Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Potato salad with spring onions, herbs and a dressing in a round bowl.

Aardappelsalade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 4-5 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Europees
  • Diet: Vegan

Description

Deze aardappelsalade met lente-uitjes combineert het klassieke goede van een aardappelsalade met de frisse smaken van lente-uitjes. Met malse aardappelen en een romige dressing is het een heerlijke mix van texturen en smaken. Voor dit recept heb je 20 minuten en 10 ingrediënten nodig. Een stevige en smaakvolle plantaardige aardappelsalade!


Ingredients

Scale
  • 500 g nieuwe aardappelen + 1 tl zout voor het koken
  • 2 el veganistische mayonaise
  • 1 el volkoren mosterd (grof)
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • ½ kleine citroen (sap)
  • 34 lente-uitjes, fijngesneden
  • 5 cornichons, fijngesneden
  • 1/4 el kappertjes, uitgelekt
  • 2 el (12gr) verse platte peterselie, blaadjes fijngehakt
  • 1 el (6gr) verse bieslook, fijngehakt
  • optioneel: zout naar smaak
  • optioneel: aardappelwater om de dressing te verdunnen

Instructions

  1. Bereid de aardappelen voor.
    Begin met het grondig wassen van de aardappelen onder koud water om eventueel vuil te verwijderen.
    Vul een grote pan met water, voeg een flinke snuf zout toe en breng het aan de kook. Leg de aardappelen voorzichtig in het kokende water en laat ze ongeveer 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn.
  2. Giet de aardappelen af.
    Controleer of de aardappelen vorkgaar zijn en bewaar een beetje van het aardappelwater. Laat de aardappelen afkoelen.
  3. Snijd de lente-uitjes en de kruiden fijn.
    Snijd, terwijl de aardappelen afkoelen, de kruiden en de lente-uitjes fijn.
  4. Maak de dressing.
    Klop in een mengkom de mayonaise, de grove mosterd, de extra vierge olijfolie en het citroensap door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Maak de salade.
    Als de aardappelen zijn afgekoeld, snijd je ze in hapklare plakjes. Giet de dressing over de aardappelen en zorg voor een gelijkmatig laagje. Combineer voorzichtig de ingrediënten door elkaar en zorg ervoor dat ieder aardappelblokje bedekt is met de dressing.
  6. Breng de salade op smaak en serveer.
    Voeg tenslotte de kappertjes, cornichons, lente-uitjes, peterselie en bieslook aan de aardappelsalade toe en schep alles goed door elkaar. Proef en pas het zoutgehalte aan en serveer op kamertemperatuur of gekoeld.
  7. Serveer.
    Serveer de aardappelsalade onmiddellijk als een heerlijk bijgerecht of als een op zichzelf staande salade. Hij kan warm, op kamertemperatuur of gekoeld worden gegeten.

Notes

  • Verdun de dressing indien nodig. Als de dressing te dik is, kun je een kleine hoeveelheid van het gereserveerde aardappelwater gebruiken om hem geleidelijk te verdunnen. Voeg beetje bij beetje toe tot de gewenste consistentie van de dressing is bereikt.
  • Schil de aardappelen na het koken als je niet van de textuur van de schil houdt.
  • Laat de salade minstens een uur rusten. Als je de aardappelsalade minstens een uur laat rusten, kan de dressing zich met de aardappelen en de lente-uitjes vermengen.
  • Als je van plan bent het binnen een dag te serveren, kun je het vooraf maken en in de koelkast zetten tot het nodig is. Als je het echter 2-3 dagen van tevoren wilt maken, kun je het beste 1 uur voor het opdienen de dressing met de aardappelen combineren om de versheid en textuur te behouden.
  • Roer de salade voor het opdienen even om om de dressing en de garnering opnieuw te verdelen.

Nutrition

  • Serving Size: 1
  • Calories: 165
  • Sugar: 13.9g
  • Fat: 7.7g
  • Carbohydrates: 60.4g
  • Protein: 14.4g