Het lijkt wel alsof we allemaal tussen Kerst en Oud en Nieuw een beetje verloren zijn, vind je niet? Kerst is dan misschien wel voorbij, maar het feestelijke winter seizoen is gewoon nog gaande. De voorbereidingen voor Oud en Nieuw zijn in volle gang en deze zoete aardappel chocolade tulband cake is meer dan de moeite waard om knallend het nieuwe jaar in te luiden.
Voor dit recept gebruik ik voornamelijk whole food plant-based ingrediënten. Deze tulband cake bevat ook niet (zoals in zoveel traditionele tulband cake recepten) enorme hoeveelheden olie. De smaak? Denk aan chocolade cake/brownie hemel.
Als je denkt dat het gek is om een chocolade tulband cake met zoete aardappelen te maken, mag ik je dan eraan herinneren hoe geweldig deze zoete aardappel brownies ook alweer waren? Ieder recept met zoete aardappelen en dadels is eigenlijk wel een match made in heaven.
Tulband cake recepten zijn eigenlijk best geweldig. Hoe eenvoudig het recept ook is, het enige wat je hoeft te doen is de cake te bakken in een tulband bakvorm en de cake ziet er gelijk al mooi en professioneel uit. Daarna kun je de tulband cake versieren en voor je het weet heb je een behoorlijk indrukwekkend uitziende feestelijke cake op tafel (al zeg ik het zelf). De smaak van dit recept is een perfecte mix tussen een rijke chocoladetaart en een zoete brownie. Ik krijg er geen genoeg van! En wie zegt eigenlijk dat tulband cake recepten alleen maar voor Kerst gemaakt kunnen worden?
Als je dit recept gaat proberen, dan zou ik dat heel graag willen weten! Laat hieronder een reactie achter of laat het me weten op Facebook of Instagram. En vergeet niet om je foto #thegreencreator te taggen op Instagram zodat ik je gemakkelijk terug kan vinden.

Vegan Sweet Potato Chocolate Bundt Cake (no oil)
- Prep Time: 15 mins
- Cook Time: 45 mins
- Total Time: 1 hour
- Yield: 10 porties 1x
- Category: snack, dessert, zoet, cake, cakes, taart, tulband
- Cuisine: vegan, plantaardig, vegetarisch, veganistisch
Description
Zacht, cake-achtig, zoet en zo makkelijk om te maken. Deze vegan tulband cake zal absoluut een hit zijn bij ieder feestelijke winter gelegenheid.
Ingredients
- 300 gram bloem*
- 270 gram ontpitte Medjool dadels
- 125 ml water
- 75 gram rauwe cacaopoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel baking soda / zuiveringszout
- ½ theelepel zout
- 1 kopje ongezoete amandel- of havermelk
- 250 ml water
- 3 eetlepels ahornsiroop of kokossiroop
- 100 gram zoete aardappel puree
- 4 el witte azijn
- 1 eetlepel vanille-extract of poeder
- Optioneel: gemalen kokosnoot en / of poedersuiker ter decoratie
Instructions
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Blend de dadels in een blender met 125 ml water en zet opzij.
- Snijd de middelgrote zoete aardappel (ongeveer 115 gram) doormidden en plaats met de binnenkant omlaag in een voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten of tot de zoete aardappel zacht is. Een andere methode gaat als volgt. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes en kook voor ongeveer 15 minuten in een pan met water. Beide methoden zijn prima om zoete aardappelpuree mee te maken. Ik vind de ovenmethode gemakkelijker omdat ik de oven toch later moet gebruiken en het is ook heel gemakkelijk om op deze manier de zoete aardappel puree uit te scheppen.
- Ik heb een anti-aanbak tulband bakvorm gebruikt, maar als je bakvorm niet een anti-aanbaklaagje heeft dan zul je wat olie of boter moeten gebruiken om plakken te voorkomen. Zet de bakvorm opzij voor later.
- Meng in een grote kom de bloem, cacaopoeder, dadelpasta (dadels die je met water hebt geblend), zout, bakpoeder en bakpoeder.
- Voeg de amandel- of havermelk, water en zoete aardappelpuree toe en meng goed. Voeg de azijn en de vanille toe en mix tot alles goed gecombineerd is.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak voor ongeveer 40-45 minuten.
- Laat de tulband volledig afkoelen voordat je het uit de pan haalt.
- Zodra de tulband cake is afgekoeld, plaats het op een bord en bestrooi met suiker of zoals ik deed met geraspte kokosnoot.
Notes
* een mengsel van verschillende soorten bloem/meelsoorten kan ook: zoals glutenvrij havermeel met boekweitmeel of half bloem en half havermeel