Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vegan Chocolate Chip Banana Cake

Chocolate Chip Banana Cake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 60 mins
  • Total Time: 1 hour 10 mins
  • Yield: 1 cake (ongeveer 7 grote porties) 1x
  • Category: zoet, cake, dessert
  • Cuisine: vegan, plantaardig, veganistisch

Description

Deze chocolade chip bananen cake is perfect zoet en niet te droog. En het kost je minder dan 10 minuten om te maken! Meng alle ingrediënten in een kom, bak en serveer als een feestelijke cake of als ontbijt … Waarom ook niet? Dit recept is absoluut ons nieuwe favoriete ”bananen brood”.


Ingredients

Scale
  • 60 ml ongezoete amandelmelk (of havermelk)
  • 1 theelepel appelazijn
  • 3 middelgrote overrijpe bananen
  • 100 gram kokos suiker (of 115 gram ahornsiroop / dadel siroop)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 315 gram volkoren bakmeel (zie notes)
  • 1 theelepel baking soda/zuiveringszout
  • ½ theelepel zeezout
  • ½ theelepel kaneel
  • 175 gram stukjes chocolade of chocolade chips, plus meer voor topping

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Bedek een bakvorm met bakpapier.
  3. Schenk de amandelmelk en appelazijn in een glaasje. Roer en zet opzij.
  4. Schil de bananen en voeg toe aan een mengkom. Ik gebruikte een staafmixer om de bananen te pureren, maar je kunt ook een vork of aardappelstamper gebruiken. Voeg kokos suiker of siroop en vanille toe en roer om te combineren.
  5. Roer de amandelmelk met appelazijn er ook doorheen.
  6. Voeg bloem, bakpoeder, zout en kaneel toe. Roer tot gecombineerd.
  7. Meng voorzichtig de stukjes chocolade of chocolade chips er doorheen, meng het niet te veel.
  8. Giet het beslag in de bakvorm.
  9. Bak gedurende 40 minuten tot 1 uur of tot een vork er schoon uitkomt na het prikken.
  10. Eenmaal volledig gebakken, verwijder de cake voorzichtig uit de bakvorm en plaats op een rooster om af te koelen voor het serveren.
  11. Voor de chocoladecrème op de cake:
  12. Smelt een half kopje chocoladestukjes en bedek de cake hiermee.
  13. Ik decoreerde mijn cake met nog meer chocolade chips vlak voor het serveren.
  14. Bewaar restjes in een afgesloten container gedurende maximaal drie dagen in de koelkast.

Notes

Ik heb dit recept met verschillende soorten meel geprobeerd. Dit is een versie met volkoren bakmeel. Maar gewone volkorenmeel en alle andere soorten meel werkt ook prima.
Ook zijn glutenvrije opties net zo lekker. Je kunt bijvoorbeeld kant-en-klare glutenvrije bakmeel kopen.