Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Roasted Sweet Potato Sushi

Geroosterde Zoete Aardappel Sushi

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 3 1x
  • Category: Entree, Voorgerecht, Veganistisch, Sushi, Snack, Lunch
  • Cuisine: Veganistisch, Glutenvrij, Vegetarisch, Sushi, Aziatisch, Japans
  • Diet: Vegan

Description

Dit recept voor geroosterde zoete aardappel sushi is makkelijk te maken en echt heerlijk. Geroosterde zoete aardappelen met lijnzaad, gerold in bruine rijst beklede nori vellen en besprenkeld met sesamzaadjes.


Ingredients

Scale

Voor de geroosterde zoete aardappel:

  • 1 eetl. tamari of kokosnoot aminos
  • 1 eetl. dadel siroop/pasta
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 eetl. lijnzaad om te garneren

    Voor de rijst:

  • 1 kop / 100 gram bruine rijst (voel je vrij om witte / sushi rijst te gebruiken)
  • 2 kopjes / 200 ml water
  • Optioneel: 1 1/2 eetl. rijstazijn

    Voor het rollen en serveren:

  • 3 nori vellen
  • 3/4 komkommer, in de lengte gesneden
  • 1/2 theelepel sesamzaden
  • Optioneel: wasabi
  • Optioneel: gember
  • Optioneel: 2 lente-uitjes
  • Sojasaus, Tamari of Coconut Aminos

Instructions

Verwarm de oven voor op 190 °C. Plaats bakpapier op de bakplaat.

Meng de sojasaus, tamari of coconut aminos met de dadel siroop in een kleine kom.

Schil de zoete aardappel en snijd deze in de lengte zodat je strips hebt (ongeveer 1 cm dik). Snijd de zoete aardappel eigenlijk alsof je frietjes maakt. Meng de zoete aardappel ”frietjes” met het mengsel (dadel siroop en soja/ coconut aminos) en bestrooi met de lijnzaad. Rangschik ze op de bakplaat. Bak voor ongeveer 25 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Halverwege draai je ze even voorzichtig om.

Ondertussen plaats je de bruine rijst in een fijne zeef en spoel je dit af voor ongeveer 1 tot 2 minuten onder koud, stromend water.

Plaats de bruine rijst in een kleine pan met water (en azijn, als je rijst azijn gebruikt). Kook de rijst en roer een paar keer. Vervolgens kook je de rijst op een wat lager vuurtje en laat sudderen. Bedek en laat het ongeveer 20 minuten sudderen totdat alle vloeistof geabsorbeerd is. Laat 10 minuten zitten voordat je het gaat gebruiken.

Leg een stukje bakpapier op je werkoppervlak en maak je vingers nat onder een beetje water. Plaats een nori vel op je stukje bakpapier. Bedek de nori met een laagje bruine rijst met behulp van je natte vingers. Rangschik een derde van je zoete aardappel ”frietjes” in een enkele lijn langs de breedte van de nori vel. Rangschik een paar komkommers stukjes naast de zoete aardappel.

Neem een stukje bakpapier en het einde van de nori vel het dichtst bij je en rol het strak over de vulling. Trek het einde van de nori vel in en ga verder met het rollen, gebruik het stukje bakpapier om je rol stevig vast te drukken. Wees voorzichtig zodat je het bakpapier niet scheurt. Na het rollen, snijd je de rol in ongeveer acht stukken met een goed scherpe mes.

Herhaal dit met de resterende nori vellen en vulling.

Garneer met sesamzaden en met tamari / coconut aminos. Gebruik optionele vullingen zoals lente-uitjes en serveer met gember of wasabi als je dat lekker vindt.


Notes

Je kunt de sushi ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.