Wat minimalisme voor mij betekent

Je hebt er waarschijnlijk vast al eens van gehoord: minimalisme of moet ik zeggen #minimalisme? Het is een term die je tegenwoordig overal tegenkomt, maar wat is minimalisme? Is het een term voor het opruimen van je huis ”à la Kondo” en het schieten van minimalistisch wit gekleurde foto’s voor op social media? Ik wil graag met je delen wat minimalisme voor mij betekent en hoe het jou wellicht ook gelukkiger en gezonder kan maken.

De noodzaak om te vereenvoudigen wordt steeds sterker en ik vraag me af waarom. Is het leven zo chaotisch dat we ons huis en geest het liefst zo opgeruimd mogelijk willen hebben? Of hebben we tegenwoordig alles wat ons hartje begeert en is bezit niet interessant meer?

Zo veel spullen …

In de afgelopen zes jaar ben ik nogal veranderd en consumeerde ik steeds minder. Ik was vroeger nogal gek op winkelen en je zou me toen zelfs als een ”fashionista” kunnen hebben bestempeld. Ik kende de term afgedragen schoenen niet, wat zo ver kwam het nooit bij mij. Schoenen droeg ik slechts een paar keer. Hoe meer ik echter bezat hoe minder overzicht ik had. Niet alleen over wat ik bezat, maar ook wat er gaande was in mijn hoofd. Ik was constant onrustig. Het is inmiddels jaren geleden, maar ik herinner me nog wel dat ik het van de ene op de andere dag (na enkele verhuizingen) zat was. Ik was het zat om steeds maar weer iets te moeten kopen

Ok, mooi! Ik ben dus een minimalist? Nope. Simpeler leven is een constant proces en het omvat veel meer dan alleen materiële bezittingen. We zouden ons eigenlijk voortdurend moeten ontdoen van dingen die ons niet meer dienen. Maar dit omvat ook negatieve gedachten, verdriet, rouw, slechte gewoonten, negatieve relaties en al het andere dat ons ervan weerhoudt om een betekenisvol leven te leiden.

What minimalism means to me

Shopaholic

Ken je de term shopaholic? Ik weet hoe het is, want ik had er zelf ook een handje van. Ik weet hoe het voelt om voortdurend het gevoel te hebben om iets te missen als je niet met de laatste trends meeloopt. Het leidde tot niets, behalve het gevoel van dat ik niet in contact was met mijn geest (en lichaam), wat weer leidde tot het maken van slechtere gezondheidskeuzes (dat is tenminste wat het bij mij veroorzaakte).

“Te veel mensen besteden geld dat ze niet hebben, aan dingen die ze niet willen kopen om indruk te maken op mensen die ze niet aardig vinden.”  -Will Rogers

Ik geloof dat social media tegenwoordig een zegen, maar ook een vloek is/kan zijn. We worden voortdurend geconfronteerd met iets nieuws dat we ”moeten hebben”, maar de realiteit is dat het lijstje van dingen die we echt nodig hebben vrij kort is … Dit zorgt niet alleen voor extra stress voor onszelf, maar het is ook mentaal vermoeiend. Ik was voortdurend op zoek naar de ”next best thing” en genoot zelden van wat ik al had.

What minimalism means to me

Wat uiteindelijk voor een verandering zorgde waren verschillende verhuizingen en hoewel ik op dat moment alleen woonde was ik verbaasd, beschaamd, boos en moe van alle dingen die ik bezat. Ik dacht dat het een teken van succes was om zo veel spullen te hebben. Maar wat me echt gelukkig maakte was om het weg te geven aan mensen die het echt zouden gebruiken en waarderen.

“Als je spullen moet kopen om je spullen op te slaan, dan heb je wellicht te veel spullen.

Ik heb nooit meer achterom gekeken en ben op een punt beland dat ik niet eens meer geniet van winkelen. Ook mest ik het huis minimaal twee keer per jaar goed uit (met inbegrip van opslag, zoals de kelder). Het is echt niet zo moeilijk, maar je moet wel je probleem bij de wortel aanpakken en dat kan wat eerlijkheid van jezelf vergen. Voor mij was het simpel. Ik verloor vrij veel mensen in een jaar en wilde dat gat opvullen met spullen. Voordat je die weg inslaat, geloof me, dat is slechts een tijdelijke en oppervlakkige oplossing. Pas toen ik de echte oorzaak opmerkte en beter voor mezelf begon te zorgen verdween mijn belangstelling voor zoiets zinloos als meer spullen kopen.

Rommel is niet alleen maar fysieke spullen. Het zijn oude ideeën, giftige relaties en slechte gewoonten. Rommel is iets dat de betere versie van jezelf niet ondersteunt. ”  -Eleanor Brownn

Hoe ik nu leef

  • Ik ben dankbaar voor het leven. Dat geldt ook voor het dak boven mijn hoofd en mijn materiële bezittingen, maar ik identificeer mezelf er niet meer mee.
  • Ik ben dankbaar voor mijn problemen wat dat ook moge zijn, want het leven is altijd in beweging. Het leven is nooit perfect. Omarm je eigen sh*t en leef!
  • Ik investeer mijn geld liever in mooie herinneringen (reizen!) in plaats van dat ik mijn geld in mijn kledingkast stop.
  • Ik probeer alleen maar de dingen te kopen die ik echt nodig heb of die ik echt mooi vind. En ja, ik vind een heleboel dingen mooi, maar dat betekent niet dat ik dat ook allemaal moet kopen. Soms wacht ik enkele weken, en als ik er dan nog steeds aan denk dan koop ik het. 

Ik beweer nu dus absoluut niet dat ik een minimalist ben (verre van dat). Kijk maar eens naar onderstaand filmpje….Inderdaad, verre van dat. Maar ik geloof dat het leven beter is wanneer ik de dingen vereenvoudig. Misschien ben ik een ”simplifiest”? Ongeacht het etiket, voor mij voelt het licht en het maakt me blij en dankbaar en beiden zorgen ervoor dat ik beter voor mezelf wil zorgen (in plaats van voor spullen). Minimalisme of  eenvoudiger leven is zoveel meer dan het uitmesten van je huis en het plaatsen van heldere foto’s op social media (zoals de foto in dit artikel), vind je niet?

Wat vind jij van minimalisme en/of eenvoudiger leven?

2 gedachten over “Wat minimalisme voor mij betekent”

  1. Oh, wat leuk, een artikel over minimalisme! ^^ Ik ben de laatste tijd een beetje geobsedeerd door minimalistische designs, zoals interieur en fotografie. Het motiveert om geen extra rommel te kopen, maar inderdaad, opruimen blijft lastig 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.