er alle kanten mee op.

Hoe begin ik?

De eerste dag begon ik gewoon enkele minuten met de healthy bounce. Meer vond ik eng, maar ik wilde wel gelijk al springen. Enkele dagen later was ik wat minder bang op de bellicon en begon ik te springen. Ook werd het tijd voor wat structuur en dus ging ik aan de slag met een korte video die ik op de bellicon website aantrof.

Om te beginnen vond ik de ‘’bellicon® 15 minuten workout ‘’ erg fijn. Daarna kun je stoppen, maar ik kreeg geen genoeg. Na een korte online training begon het plezier pas! Mijn favoriete muziek op standje luid en dansen maar. Wat is dit leuk! Als het om sporten gaat ben ik best wel lastig en snel verveeld (tenzij het wandelen is), maar ik sta gerust meer dan een uur te springen (dansen) op mijn favoriete muziek. Heerlijk!

Als het op de bewegingen aankomt, zijn er zijn zoveel variaties mogelijk. Hoog springen vind ik fijn, jumping jacks (niet mijn favoriet op de grond) zijn hemels op de bellicon (ik overdrijf niet!), twists zijn geweldig voor mijn taille, op de beat wat lager springen voelt heerlijk…Ik krijg er geen genoeg van. Je kunt ook ”grondoefeningen” op de bellicon doen zoals squats, sit ups en push ups. Maar ik ben werkelijk waar fitter en strakker geworden zonder de bekende ”grondoefeningen”.

Mijn ervaring na twee maanden springen….

Springen op de bellicon is niet te vergelijken met enige andere vorm van lichaamsbeweging. Niet alleen door de wetenschappelijk feiten, maar ook door hoe ik me voel. Na meer dan een uur springen heb ik bijvoorbeeld nooit spierpijn. Ik sta rechtop en voel me intens gelukkig!

  • Ik dacht dat ik alleen mijn cellen zou ontgiften en mijn benen zou trainen, maar bewonderenswaardig zijn mijn buik en armen als eerste strakker geworden.
  • Ik dacht dat ik zou vallen of dat ik het snel zat zou worden, maar er gebeurt iets magisch als je begint te springen.
  • Als je overigens bekent bent met de ‘’runners high’’ (wat ik geweldig vind voelen), dan vind je de bellicon top! Als ik wat hoger spring, voel ik dezelfde sensatie als met de runners high. Wellicht is dit heel persoonlijk, maar het viel me zeker op!
  • Wat ik niet had verwacht is dat het super stress verlagend is. Door het springen moet je je concentreren op je balans, wat ervoor zorgt dat je niet aan de was of werk kan denken.

Ik hoop oprecht dat deze fitness trend zich door blijft zetten, want trampoline springen is ECHT het meest gezonde (en het leukste) wat je voor je lichaam kunt doen. Wellicht kun je een klasje in de buurt vinden? Als je besluit een bellicon te kopen, stuur me dan even een berichtje dan kan ik je op weg helpen bij het kiezen van de juiste bellicon die het beste bij je past.

Heb jij weleens een trampoline workout gedaan?

My experience with bellicon

nog meer studies/artikelen:
jap.physiology.org
reboundersgov
ncbi
wellbeingjournal
bellicon