Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Fluffy Baked Donuts

Luchtig Gebakken Donuts

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 25 mins
  • Total Time: 40 mins
  • Category: zoet, snack, dessert
  • Cuisine: veganistisch, zuivelvrij, gluten-vrij, vegan

Description

Luchtig, zacht en heerlijk! Deze luchtig gebakken donuts zijn bedekt met gevriesdroogde frambozen met overal kleine stukjes gesmolten en krokante chocolade. Deze gebakken donuts zijn echt een traktatie! Veganistisch en glutenvrij.


Ingredients

Scale
  • ½ kopje / 120 ml aquafaba (sap uit blik kikkererwten met zout)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 kop / 145 gr rijstmeel
  • 1 ¼ kopje / 120 gr havermeel, blend gewone havermout in een keukenmachine tot je havermeel hebt
  • ½ kopje / 60 gr tapioca meel of ¼ kopje maïzena
  • 2 blokjes donkere chocolade (85%), in stukjes gesneden. Eén blokje om de donuts te versieren
  • snufje zout
  • ½ kopje / 120 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk) op kamertemperatuur
  • kopje / 70 gr kokosboter (geen olie), gesmolten / vloeibaar
  • ½ kopje / 170 gr ahornsiroop, maar je kunt ook kokossuiker of dadel pasta gebruiken
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 2 eetlepels gevriesdroogde frambozenpoeder

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg het kikkererwten vloeistof toe aan een mixer en klop enkele minuten tot het wit en luchtig is. Voeg het citroensap toe en klop nog een paar minuten totdat het stijf is.
  2. Voeg intussen de rijstmeel, haverbloem, tapioca meel en zout toe aan een grote kom en meng.
  3. Meng in een aparte kom de melk, gesmolten kokosboter, zoetstof en vanille-extract door elkaar. Voeg dit toe aan het droge ingrediënten mengsel en roer tot het beslag dik is.
  4. Zodra de aquafaba (opgeklopte vloeistof van kikkererwten) klaar is, voeg je de helft aan het beslag toe. Klop goed op. Voeg vervolgens de andere helft van de aquafaba toe. Het beslag is nu lichter en natter.
  5. Bedek een siliconen donut vorm met bakpapier of spuit het in met een anti-aanbakspray. Giet het beslag in de donut vormen.
  6. Bak in de oven gedurende 20-25 minuten of totdat een tandenstoker er schoon en droog uitkomt. Plaats halverwege het bakken een klein stukje donkere chocolade in iedere donut zodat het kan smelten. Plaats terug in de oven. Eenmaal klaar, haal de donuts uit de oven en laat het 10 minuten in de donut vorm afkoelen. Haal de donuts uit de vorm en laat ze volledig afkoelen. Decoreer met gevriesdroogde frambozenpoeder en meer chocolade stukjes. Deze donuts zijn het lekkerst vers, maar je kunt ze ook ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

Notes

In plaats van rijstmeel kun je ook teffmeel of amandelmeel gebruiken.
Ik heb siliconen donut vormen gebruikt om dit recept te maken. Ik denk dat het gemakkelijker is om donuts uit een siliconenvorm te halen dan uit een metalen vorm.