Waarom Goed Voor Jezelf Zorgen Belangrijk Is

Goed voor jezelf zorgen (self-care) is niet alleen een hype. Het is een manier van leven dat al eeuwenlang door mensen over de hele wereld wordt beoefend. Waarom is goed voor jezelf zorgen belangrijk? Wat is zelfzorg? En hoe kunnen we voor onszelf zorgen?

Dit artikel is gesponsord door iHerb en bevat gelieerde links.

Self-care is een hype in de wellnesswereld, maar het is belangrijk. Toch is het één van de eerste dingen die we laten varen als we gestrest zijn. Of misschien heb je je ooit schuldig gevoeld omdat je tijd aan jezelf besteedde? Ik vind dat er meer over zelfzorg moet worden gesproken. Het zou normaal moeten zijn, net als tandenpoetsen.

Waarom iHerb?

Al jaren ben ik een trouwe iHerb fan. De reden dat ik steeds terugkom is de grote verscheidenheid aan producten die ze aanbieden, de service en de snelle verzending. Online winkelen met iHerb is als het betreden van een super georganiseerde winkel. Ze hebben deals, producten die nu trending zijn, bestsellers, nieuwkomers en als veganist kan ik mijn zoekresultaten gemakkelijk filteren.

iHerb heeft meer dan 30.000 natuurlijke producten en ze verzenden naar meer dan 180 landen. De levering is supersnel. Ook worden alle iHerb-producten verzonden vanuit geklimatiseerde distributiecentra om de kwaliteit van onze producten te waarborgen. Alles komt goed aan (niet beschadigd of verlopen), waar je ook woont.

De klantenservice is vijf dagen per week beschikbaar in 10 verschillende talen. Fijn!

Als je niet in Amerika woont, klik dan hier om alles te lezen over de (snelle en goed geprijsde) verzendmethoden naar jouw land.

Mijn laatste bestelling was een volledige zelfzorg iHerb-bestelling. Als je benieuwd bent naar mijn bestelling en een kijkje wilt nemen, klik dan hier voor mijn winkelwagen.

Als je besluit om iHerb-inkopen te doen, krijg je korting door via deze link HIER te winkelen.

What is goed voor jezelf zorgen?

Zelfzorg is een breed begrip dat veel omvat. Het kan heel persoonlijk zijn of iets dat ontbreekt in je leven.

Zelfzorg is een manier om mentaal en fysiek voor jezelf te zorgen. Dit kan rust zijn of een andere manier om je mentale of fysieke gezondheid te behouden.

Er is echter geen officiële definitie van wat zelfzorg is en het kan ook heel persoonlijk zijn.

Voor sommigen is dit een integraal onderdeel van het leven en voor anderen speelt het een rol tijdens stressvolle periodes.

Het kan van alles zijn, van elke dag even pauzeren tijdens werk tot sporten, lezen, een kopje koffie drinken, koken, wandelen, binnenblijven, een bad nemen, voldoende water drinken of studeren.

Alles wat we doen om stappen te ondernemen om onze fysieke en/of mentale gezondheid te verbeteren, is goed voor jezelf zorgen oftewel self-care.

Waarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen?

Het is zo gemakkelijk om te denken dat voor jezelf zorgen een luxe is. Of dat het niet belangrijk is of dat niet iedereen het kan doen met een drukke schema. En soms wordt ons verteld dat zelfzorg egoïstisch is of dat we gewoon wat harder moeten worden. Maar zelfzorg is vrij essentieel voor ons welzijn op de lange termijn en het stelt je in staat om je leven ten volle te leven.

Ik geloof niet dat hoe meer we opofferen, hoe groter de beloning. Dit kan al snel contraproductief werken. Zelfzorg zorgt ervoor dat ik efficiënter werk en dat is een groot pluspunt voor mij.

Voor jezelf zorgen is meer dan het rustiger aan doen wanneer het leven hectisch is. Zelfzorg doe je voor jezelf nu en voor de toekomstige jij.

Door goed voor je mentale en fysieke gezondheid te zorgen, kun je beter omgaan met stress in het leven.

Zelfzorg kan voor sommigen erg egoïstisch klinken, maar het is precies het tegenovergestelde. Door aan zelfzorg te doen, kies je niet voor jezelf boven je familie/vrienden/werk/kind/partner. Het betekent alleen dat je je bewust bent van je eigen leven en behoeften. Als gevolg hiervan kun je een beter mens zijn voor degenen om je heen en degenen van wie je houdt.

Je kent vast wel het oude gezegde ”je kunt niet uit een lege kop schenken”. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Omdat je niet voor anderen kunt zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt.

Het fijne is dat het niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn. Soms kan 10 minuten tijd voor jezelf al helpen om een goede herinnering te zijn aan wat je leuk vindt en wie je bent.

Andere redenen waarom het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen

Een beetje stress is goed, maar een continue hoge hoeveelheid stress is ongezond en het zal je fysiek en mentaal breken. Als je goed voor jezelf zorgt bescherm je jezelf tegen stress.

Het helpt je gefocust te blijven en efficiënter te werken. Tijdens het schrijven van dit artikel neem ik pauzes en loop ik weg van mijn werk. Met een frisse blik zie ik de dingen helderder. Ik doe hetzelfde als ik foto’s bewerk. Het verbetert mijn werk om pauzes te nemen.

En tot slot, zelfzorg helpt voorkomen dat je je overweldigd of opgebrand voelt.

Hoe zorg je voor jezelf?

Zelfzorg kan super moeilijk zijn. Heb je ooit de griep gehad en voelde je je schuldig omdat je tijd nodig had om te herstellen?

Aangezien zelfzorg super persoonlijk kan zijn, leek het me een goed idee om te delen wat zelfzorg voor mij betekent en wat voelt als zelfzorg, maar meer een afleiding is.

Goed voor mezelf zorgen is niet het volgende:

  • Televisie of het nieuws kijken
  • Tijd vrijmaken om door sociale media te scrollen
  • Ongezond bewerkt voedsel eten

Hoe zorg ik goed voor mezelf?

Allereerst wil ik benadrukken dat ik geen expert ben op dit gebied. Het enige dat ik weet is dat het niet altijd gemakkelijk voor me was of een prioriteit was en dat ik er in de loop der jaren beter in ben geworden.

Het is nu iets natuurlijks voor mij en het is iets wat ik elke dag doe. Hier zijn een paar voorbeelden.

Slaap

Slaap is belangrijk voor mij. We hebben allemaal slaap nodig, maar voor mij zijn de uren voordat ik ga slapen mijn tijd voor zelfzorg.

Ik begin met gedimde lichten ongeveer 2 uur voordat ik ga slapen. Vervolgens lees ik tot ik in slaap val met van die gekke oranje brilglazen om de hoeveelheid blauw licht te verminderen dat me wakker houdt. Ik gebruik deze prachtige oliediffuser met deze etherische olie met sinaasappel en lavendel. Dit is zo’n geweldige combinatie. De oliediffusor heeft een perfect formaat en deze essentiële olie zorgt ervoor dat ik helemaal ontspan.

Sinds kort gebruik ik ook deze Sleep Mist en mijn lakens en kussens ruiken zo heerlijk en ontspannend.

Beauty

Ik vind het verzorgen van mijn haar en huid erg ontspannend. Ik ben altijd op zoek naar een goede, natuurlijke, veganistische, dierproefvrije scrub en ik gebruik momenteel deze van Mad Hippie Skin Care Products. Deze micro-dermabrasie gezichtscrème exfolieert en maakt mijn huid glad. Mijn huid voelt hierna zo zacht en schoon aan. Het bevat probiotica en een fruitzuurcomplex, dus het is als microdermabrasie thuis. Een klein beetje is al genoeg dus dit potje gaat best lang mee.

Olie op mijn haar aanbrengen is een andere manier om voor mezelf te zorgen. Ik doe dit elke dag. Het kost maar een minuutje, maar ik voel me gelijk beter. Het is ook heel gezond voor mijn haar. Ik heb heel lang haar en sinds ik haarolie ben gaan gebruiken ben ik verslaafd geworden aan dit ritueel. Deze botanische haarolie met argan olie, jojoba-olie en baobab olie is momenteel mijn favoriet. Het voedt het haar zonder het zwaar te maken. Ik gebruik het elke dag op droog haar in de punten en ook op mijn hoofdhuid als ik mijn haar moet wassen die dag.

a transparent bottle with yellow hair oil and a small brown glass jar with a facial exfoliator next to it with a small spoon in it on a white backdrop

Gezond bezig zijn

Gezond eten en bewegen is een vorm van zelfzorg, maar ik voel me altijd net dat tikkeltje extra als ik mijn immuniteit een boost geef. Ik koop deze drie producten om de paar maanden. Ik kijk niet eens naar andere merken. Ze zijn gewoon zo goed!

Ik heb een goede probiotica nodig en ik kom altijd terug op LactoBif Probiotics van California Gold Nutrition. Je kunt kiezen tussen 5 miljard of 30 miljard CFU en er is een rapport beschikbaar waarin je de door een derde partij geteste potentie kunt controleren.

Een andere manier om de immuniteit te versterken is met liposomale vitamine C. Ik vind de SunLipid Liposomale vitamine C op smaak gebracht met monniksvruchten erg fijn, omdat het zo krachtig is. Liposomen helpen en versnellen de opname van vitamine C.

Zwarte vlierbes is een super krachtige immuniteitsversterker met medicinale effecten. Het wordt al eeuwenlang gebruikt en het helpt als ondersteuning van het immuunsysteem.

California Gold Nutrition Sambucus Europese zwarte vlierbessensiroop bevat Sambucus nigra sap van 12.000 mg Europese zwarte vlierbessen geconcentreerd tot 2500 mg per portie. Het bevat geen kunstmatige zoetstoffen of kunstmatige conserveermiddelen. Het is de beste die ik tot nu toe heb gevonden!

a box with vitamin C and a box with probiotics next to a blue bottle with elderberry syrup on a wooden tray on a white backdrop

Een boek en een kopje troost

Boeken spelen een grote rol in mijn zelfzorgroutine. Ik schrijf en lees bijna elke dag en het is de beste manier om de wereld te vergeten en tegelijkertijd ook om beter om te kunnen gaan met de wereld. Ik probeer ook overdag tijdens een pauze te lezen (in plaats van naar mijn telefoon te grijpen) en een kopje troost erbij is dan ideaal. De simpele handeling van het maken van een drankje voor mezelf, betekent dat ik voor mezelf kies. Ik ben dol op Dandy Blend en matcha.

Maar ik vind het ook fijn om af te wisselen. Momenteel geniet ik van de Matcha Road, matcha + vitamine C superfood drankje met citrus en gember.

Deze biologische Japanse matcha-melange bevat ook camu camu, kurkuma en verfrissend kokoswaterpoeder. Er wordt geen suiker toegevoegd (ik voeg een beetje kokossuiker toe). Het is een verfrissend drankje met gezondheidsvoordelen.

a box with matcha on a blue book with a white backdrop and a glass with macha next to it

Ontbijt

Mijn ontbijt is vaak dit frambozen havermoutrecept, maar dan met iets extra. Als topping voeg ik gemalen lijnzaad en cacao nibs toe. Mijn huidige favoriete topping is deze gezoete kokos chips van California Gold (een exclusief iHerb-merk). Zo heerlijk! Dit moet je proberen!

a bag open flat with shredded coconut in front of it on a pink tile backdrop

Dit is geen beperkte lijst van mijn voorbeelden van zelfzorg. Ik weet zeker dat jij een paar persoonlijke dingen aan mijn lijstje toe zou kunnen voegen. Ik lees dit graag terug in de reacties hieronder.

Korting voor iHerb klanten

Nieuwe en terugkerende klanten krijgen KORTING op hun iHerb bestelling zonder een minimale aankoop door HIER te klikken. Als je mijn andere bestellingen en artikelen van iHerb wilt zien, kun je mijn favoriete kruideninfusies, deze salade dressings recepten en deze drie smoothierecepten met een boost hier terug vinden.

Ik hoop dat als je nu geen zelfzorgroutine hebt, je er wat tijd voor vrij kunt maken en in kunt plannen. Je bent het waard en verdient het. En misschien kun je beginnen door enkele zelfzorg producten bij iHerb te shoppen?

three blue bowls with porridge topped with berries and coconut on a pink tile backdrop

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.