Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Air fryer zucchini slices on a square cooling rack on white paper topped with green herbs and drizzled with a white sauce

Air Fryer Courgette

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 2 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: air fryer
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze makkelijke en knapperige air fryer courgette is een perfect bijgerecht of snack. Dit recept is veganistisch, glutenvrij, gemaakt met eenvoudige ingrediënten, en vol van smaak. Een kruidenmix met havermeel, amandelmeel en een beetje olijfolie maakt van een eenvoudige courgette een knapperig bijgerecht met een malse textuur aan de binnenkant.


Ingredients

Scale
  • 1 grote courgette, in schijfjes van 0.5 cm gesneden
  • ¼ kopje (30 gram) amandelmeel
  • ¼ kopje (30 gram) havermeel
  • 1 theelepel edelgistvlokken
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel oregano
  • ¼ theelepel zout (of meer naar smaak)
  • ¼ theelepel gemalen zwarte peper
  • 1/3 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructions

Snijd de courgette in plakjes. Plakjes van 0,5 cm zijn prima voor dit recept. Dep de plakjes droog als ze nat zijn.

Doe de courgetteplakjes in een kom en voeg de olijfolie toe. Roer om te combineren.

Voeg het amandelmeel, havermeel, edelgistvlokken, knoflookpoeder, oregano, zout, gemalen zwarte peper en gerookte paprikapoeder toe. Schep alles goed door elkaar, zodat alle plakjes goed bedekt zijn.

Leg de courgetteplakjes in het mandje van de air fryer. Laat een beetje ruimte tussen de plakjes. Het mandje moet niet te vol zijn. Zie de post hierboven met foto’s over hoe je de courgetteplakjes stapelt als je meer dan één laagje wilt maken.

Zet de air fryer aan voor ongeveer 10-15 minuten op 180°C, afhankelijk van hoe knapperig je de courgette wilt hebben – halverwege draai je ze even om/schud het mandje. Je kunt de plakjes die al gaar zijn uit het mandje halen.

Werk in enkele porties als je meer courgettes wilt maken.

Serveer direct.



Notes

Als je zelf amandelmeel of havermeel wilt maken (blend amandelen of havermout in een blender of keukenmachine), zorg er dan voor dat het fijngemalen is, zodat het aan de courgette kan kleven.

Maak het mandje van de air fryer niet te vol, en maak indien nodig meerdere porties. Zie hierboven voor foto’s hoe je een dubbele laag kunt maken zonder het mandje te vol te maken.

De dikte van de courgetteplakjes bepaalt hoe lang je air fryer moet bakken. Hoe dunner de plakjes, hoe korter ze gebakken moeten worden. Het beste is om de courgette in de gaten te houden en het mandje na ongeveer 5 minuten te openen; draai de courgette indien nodig om. De plakjes die al klaar zijn, kun je eruit halen.

Je hoeft het mandje niet met meer olie in te smeren.

De air fryer zal wat vocht aan de courgette onttrekken, waardoor de courgette kleiner (minder) zal zijn dan waar je mee begon. Houd daar rekening mee als je een grotere portie wilt maken.

Dit recept is het lekkerst als het vers wordt geserveerd, maar kan ook enkele dagen in de koelkast worden bewaard en een minuutje worden opgewarmd in de airfryer.