Rode Bonen Wortel Salade met Dille

Het recept van vandaag is er eentje die ik vaak maak als ik trek heb in bonen. Tuurlijk, je kunt altijd een paar extra boontjes aan ieder recept toevoegen, maar dit recept is er één die ik maak als ik echt trek heb in een goed vullende maaltijd met bonen. Als je een boon liefhebber bent zul je van deze rode bonen wortel salade met dille smullen.

Rode bonen of bruine bonen brengen mij een beetje terug naar mijn kindertijd. Ik herinner me dat mijn moeder een hele maaltijd maakte met bonen, tomaten puree en enkele groenten. Ik vertelde haar altijd dat ik nooit echt van een maaltijd met ”alleen maar bonen” kon genieten en kijk mij nu eens. Ik denk dat ik gewoon een rebelse tiener was die haar neus ophaalde bij de gedachte aan het eten van alleen maar bonen.

Ik vind dat bonen een slechte reputatie hebben. Ze zijn goedkoop en het zorgt voor winderigheid, toch? Misschien is dat de reden waarom in de meeste restaurants bonen niet het belangrijkste ingrediënt op je bordje zijn? Maar bonen zijn geweldig. Ze zijn het ultieme bewijs dat gezond plantaardig eten eenvoudig, goedkoop, lekker en veelzijdig is.

Rode (nier) bonen bevatten eiwitten, calcium, ijzer en vezels. Ze bevatten ook magnesium en selenium. Wist je dat witte “rode bonen” cannellinibonen zijn?

red beans carrot salad with dill

Wat ik erg fijn vind om toe te voegen aan elke bonen salade is wortels. Ik ben gek op wortels! Ze zijn rijk aan vitamine A en het geeft een knapperige zoete smaak aan deze salade.

Bonen: droog of uit blik hoor ik je denken.

Als je gaat voor de gedroogde bonen zorg er dan voor om ze lang genoeg te weken in water en om ze tevens lang genoeg te koken. Dus als je de tijd hebt om droge bonen te laten weken en te koken: doe het dan. Ze smaken nog veel beter dan uit een potje. Maar als je haast hebt ga dan voor de bonen uit een glazen pot (geen zout en suiker toegevoegd).

Zodra alle smaken lekker in de bonen getrokken zijn is deze salade heerlijk. Bonen saai? Ik dacht het niet! Je kunt voor dit recept natuurlijk gebruik maken van allerlei soorten bonen zoals kikkererwten, witte bonen, tuinbonen en linzen. Ik had echter trek in de rijke smaak van de rode boon. Ik denk dat rode bonen een goede textuur hebben dat het goed doet met de andere ingrediënten.

red beans carrot salad with dill

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
red beans carrot salad with dill

rode bonen wortel salade met dille

 • Author: The Green Creator
 • Prep Time: 10 mins
 • Cook Time: 5 mins
 • Total Time: 15 mins
 • Yield: twee grote kommen
 • Category: bonen, rode bonen, salade, veganistisch, makkelijk, citroen, wortelen, bijgerecht,
 • Cuisine: bonen, rode bonen, salade, veganistisch, makkelijk, citroen, wortelen, bijgerecht,

Description

Deze plantaardige rode bonen wortel salade met dille zit vol met eiwitten en vezels. Makkelijk te maken en vullend.


Ingredients

Scale
 • 300 gram rode bonen
 • 3 theelepels (gedroogde) dille
 • 3 grote wortelen (geraspt of door de keukenmachine gehaald)
 • gedroogde peterselie
 • 1 eetlepel azijn naar smaak (ik gebruikte wijnazijn) en/of sap van een citroen
 • snufje peper en zout
 • snufje gedroogde knoflook
 • een theelepel olijfolie
 • 80 gram (een kopje) gekookte quinoa
 • 1 avocado (halfje per persoon)

Instructions

 1. Voeg alle ingrediënten in een grote kom en meng alles goed totdat alle bonen goed bedekt zijn met de overige ingrediënten. Giet de bonen salade in een serveer kom, dek af en plaats in de koelkast zodat de salade lekker kan marineren (voor minstens een half uur). Serveer koel. Dit is ook de volgende dag heerlijk. Deze salade kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast.

 

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.