Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Lentil Tomato Soup

Tomaten Linzensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 45 mins
  • Total Time: 55 mins
  • Yield: 3-4 1x
  • Category: soep, starter, bijgerecht, lunch, hoofdgerecht
  • Cuisine: Mediterranees, vegan, plantaardig, zuivelvrij, glutenvrij

Description

Dit eenvoudige tomaten linzensoep recept staat zo op tafel met enkele basis keuken ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkastjes hebt staan. Deze 1-potsoep is stevig, verwarmend en is klaar in minder dan 45 minuten.


Ingredients

Scale
  • 1 eetlepel kokosolie of kokosboter
  • 1 medium witte ui, fijngehakt
  • 2 middelgrote wortelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 4 knoflookteentjes, geperst of gehakt
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels kerrie poeder
  • 1/2 theelepel kurkuma poeder
  • 1 theelepel gemalen gember
  • ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel oregano
  • 1 eetlepel uien poeder
  • 1 kopje (100 gram) pure tomatenpuree
  • 2 verse tomaten, in stukjes gesneden
  • 2 selderijstengels, in stukjes gesneden
  • 1 kopje (175 gr) bruine of groene linzen, afgespoeld
  • een veganistische bouillon blokjes of 1 eetlepel veganistische bouillon poeder
  • 1000 ml water
  • zout, naar smaak (optioneel, ik sloeg dit over)
  • een snufje rode pepervlokken
  • vers gemalen zwarte peper, naar smaak
  • 1 kopje / een handvol gehakte verse bladgroente zoals boerenkool (verwijder het harde gedeelte in het midden)
  • sap van 1 citroen

Instructions

  1. Verwarm de kokosolie in een medium tot grote pan over middelmatig vuur.
  2. Zodra de olie gesmolten is, voeg de gehakte ui en de wortel toe en kook ongeveer 5 minuten, roer vaak tot de ui zacht en doorzichtig is geworden. Voeg de knoflook, komijn, kerriepoeder, kurkuma poeder, gember, rozemarijn, uien poeder en oregano toe. Kook tot de geuren vrijkomen terwijl je steeds roert, ongeveer 30 seconden. Voeg nu de gesneden tomaten, bleekselderij en tomatenpuree toe. Kook nog een paar minuten, roer vaak, om de smaak uit te laten komen.
  3. Voeg nu de linzen toe, bouillon en water. Voeg zout toe naar smaak als je dat wilt. Ik sloeg dit over omdat er al wat zout in mijn bouillonpoeder zat. Voeg een snufje rode pepervlokken toe en vers gemalen zwarte peper naar smaak. Verhoog de hitte en breng het mengsel aan de kook, dek dan de pan gedeeltelijk af en verminder de hitte zodat het zacht kan sudderen. Kook gedurende 30 minuten, of tot de linzen zacht zijn, maar toch hun vorm behouden.
  4. Verwijder de pan van de hitte en roer het sap van een citroen door de soep. Indien nodig breng verder op smaak met zout, peper en / of citroensap tot de smaken echt uitkomen. Serveer meteen. De restjes blijven gedurende ongeveer 4 dagen goed in de koelkast, of kunnen gedurende enkele maanden bevroren worden. Ik serveerde de soep met vers gesneden selderijblaadjes, maar elke kruid of bladgroente past goed bij dit recept.

Notes

TIP: meng in de soep wat bladgroenten toe zoals boerenkool of spinazie om wat extra groenten toe te voegen.