Your cart

+Recepten Lunch & Hoofdgerecht Ontbijt & Brunch Soepen

Chrissy Teigen Tomaat Basilicum Soep

Ga naar recept
Chrissy Teigen Tomato Basil Soup

Ik volg heel veel mooie en inspirerende mensen op social media. Heerlijk scrollen!  Ook Chrissy Teigen staat in mijn lijstje van mensen die ik volg. Ze is John Legend’s vrouw, model, erg (nogal) part-time food blogger en ze houdt van koken. De moeite waard om te volgen zeg ik. Ze is namelijk ook erg grappig en neemt zichzelf en haar baan als model niet al te serieus. De laatste tijd post ze steeds dezelfde soep online waardoor ze zichzelf inmiddels de naam soup master heeft gegeven of moet ik zeggen #soupmaster? Ze maakt dezelfde soep steeds weer opnieuw. Het moment dat ik een pan vol met basilicum voorbij zie komen dan weet ik dat het weer tijd is voor haar favoriete soep. de tomaten basilicum soep.

Chrissy Teigen Tomato Basil Soup Ik ben zelf ook niet bepaald vies van soep, dus werd het de hoogste tijd om dit eens zelf te proeven. Het recept is van Ina Garten via Barefoot Contessa

En ja, het is lekker! Erg lekker! Ik begrijp waarom Chrissy deze soep zo vaak in zo een korte tijd heeft gemaakt. Het is echt goed.

Helaas, Chrissy ik heb toch echt wel wat problemen met het recept. Zo ben ik geen voorstander van het verhitten van olijf olie, maar dat terzijde. Mijn grootste probleem zijn de ingeblikt tomaten, oftewel BPA. Chrissy, (en alle lezers) gebruik nooit maar dan ook nooit tomaten uit blik! Eet liever nooit iets uit blik, maar als je dan toch uit blik moet eten laat het dan niet tomaten zijn.

Chrissy Teigen Tomato Basil Soup

Wil je wat BPA in je soep?

Klinkt niet erg lekker, toch? Maar dat is wel wat je erbij krijgt in dit recept.

De meesten van ons weten dat BPA schadelijk is. BPA is een chemische stof die gebruikt wordt aan de binnenkant van blikjes en plastic producten. BPA ”lekt” via deze laag naar het voedsel en vloeistoffen in plastic verpakkingen, flessen en blikjes.

Enkele gezondheidsproblemen als gevolg van BPA blootstelling (bron) zijn:

  • hormonale verstoring
  • reproductieve schade
  • verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker
  • misvorming van organen bij kinderen
  • risico op een miskraam
  • sperma gebreken
  • verhoogd risico op een mentale handicap bij baby’s.
De meeste blikken hebben een laagje BPA aan de binnekant, tenzij anders aangeduid, maar waarom heb ik juist zo een problemen met tomaten uit blik?
 
Dat komt omdat tomaten zeer zuur (acidic) zijn en juist dat trekt meer van de BPA uit de binnenkant in het voedsel. Tomaten in blik hebben aldus een bijzonder hoog risico op het lekken van BPA in de tomaten als gevolg van de zuurtegraad van de tomaten. Dit wil niet zeggen dat ander ingeblikt voedsel geen risico heeft op blootstelling aan BPA, maar tomaten zijn het ergst als het aankomt op het risico op BPA ‘lekken’.

Blijf dus uit de buurt van tomaten uit blik! Ik zal je laten zien hoe je deze soep zonder BPA kunt maken.

Het is echt een lekkere vullende soep moet ik zeggen. Een absolute winnaar als het gaat om al de tomaat soepen die ik ooit heb geprobeerd. Laat je me het weten als je het ook gaat proberen?

Chrissy Teigen Tomaat Basilicum Soep
 
De gezondste en lekkerste tomaat basilicum soep ooit!
Author:
Recipe type: soep
Cuisine: gezond, vegan, vegetarisch, plantaardig, glutenvrij, suikervrij
Serves: 4-6 soep kommetjes
Ingredients
  • bijna 1,5 kilo rijpe tomaten (liefst romatomaten), gehalveerd (laat het sap eruit lopen)
  • ¼ cup en 2 eetlepels kokos olie
  • 1 eetlepel Keltisch zee zout of roze Himalaya zee zout
  • 1,5 theelepel peper
  • 2 a 3 uien, fijn gesneden
  • 6 teentjes knoflook, door de knoflookpers gehaald of fijngehakt
  • 2 eetlepels kokos boter/olie
  • ¼ theelepel gemalen rode peper vlokken
  • 1 pot (pruim)tomaten, met sap. Niet uit blik, maar uit een pot!
  • 4 handjes verse basilicumblaadjes
  • 1 theelepel verse tijm
  • 1 liter plantaardige bouillon (liefst zoutloos)
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Gooi de tomaten, ¼ kop kokosolie, zout en peper door elkaar. Verdeel de tomaten in één laag op een bakplaat of oven plaat en rooster gedurende 45 minuten. Zorg ervoor dat alle tomaten goed bedekt zijn met olie.
  2. Fruit in een soeppan op middelhoog vuur de uien en knoflook met 2 eetlepels kokosolie, de kokos boter en de rode peper vlokken gedurende 10 minuten totdat de uien bruin beginnen te worden. Voeg de tomaten uit de pot, basilicum, tijm, en groentebouillon water toe.
  3. Voeg de geroosterde tomaten (verwijder de verbrande randen) uit de oven toe, met de vloeistof die vrij is gekomen tijdens het roosteren. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 40 minuten op een middelhoog vuur sudderen. Met een staafmixer of een blender mix je alles tot een dikke soep. Je kunt zo kort of zo lang alles mixen. Net wat je lekker vindt. Daarnaast kun je kokos suiker toe voegen voor de zoetheid, maar als je het liever volledig suikervrij wilt houden kun je wortelen of gedroogde tomaten toevoegen, dit is namelijk ook een manier om deze soep zoeter te maken. Suiker wordt vaak toegevoegd om de smaken beter uit te laten komen.

photos by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Rate this recipe:  

Lees vorig bericht:
Products I Love | Kerstmis Shopping Lijst voor Foodies

Het is ongelooflijk dat dit jaar bijna ten einde loopt en dat het alweer bijna Kerstmis is. Hoewel het best...

Sluiten