Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Jamu Tonic

Citroen Gember Kurkuma Shot

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 10 mins
  • Total Time: 20 mins
  • Category: shot, tonic, sap
  • Cuisine: vegan, plantaardig

Description

Deze Citroen Gember Kurkuma Shot is een Jamu shot, een traditionele kruidentonic uit Indonesië met kurkuma en gember die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maak een grotere portie en geniet de hele week van deze koude tonic. Met ijs en extra limoen is dit het beste zomerdrankje!


Ingredients

Scale
  • 120 ml verse geelwortel/kurkuma sap ( het sap van ongeveer 45 gr verse kurkuma)
  • 120 ml verse gember sap ( het sap van ongeveer 45 gr verse gember)
  • 1400 ml water
  • 230 ml warm water
  • 34 eetlepels ahorn siroop of kokosbloesem siroop of honing (voor de niet veganisten)
  • sap van 1 grote citroen of limoen, voeg meer toe als je dat lekker vindt

Instructions

  1. Snijd de kurkuma en gember in kleine stukjes (met schil) en haal door een juicer. Ik gebruik deze slow juicer, maar elke juicer is goed hiervoor.
  2. Voeg een klein beetje water aan de juicer toe indien nodig om meer sap te maken (soms loopt het een beetje vast)
  3. Giet het sap in een glas/kan.
  4. Voeg de zoete ingrediënt in een bakje met 230 ml warme water en roer goed om te combineren. Voeg dit ook toe aan je sap. Vul je glas/kan nu met het water. Voeg ook het citroen- of limoensap toe.
  5. Bewaar in de koelkast en serveer het koud over ijs.
  6. Of verwarm deze tonic en geniet als warm drankje.

Notes

Voor een echt koel zomerdrankje, voeg meer ijs en limoen toe.

Je zou ook een blender in plaats van een juicer kunnen gebruiken. Gebruik een kaasdoek of dunne zeef na het blenden om een mooi glad sapje (zonder stukjes) te maken.