Ik wilde deze keer graag een recept maken met witte bonen dat zelfs de fervente ”boon hater” enthousiast kan maken. Het resultaat zijn deze knapperige witte bonen croutons. Toevalligerwijs zijn ze ook glutenvrij en ook vrij van zout en olie.
Sommige bonen zijn heerlijk als ze wat kleiner en harder zijn (niet gaar!), maar de grotere bonen zoals witte reuze bonen zijn echt geweldig als je ze kookt tot ze bijna uit elkaar vallen. Echt ”comfort food” en ook lekker vullend door de vezels. Heerlijk!
Witte bonen croutons
Deze witte bonen croutons lijken alsof ik ze heb gedroogd in een dehydrator, maar dat is niet het geval en ook niet aan te raden. Ik heb de witte bonen een nachtje in water laten weken (dan verdubbelen ze in grootte) en de volgende dag goed doorgekookt tot ze bijna uit elkaar vielen. Pas daarna ging ik ermee aan de slag. Deze bonen zijn een heerlijke knapperige snack, maar nog veel lekkerder als je ze als ”croutons” gebruikt. Het gebruik van olie of zout was niet nodig, maar voel je vrij om dit te gebruiken als je dat wilt.
Of je nu meer bonen wilt eten (maar er niet zo gek op bent) of op zoek bent naar glutenvrije of gezondere ”croutons” dan is dit recept voor jou.
Als jij dit recept gaat maken dan zou ik het erg leuk vinden als je me tagt op social media met #thegreencreator zodat ik je creatie terug kan vinden.
Witte Bonen Croutons (glutenvrij/zoutvrij/zonder olie)
- Prep Time: 12 hours
- Cook Time: 30 mins
- Total Time: 12 hours 30 mins
- Yield: 1 kom 1x
- Category: snack, bijgerecht, starter, salade,
- Cuisine: vegan, plantaardig, glutenvrij, zuivelvrij,
Description
Wil je meer bonen eten of ben je op zoek naar knapperige croutons zonder olie of gluten? Dan is dit witte bonen croutons recept perfect voor je.
Ingredients
- 450 gram gekookte witte reuze bonen of 250 gram ongekookte bonen
- twee eetlepels edelgistvlokken
- 2 theelepels uien poeder
- 1 theelepel knoflook poeder
- 1 theelepel basilicum
- 2 snufjes zwarte peper
- 1 1/2 eetlepel appel azijn
- 1 theelepel oregano en/of marjolein
- zout/olie is optioneel, maar niet nodig
- SIMPELE SPINAZIE SALADE:
- 2 handjes spinazie, in stukjes gesneden
- 1/2 rode ui, in kleine blokjes gesneden
- 1 rode punt paprika, in kleine blokjes gesneden
- 1 halve medium komkommer, in kleine blokjes gesneden
- 1 stukje bleekselderij, in plakjes gesneden
- 1 theelepel hennepzaden
- 1 eetlepel appel azijn
- een snufje zwarte peper
- 1/2 theelepel uien poeder
- optioneel: verse kruiden en pompoenzaden
Instructions
- CROUTONS:
- Week de witte bonen een nachtje (of ten minste 6 uur) in ruim water. Ze zullen behoorlijk uitzetten (verdubbelen).
- De volgende dag spoel je ze goed af onder stromend water. Je kunt deze stap ook overslaan, maar ik vind de bonen makkelijk te verteren als ik ze week en ook koken de bonen sneller gaar. Kook de bonen vervolgens goed door, dit kan een uur (of langer) duren en hangt vaak af van de bonen. Ik gebruik altijd de Instant Pot als ik bonen kook en dit duurde 40 minuten.
- Als de bonen klaar zijn, laat ze kort uitlekken. Prak de bonen vervolgens grof met een vork of pureestamper totdat je een ”puree” met kleine brokjes hebt. Ik gebruikte een vork zodat ik de bonen niet helemaal plat zou stampen.
- Voeg de ingrediënten voor de croutons toe (behalve de edelgistvlokken, basilicum, oregano, marjolein en knoflook poeder) en meng goed door.
- Maak vervolgens een pizza vorm (rond of vierkant) van 1 cm dik van je mengsel en bak dit in een voorverwarmde oven op 175 graden totdat de bonen er bruin en droog uitzien. Afhankelijk van je oven kan dit 30 minuten tot een uur duren. Het zit er niet appetijtelijk uit als het klaar en droog is, maar wees gerust het is heerlijk!
- Haal uit de oven en breek de vorm in stukjes. Dit gaat eigenlijk vanzelf want er zit niets in om dit te binden. Voeg nu de edelgistvlokken toe, een snufje basilicum, een snufje oregano, marjolein en een theelepel knoflook poeder.
- De croutons blijven in een luchtdichte container in de koeling goed voor ongeveer 3-4 dagen.
- SIMPELE SPINAZIE SALADE:
- Meng alle ingredienten in een kom en serveer met de witte bonen croutons.
Notes
Het toevoegen van olie is niet aan te raden want je wilt juiste droge stukken. Je zou ook de kleinere witte bonen kunnen gebruiken, maar dan krijg je waarschijnlijk heel veel harde stukjes.
net geprobeerd met kleine bonen en dit lukt ook!
lekker!
Wat goed! Dat ga ik ook eens proberen! Thanks! 🙂