WAT IS OLIE SPOELEN?

Al jaren doe ik iets waar ik me voorheen voor schaamde. Pas sinds ik het besloot met anderen te delen is het succes echt gegroeid. RTL Boulevard pikte dit op en velen anderen volgde. Maar wat is olie spoelen?

Een heleboel gezonde dingen kun je al in de ochtend doen, zover is wel duidelijk nu. Je kunt je echter wel voorstellen dat als ik zou uitleggen dat het eerste wat ik in de ochtend doe (vóórdat ik mijn tanden poets en mijn citroensap drink) is een theelepel olie in mijn mond stop dat dit nogal wat vragen opwekt. En alsof dat niet walgelijk genoeg is houd ik het in mijn mond gedurende 15-20 minuten. Behoorlijk raar, toch? Of niet?

Olie spoelen?

Wat is olie spoelen of olie trekken? Het is een oude Ayurvedische natuurlijke remedie om gezond te blijven, het lichaam te detoxen, het immuunsysteem te versterken en de tanden witter te maken. Mijn tanden waren nog nooit zo wit! Sesam olie is de meest populaire olie hiervoor. Het is belangrijk om de eerste koudgeperste versie van de olie te gebruiken. Dus gebruik niet de eerste de beste olie. Ik gebruik kokosolie. Ik hou van de smaak in vergelijking tot andere oliën en aangezien ik kokosolie voor ongeveer alles gebruik is dit voor mij een logische keuze.

Hoe kun je olie spoelen?

Het is heel simpel. Neem een ​​theelepel olie, doe het in je mond en spoel/trek het van de ene kant naar de andere. Vergeet niet je ’trekt’ bacteriën, parasieten, schimmels en andere giftige stoffen / organismen uit je mond, tanden, tandvlees, slijmvliezen en zelfs de keel dus slik nooit de olie in en ook gorgelen is niet aan te raden. Als je dat doet, slik je alle gifstoffen en bacteriën in. En spuug de olie als je klaar bent altijd in het toilet uit omdat je anders wellicht je gootsteen verstopt. Dat is het. In de tussentijd borstel ik mijn huid (droog borstelen), was ik mijn groente voor een juice/smoothie, check ik mijn e-mail, schrijf ik een artikel of heb ik gewoon een moment voor mezelf om niets te doen. Na het uitspugen van de olie in de wc dien je je mond grondig te spoelen met (lauw) warm water en kun je daarna je tanden poetsen. Onmiddellijk daarna drink ik een glas citroen water. Normaal water is ook goed.

Volgens Ayurveda, vertegenwoordigt de tong meridianen organen. Dat maakt de tong een goed orgaan voor diagnose en zorg, maar ook voor het voorkomen en genezen van ziekten.

Na verloop van tijd kun je het volgende opmerken:

 • Je tanden, kaken en tandvlees kunnen sterker zijn. Je kunt ziektes van het tandvlees voorkomen/verbeteren.
 • Je tanden worden na verloop van tijd witter. Een slechte adem? Nooit meer het geval.
 • De conditie van de huid kan verbeteren.
 • Je immuunsysteem kan versterkt worden. Veel mensen die dit al veel langer doen merken dit.
 • Kan gewrichtspijn en artritis verlichten.
 • Het kan effectief zijn tegen migraine en sinus infecties.
 • Kan de ​​huid helpen wanneer je last hebt van eczeem, allergieën en acne.

Wees niet verbaasd als je neus begint te lopen of je tandvlees begint te bloeden. Het is een ontgiftende reactie van je lichaam. Dit zal over gaan. Het vergt wat discipline, maar uit mijn persoonlijke ervaring kan ik je zeggen dat het de moeite waard is.

Wat is er wetenschappelijk bewezen?

Bovenstaande is niet wetenschappelijk bewezen, maar Ayurveda is hier een grote aanhanger van. Maar wat wel bewezen is dat het de bacterie streptococcus mutans kan verminderen. Deze bacterie zorgt ervoor dat we tandplak en tandbederf in de mond opbouwen. In 2008 deden tijdens een onderzoek 20 personen elke dag aan oil pulling (met sesamolie). En wat bleek? De hoeveelheid streptococcus mutans en tandplak was verminderd (na nog maar 2 weken).

Een ander onderzoek toonde ook een vermindering aan van plaque en ontstoken tandvlees. Ook bleek uit dit onderzoek dat olie spoelen goed is tegen een slechte adem.

Heb je meer wetenschappelijke bewijzen nodig om je te motiveren om überhaupt te beginnen of is olie spoelen iets te veel van het goede voor je, dan is tong schrapen vast iets voor jou.

Heb jij ooit van olie spoelen gehoord?

 

photos by the green creator (c) (copyright)

49 gedachten over “WAT IS OLIE SPOELEN?”

 1. Ik ben er sinds een paar dagen ook mee begonnen, ben heel benieuwd naar de resultaten! Misschien een rare vraag, maar ik neem aan dat het normaal is dat de olie niet helder is als je het uit tuft? xx

  Beantwoorden
 2. Hi Bianca,
  Ik had ergens gelezen dat je na oil pulling idd je tanden moet poesten en daarna eigenlijk het liefst een half uur moet wachten met iets te eten/drinken. Maar hier lees ik dat je na het tandenpoesten gelijk water met citroen drinkt.
  Wat is nu het beste? Vind het trouwens ook wel erg lang als je een half uur na het tandenpoetsen moet wachten om iets te eten/drinken. X

  Beantwoorden
 3. Hoi Bianca, ik heb dit een tijd geleden een hele poos gedaan.
  Door jou artikel ben ik er nu opnieuw mee begonnen! Ik ben altijd zo bang om wat door te slikken, omdat er overal staat dat dat beslist niet mag. Vandaag slikte ik per ongeluk een beetje olie door, op het moment dat ik las: ”dus slik nooit de olie in”. Haha! Echt weer onhandig van me. Ik werd er ook redelijk misselijk van.
  Ik vind het wel lastig omdat je het ook zo lang in je mond moet houden. Heb je een tip om dat te voorkomen?
  Ik ben ook begonnen met een detox drankje (van limoensap, appelazijn, en honing), waarbij geadviseerd wordt om dat als eerste op de dag te drinken voordat je wat dan ook gaat doen. Dat is met olie trekken ook zo. Maakt het nou nog iets uit welke van de twee ik als eerste doe in de ochtend? Ik kan ze niet allebei absoluut als eerste doen.

  Beantwoorden
 4. Hallo,
  ik heb na de eerste spoeling reeds witte substantie.
  Doe je dat elke dag zonder rust periode’s?
  Ontgiftigt dit elke keer, dwz gaat het effect verloren
  als je een maand stopt? bv.
  Vrgr Marcus…:-)

  Beantwoorden
 5. Dank je,
  ik gebruik Olijfolie Classico
  bestaande uit geraffineerde olie en olie der eerste persing.
  Is dat ook goed?
  Het wordt inderdaad van geel melkachtig wit.
  Ik weet niet of het verbeelding is maar voorheen werd ik
  na 12:00 uur “landerig” en loom met vaak hoofdpijn tegen de avond.
  Nu niet meer…droom ik?? 😉

  Beantwoorden
 6. Ik ben vanmorgen gestart!!! Woow wat ben ik benieuwd zeg 🙂 liep er al een paar weken mee in mijn hoofd! Maar nu toch eindelijk gestart 🙂 het klinkt fantastisch!

  Beantwoorden
 7. Voor mij is het te tijdrovend om door de week ’s morgens te spoelen. Heeft het spoelen ook zijn uitwerking ook als ik ’s avonds spoel?

  Beantwoorden
 8. Dit wil ik heel graag gaan proberen. Twijfel alleen over het moment… in de ochtend heb ik zoals velen weinig tijd. Kan ik ook voor mijn ontbijt spoelen? Ik ontbijt met havermout, amandelmelk en iets lekkers zoals blauwe bessen. Of is het in dit geval beter om in de avond te spoelen?

  Beantwoorden
 9. May I simply just say what a relief to discover someone that truly knows
  what they are discussing on the internet. You definitelky realize how to bring a problem to light and make it important.
  More people should look at this and understand this side of your story.
  I can’t believe you aren’t more popular because you definitely have the gift.

  Beantwoorden
 10. Ik heb het gisteren eens getest maar na nog geen 10 min had ik het gevoel dat er een hele hoop speeksel was bijgekomen. Ik heb het dan uitgespuwd want hoe langer ik mijn mond toe houdt en niet mag slikken hoe meer speeksel er zal bijkomen dacht ik.
  Heb jij dat ook dat het na een tijdje echt veel wordt in je mond?
  Kan ik bijvoorbeeld elke 7 min uitspuwen en nieuwe olie nemen tot de 20 min om zijn? Of geeft dit niet hetzelfde effect? En moet je de olie echt de hele tijd heen en weer laten gaan in je mond of is dat niet nodig?
  Alvast bedankt voor wat meer uitleg 🙂

  Beantwoorden
  • Hi An, dit is heel normaal in het begin. Ik begon ook met 5 minuten en heb dit langzaam opgebouwd. En ja, ik had dat gevoel ook. Het is wel belangrijk dat je spoelt of een kauwbeweging maakt. Gewoon elke dag een minuutje langer en je zult zien dat het makkelijker zal gaan. 🙂

   Beantwoorden
  • Hi Paula, ik wissel best vaak. Maar altijd zonder fluoride en eigenlijk zo min mogelijk ingrediënten. Ik vind tandpasta met aloë vera meestal wel lekker.

   Beantwoorden
 11. Hi Bianca!
  Ik las een artikel over olie spoelen en wou graag je mening weten over een onderdeel ervan.
  Er staat namelijk in dat sommige wetenschappers waarschuwen voor het hoge gehalte aan MCT (medium-chain triglyceride) in kokosolie. Wanneer erg verhoogd kan dit het proces van aderverkalking versnellen en op den duur mogelijk hart- en vaatziekten veroorzaken.
  Ik stel me hier toch wat vragen bij daar ik ook in de keuken dagelijks kokosolie gebruik voor verschillende bereidingen.
  Moeten ik op mijn hoeveelheden letten of heb je pas een teveel als je onwaarschijnlijk veel kokosolie gebruikt?

  Beantwoorden
  • Hhmm..ik kan hier heel veel over schrijven. Even kort. Er zitten gezonde vetzuren in kokosolie, net als in olijfolie. We hebben verzadigde vetten nodig (in combinatie met de essentiële omega-3- en omega-6. Vroeger was olijfolie het belangrijkst, maar nu steeds meer kokosolie.
   Maar kokosolie bevat bijvoorbeeld ook middellange ketenvetzuren, zoals laurinezuur (dat werkt desinfecterend). -vetten) om belangrijke stoffen aan te maken.
   Daarnaast is kokosolie met name gezonder als het verhit wordt. Kokosolie is stabieler bij verhitting juist vanwege de verzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren uit andere oliën kunnen bij verhitting oxideren, daarbij kunnen zelfs schadelijke transvetten ontstaan. Door die middellange ketens zijn de verzadigde kokosvetten níet cholesterolverhogend.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.