Description
Deze heerlijke aardappelpannenkoekjes zijn vrij van olie, maar wel lekker knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. De erwten munt dip maakt dit een perfecte snack voor de lente.
Ingredients
Scale
- Voor de aardappelpannenkoekjes:
- 2 witte aardappelen (geraspt is dat ongeveer 350 gr)
- ½ kleine (zoete) ui
- ½ theelepel zout
- 4 eetlepels (40 gr) kikkererwtenmeel
- ½ eetlepel verse peterselie, gewassen en gehakt
- ½ theelepel kurkuma
- gemalen zwarte peper naar smaak
- ½ theelepel knoflookpoeder
- optioneel: ½ theelepel mosterdpoeder
- citroen halfjes, serveren
- Voor de Erwten Munt Dip:
- 2½ kopjes (300 g) diepvrieserwten, ontdooid
- 3/4 kop (80g) sojayoghurt of kokosyoghurt
- 1 eetlepel fijn geraspte citroenschil
- ½ kopje (15 blaadjes) muntblaadjes
- zeezout en zwarte peper naar smaak
Instructions
- Schil de aardappelen en de ui.
- Rasp de aardappelen en ui met een keukenmachine voorzien van een raspschijf of rasp de aardappelen en ui handmatig met een rasp (middelgroot).
- Plaats de geraspte aardappelen en de ui in een zeef en pers de vloeistof uit de aardappelen.
- Plaats nu de geraspte aardappelen en de ui in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de kikkererwtenmeel, kurkuma, verse peterselie, knoflook en mosterdpoeder toe. Meng totdat alles gelijkmatig verdeeld is.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en plaats bakpapier op een bakplaat. Je kunt ook een siliconen bakmat gebruiken.
- Maak 4 rondjes in dezelfde grootte. Ik maakte hamburger/pannenkoek vormpjes ervan, maar je kunt natuurlijk ook vierkantjes of balletjes maken. Plaats dit op het bakpapier. Ik gebruikte een vormpje zodat ik steeds dezelfde hoeveelheid en grootte maakte voor ieder aardappelpannenkoekje. Je kunt kleinere of grotere maken als je dat wilt.
- Bak gedurende 15 minuten. Verlaag de oven na 15 minuten op 200 graden en bak nog eens 15 minuten. Controleer om de 5 minuten of ze niet verbranden, dit kan best snel gaan zonder olie en water (we hebben het water uit de aardappel gehaald). Bak tot knapperig goudbruin. Je wilt ze niet te veel bakken omdat ze dan te knapperig en te droog worden.
- Terwijl de aardappelpannenkoekjes bakken, bereid je de erwten munt dip voor. Plaats de erwten, yoghurt, citroen, munt, zout en peper in een blender en blend. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken. Voeg meer yoghurt toe als de dip te dik is naar je smaak. Zet apart.
- Serveer de aardappelpannenkoekjes warm met de erwten munt dip.
Notes
Sweet potatoes are considered healthier than the white ones so you could make a mix of sweet- and white potatoes for this recipe.