Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A light colored plate with three swirls of pasta al pesto on it and basil leaves as a garnish and a fork with pasta wrapped around it with another pasta plate in the right corner.

Pasta met Pesto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 15
  • Total Time: 20
  • Yield: 2 1x
  • Category: hoofdgerecht
  • Method: keukenmachine
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegan

Description

Pasta met pesto (Pasta Al Pesto) met zelfgemaakte basilicumpesto is een klassiek Italiaans gerecht dat verse basilicum, geroosterde pijnboompitten, olijfolie, knoflook en edelgistvlokken combineert met al dente gekookte linguine pasta.


Ingredients

Scale
  • 200 gram linguine pasta
  • 1 theelepel zout (om de linguine in te koken)
  • 60 gram pijnboompitten
  • 2 kopjes (45 gram) verse basilicumblaadjes + een paar blaadjes om te serveren
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (voeg meer toe als je van een knoflooksmaak houdt)
  • 2 theelepels (18 gram) edelgistvlokken
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 20 gram veganistische Parmezaanse kaas (optioneel)
  • 90 ml extra vergine olijfolie

Instructions

  1. Breng een grote pan water met zout aan de kook. Kook de linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Reserveer ongeveer 60 ml van het pastawater.
  2. Giet de pasta af en zet hem opzij (je kunt hem weer in dezelfde pan doen).
  3. Plaats de pijnboompitten in een droge pan en rooster ze tot de meeste pijnboompitten bruin zijn. Houd de pan in de gaten, want pijnboompitten hebben de neiging snel te verbranden. Schud de pan regelmatig om te voorkomen dat de pijnboompitten verbranden.
  4. Terwijl de pasta kookt, maak je de pesto. Pulseer in een keukenmachine de basilicum, knoflook, pijnboompitten, edelgistvlokken, veganistische Parmezaanse kaas, zout en peper tot er pesto ontstaat. Mix de ingrediënten tot ze goed gecombineerd zijn, en voeg langzaam de olijfolie toe.
  5. Als de pesto te dik en droog is, voeg dan een beetje pastawater toe om hem te verdunnen. Het moet glad zijn met een beetje textuur.
  6. Doe de pesto in de pan met gekookte linguine en roer tot de pasta gelijkmatig bedekt is. Als de pasta droog lijkt, voeg dan een beetje van het gereserveerde pastawater toe, een eetlepel per keer, tot de gewenste consistentie is bereikt.
  7. Proef de pesto voor het opdienen en pas de smaak aan. Misschien moet je meer zout of peper toevoegen om de smaken te versterken.
  8. Serveer de pasta met pesto onmiddellijk, gegarneerd met basilicumblaadjes, edelgistvlokken (of veganistische Parmezaanse kaas) en een snufje zwarte peper, indien gewenst.

Notes

  • Bewaren
    Bewaar pesto in een luchtdicht bakje of potje met een goed sluitend deksel. Doe er plasticfolie overheen en vul extra ruimte op met olijfolie. Bewaar tot 7 dagen in de koelkast.
  • Invriezen
    Als je het niet binnen die tijd gaat gebruiken, kun je het 3 maanden in een ijsblokjesvorm of kleine bakjes invriezen.
  • Porties
    Italiaanse richtlijnen bevelen 100 gram of minder ongekookte/gedroogde pasta aan voor 1 portie per persoon.
  • Mix de pesto niet te veel
    Houd de pesto enigszins grof voor een krachtige basilicumsmaak. Overmatig mixen kan de pesto verhitten en de smaken verzwakken.
  • Knoflook
    Snijd de knoflook fijn voor het toevoegen aan de keukenmachine om klonten knoflook in de pesto te voorkomen.
  • Rooster de pijnboompitten
    Verhoog de smaak van de pesto door de pijnboompitten eerst even te roosteren.
  • Warme pasta
    Combineer pesto met warme, vers gekookte al dente pasta. Koude pasta wordt hard en bemoeilijkt het mengen met pesto.

Nutrition

  • Serving Size: 2
  • Calories: 974
  • Sugar: 2.7g
  • Fat: 63.4g
  • Carbohydrates: 84.6g
  • Fiber: 8.4g
  • Protein: 22.2g