Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Yellow colored risotto in a shallow white bowl with little saffron threads as a garnish on a white napkin with a gold colored fork next to the bowl.

Saffraan Risotto (Risotto Allo Zafferano)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 4 1x
  • Category: hoofdgerecht, starter, bijgerecht
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegan

Description

Dit recept voor saffraan risotto is gebaseerd op een authentiek Italiaans recept voor risotto allo zafferano. Dit veganistische en glutenvrije recept is zowel heerlijk als gemakkelijk te maken in slechts 20 minuten.


Ingredients

Scale
  • 200 gram Carnaroli of Arborio rijst
  • 50 ml witte wijn
  • 1/2 kleine witte ui (of ¼ grote ui), fijngesneden
  • 600 ml groentebouillon, warm
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes of ¼ theelepel saffraanpoeder
  • 1/2 kopje (100 ml) warm water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 25 gram edelgistvlokken of veganistische Parmezaanse kaas, koud
  • 1 eetlepel veganistische boter, koud
  • optioneel: zout en witte peper naar smaak

Instructions

  1. Los in een kommetje met warm water de saffraandraadjes op en zet ze apart.
  2. Verwarm in een grote pan de groentebouillon en houd deze warm op laag vuur.
  3. Verhit in een grote pan de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de gehakte uien toe en fruit ze 2-3 minuten, of tot de uien doorschijnend zijn.
  4. Voeg de rijst toe aan de pan met de uien en roer om de rijst met de olie te bedekken. Blijf nog 1-2 minuten roeren of tot de rijst licht geroosterd is.
  5. Voeg de witte wijn toe aan de pan en roer voortdurend tot de vloeistof door de rijst is opgenomen.
  6. Voeg een beetje warme groentebouillon aan de rijst toe, en roer voortdurend tot de vloeistof is opgenomen.
  7. Herhaal dit proces beetje bij beetje tot alle bouillon is gebruikt. Dit duurt ongeveer 18-20 minuten.
  8. Voeg het saffraanwater toe aan de pan, en roer tot het door de rijst is opgenomen en de rijst geel is geworden.
  9. Haal de pan van het vuur, en roer de koude veganistische boter en de edelgistvlokken of veganistische Parmezaanse kaas erdoor tot ze gesmolten en gecombineerd zijn.
  10. Breng de risotto op smaak met zout en witte peper, indien gewenst.
  11. Serveer de risotto warm, gegarneerd met extra geraspte Parmezaanse kaas of saffraandraadjes.

Notes

Rijst
Rooster de rijst voordat je het vocht toevoegt, omdat dit helpt het zetmeel in te sluiten en het gerecht een romige textuur geeft.
Koken
Risotto wordt gekookt tot hij romig en enigszins stevig is. Kook het niet te lang tot hij papperig is.
Bouillon
Houd de bouillon warm tijdens het maken van de risotto. Dit helpt de rijst gelijkmatig te koken en zorgt voor een romigere textuur.
Langzaam koken
Risotto maken is gemakkelijk, maar vereist geduld en langzaam koken, zodat de rijst de vloeistof kan absorberen en het zetmeel kan afgeven.
Boter en kaas
Gebruik koude boter en kaas om de risotto dikker en romiger te maken.
Onmiddellijk opdienen
Risotto kan het best meteen worden opgediend als hij nog warm en romig is. Als je moet wachten met serveren, houd het dan afgedekt en warm op het fornuis, en voeg een beetje extra bouillon toe als het te dik wordt.
Edelgistvlokken
Als je edelgistvlokken gebruikt als vervanging voor Parmezaanse kaas, maak dan veganistische Parmezaanse kaas door 1/2 kopje rauwe cashewnoten, 3 eetlepels edelgistvlokken en 1/2 theelepel zout in een keukenmachine te pulseren tot een grove kruimelige textuur. Deze veganistische Parmezaanse kaas is een geweldige vervanger voor traditionele Parmezaanse kaas en voegt een heerlijke nootachtige en kaasachtige smaak toe aan de risotto.
Bewaren
Plaats de risotto in een luchtdicht bakje en bewaar tot 3-4 dagen in de koelkast. Het wordt afgeraden om risotto allo zafferano in te vriezen.

(het recept en de kooktechniek zijn geïnspireerd door dit authentieke Italiaanse recept)


Nutrition

  • Serving Size: 4
  • Calories: 385
  • Sugar: 3.3g
  • Sodium: 864.6mg
  • Fat: 14.8g
  • Carbohydrates: 52.2g
  • Protein: 7g
  • Cholesterol: 0