Your cart

+Artikelen Beauty Levensstijl

Wat is Olie Spoelen?

What is Oil Pulling?

Al jaren doe ik iets waar ik me voorheen voor schaamde. Pas sinds ik het besloot tijdens mijn detox presentaties met anderen te delen is het succes echt gegroeid. RTL Boulevard pikte dit op en velen anderen volgde. Maar wat is olie spoelen?

Een heleboel gezonde dingen kun je al in de ochtend doen, zover is wel duidelijk nu. Je kunt je echter wel voorstellen dat als ik zou uitleggen dat het eerste wat ik in de ochtend doe (vóórdat ik mijn tanden poets en mijn citroensap drink) is een theelepel olie in mijn mond stop dat dit nogal wat vragen opwekt. En alsof dat niet walgelijk genoeg is houd ik het in mijn mond gedurende 15-20 minuten. Behoorlijk raar, toch? Of niet?

Olie spoelen?

Wat is olie spoelen of olie trekken? Het is een oude Ayurvedische natuurlijke remedie om gezond te blijven, het lichaam te detoxen, het immuunsysteem te versterken en de tanden witter te maken. Mijn tanden waren nog nooit zo wit! Sesam olie is de meest populaire olie hiervoor. Het is belangrijk om de eerste koudgeperste versie van de olie te gebruiken. Dus gebruik niet de eerste de beste olie. Ik gebruik kokosolie. Ik hou van de smaak in vergelijking tot andere oliën en aangezien ik kokosolie voor ongeveer alles gebruik is dit voor mij een logische keuze.

Het is heel simpel. Neem een ​​theelepel olie, doe het in je mond en spoel/trek het van de ene kant naar de andere. Vergeet niet je ‘trekt’ bacteriën, parasieten, schimmels en andere giftige stoffen / organismen uit je mond, tanden, tandvlees, slijmvliezen en zelfs de keel dus slik nooit de olie in en ook gorgelen is niet aan te raden. Als je dat doet, slik je alle gifstoffen en bacteriën in. En spuug de olie als je klaar bent altijd in het toilet uit omdat je anders wellicht je gootsteen verstopt. Dat is het. In de tussentijd borstel ik mijn huid (droog borstelen), was ik mijn groente voor een juice/smoothie, check ik mijn e-mail, schrijf ik een artikel of heb ik gewoon een moment voor mezelf om niets te doen. Na het uitspugen van de olie in de wc dien je je mond grondig te spoelen met (lauw) warm water en kun je daarna je tanden poetsen. Onmiddellijk daarna drink ik een glas citroen water. Normaal water is ook goed.

Volgens Ayurveda, vertegenwoordigt de tong meridianen organen. Dat maakt de tong een goed orgaan voor diagnose en zorg, maar ook voor het voorkomen en genezen van ziekten.

Na verloop van tijd zul je het volgende opmerken:

 • Je tanden, kaken en tandvlees zullen sterker zijn. Je zult ziektes van het tandvlees voorkomen/verbeteren. Je tandarts zal onder de indruk zijn!
 • Je tanden worden na verloop van tijd super wit. Een slechte adem? Nooit meer het geval.
 • De conditie van de huid zal verbeteren.
 • Je immuunsysteem zal versterkt zijn. Veel mensen die dit al veel langer doen zijn nooit meer ziek.
 • Kan gewrichtspijn en artritis verlichten.
 • Effectief tegen migraine en sinus infecties.
 • Helpt de ​​huid wanneer je last hebt van eczeem, allergieën en acne.

Wees niet verbaasd als je neus begint te lopen of je tandvlees begint te bloeden. Het is een ontgiftende reactie van je lichaam. Dit zal over gaan. Het vergt wat discipline, maar uit mijn persoonlijke ervaring kan ik je zeggen dat het de moeite waard is.

Wat is er wetenschappelijk bewezen?

Bovenstaande is niet wetenschappelijk bewezen, maar Ayurveda is hier een grote aanhanger van. Maar wat wel bewezen is dat het de bacterie streptococcus mutans kan verminderen. Deze bacterie zorgt ervoor dat we tandplak en tandbederf in de mond opbouwen. In 2008 deden tijdens een onderzoek 20 personen elke dag aan oil pulling (met sesamolie). En wat bleek? De hoeveelheid streptococcus mutans en tandplak was verminderd (na nog maar 2 weken).

Een ander onderzoek toonde ook een vermindering aan van plaque en ontstoken tandvlees. Ook bleek uit dit onderzoek dat olie spoelen goed is tegen een slechte adem.

Heb je meer wetenschappelijke bewijzen nodig om je te motiveren om überhaupt te beginnen of is olie spoelen iets te veel van het goede voor je, dan is tong schrapen vast iets voor jou.

Heb jij ooit van olie spoelen gehoord?

 

photos by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

49 Comments

 • Reply
  C
  oktober 3, 2013 at 10:46 am

  gebruik je vloeibare olie of een vaste substantie die je op de foto toont? en waar kan je dit kopen?

 • Reply
  How I whiten my teeth naturally : The Green Creator
  oktober 21, 2013 at 3:25 pm

  […] here to read my article on oil […]

 • Reply
  Ellen K.
  november 4, 2013 at 10:19 am

  Wauw wat een goede tip! Dit ga ik zeker proberen!

 • Reply
  Susanne
  januari 20, 2014 at 3:51 pm

  Ik ben er sinds een paar dagen ook mee begonnen, ben heel benieuwd naar de resultaten! Misschien een rare vraag, maar ik neem aan dat het normaal is dat de olie niet helder is als je het uit tuft? xx

 • Reply
  Marjolein
  februari 9, 2014 at 1:27 pm

  Hi Bianca,
  Ik had ergens gelezen dat je na oil pulling idd je tanden moet poesten en daarna eigenlijk het liefst een half uur moet wachten met iets te eten/drinken. Maar hier lees ik dat je na het tandenpoesten gelijk water met citroen drinkt.
  Wat is nu het beste? Vind het trouwens ook wel erg lang als je een half uur na het tandenpoetsen moet wachten om iets te eten/drinken. X

 • Reply
  Guusje
  februari 24, 2014 at 12:54 pm

  Hoi Bianca, ik heb dit een tijd geleden een hele poos gedaan.
  Door jou artikel ben ik er nu opnieuw mee begonnen! Ik ben altijd zo bang om wat door te slikken, omdat er overal staat dat dat beslist niet mag. Vandaag slikte ik per ongeluk een beetje olie door, op het moment dat ik las: ”dus slik nooit de olie in”. Haha! Echt weer onhandig van me. Ik werd er ook redelijk misselijk van.
  Ik vind het wel lastig omdat je het ook zo lang in je mond moet houden. Heb je een tip om dat te voorkomen?
  Ik ben ook begonnen met een detox drankje (van limoensap, appelazijn, en honing), waarbij geadviseerd wordt om dat als eerste op de dag te drinken voordat je wat dan ook gaat doen. Dat is met olie trekken ook zo. Maakt het nou nog iets uit welke van de twee ik als eerste doe in de ochtend? Ik kan ze niet allebei absoluut als eerste doen.

 • Reply
  Marcus
  maart 13, 2014 at 8:53 pm

  Hallo,
  ik heb na de eerste spoeling reeds witte substantie.
  Doe je dat elke dag zonder rust periode’s?
  Ontgiftigt dit elke keer, dwz gaat het effect verloren
  als je een maand stopt? bv.
  Vrgr Marcus…:-)

 • Reply
  Marcus
  maart 14, 2014 at 8:52 pm

  Dank je,
  ik gebruik Olijfolie Classico
  bestaande uit geraffineerde olie en olie der eerste persing.
  Is dat ook goed?
  Het wordt inderdaad van geel melkachtig wit.
  Ik weet niet of het verbeelding is maar voorheen werd ik
  na 12:00 uur “landerig” en loom met vaak hoofdpijn tegen de avond.
  Nu niet meer…droom ik?? 😉

 • Reply
  Suuz
  maart 22, 2014 at 6:46 am

  Ik ben vanmorgen gestart!!! Woow wat ben ik benieuwd zeg 🙂 liep er al een paar weken mee in mijn hoofd! Maar nu toch eindelijk gestart 🙂 het klinkt fantastisch!

 • Reply
  Giveaway Royal Green : The Green Creator
  maart 26, 2014 at 9:24 am

  […] probably noticed, I’m quite a fan of coconut oil. Especially for oil pulling. Twenty minutes of oil pulling resulted in me being picky when it comes to which oil I […]

 • Reply
  My skin care : The Green Creator
  april 14, 2014 at 3:04 pm

  […] hydrate my skin with raw organic coconut oil which I use for many other purposes as […]

 • Reply
  Marcus
  april 22, 2014 at 8:03 pm

  Ik krijg nog wel eens een kriebelhoestbui
  tijdens het spoelen.
  Is dat een bekend fenomeen?

 • Reply
  Hanneke
  juli 6, 2014 at 7:23 pm

  Voor mij is het te tijdrovend om door de week ’s morgens te spoelen. Heeft het spoelen ook zijn uitwerking ook als ik ’s avonds spoel?

 • Reply
  anne
  augustus 17, 2014 at 10:01 pm

  Dit wil ik heel graag gaan proberen. Twijfel alleen over het moment… in de ochtend heb ik zoals velen weinig tijd. Kan ik ook voor mijn ontbijt spoelen? Ik ontbijt met havermout, amandelmelk en iets lekkers zoals blauwe bessen. Of is het in dit geval beter om in de avond te spoelen?

 • Reply
  HT
  september 28, 2014 at 2:45 am

  Hoi, ik ben erg geintereseerd in dit te doen maar is dit wel verstandig wanneer je borstvoeding geeft?

 • Reply
  anja
  oktober 17, 2014 at 11:26 am

  ik kan er mee starten hoorde er van van een collega ik ben zeer beneiuwd

 • Reply
  Marcus
  november 2, 2014 at 7:50 pm

  Klopt het dat groene olijfolie niet wit wordt na spoelen?

 • Reply
  kangen water kansas city
  januari 7, 2015 at 11:19 pm

  Pretty! This was an incredibly wonderful article.
  Many thanks for providing this info.

 • Reply
  http.//www.commentdevenirriche.net
  maart 14, 2015 at 11:23 am

  May I simply just say what a relief to discover someone that truly knows
  what they are discussing on the internet. You definitelky realize how to bring a problem to light and make it important.
  More people should look at this and understand this side of your story.
  I can’t believe you aren’t more popular because you definitely have the gift.

 • Reply
  Annabelle
  april 7, 2015 at 8:49 pm

  Heey !
  Late reactie, maar tsja wieweet lees je het.
  Is het belangrijk dat je dit s’ochtends doet, of zou het S’avonds ook kunnen?

  • Reply
   Piene
   januari 7, 2016 at 11:36 pm

   Heb jij al iets gehoord? Kan het ook ’s avonds? Groetjes Piene

   • Reply
    Bianca
    januari 8, 2016 at 11:20 am

    Hi Piene, gehoord? Ja hoor, dat kan. In de ochtend is het ideaal omdat je dan de meeste bacteriën kunt uitspoelen, maar in de avond is ook goed! Groetjes, Bianca

 • Reply
  Japanese Water Therapy - The Green Creator : The Green Creator
  april 30, 2015 at 12:12 pm

  […] hours in the morning are the ‘’golden hours’’. A lot can be done before starting the day. Oil pulling, drinking lemon water, dry brushing, meditation/praying and squeezing in a quick work out are all […]

 • Reply
  arja
  juni 13, 2015 at 8:49 am

  can i use mustard oil ,this is easily available

 • Reply
  Turmeric benefits - The Green Creator : The Green Creator
  juni 16, 2015 at 5:54 am

  […] Your Teeth If you were interested in my oil pulling story, you are probably one of many that wouldn’t mind having whiter teeth. I hope you’re not one of […]

 • Reply
  An
  januari 20, 2016 at 12:53 pm

  Ik heb het gisteren eens getest maar na nog geen 10 min had ik het gevoel dat er een hele hoop speeksel was bijgekomen. Ik heb het dan uitgespuwd want hoe langer ik mijn mond toe houdt en niet mag slikken hoe meer speeksel er zal bijkomen dacht ik.
  Heb jij dat ook dat het na een tijdje echt veel wordt in je mond?
  Kan ik bijvoorbeeld elke 7 min uitspuwen en nieuwe olie nemen tot de 20 min om zijn? Of geeft dit niet hetzelfde effect? En moet je de olie echt de hele tijd heen en weer laten gaan in je mond of is dat niet nodig?
  Alvast bedankt voor wat meer uitleg 🙂

  • Reply
   Bianca
   januari 20, 2016 at 1:25 pm

   Hi An, dit is heel normaal in het begin. Ik begon ook met 5 minuten en heb dit langzaam opgebouwd. En ja, ik had dat gevoel ook. Het is wel belangrijk dat je spoelt of een kauwbeweging maakt. Gewoon elke dag een minuutje langer en je zult zien dat het makkelijker zal gaan. 🙂

 • Reply
  Paula
  januari 26, 2016 at 10:09 am

  Hallo, ik wilde vragen met wat je je tanden pooetst want dat kan ik nergens vinden??

  gr.Paula

  • Reply
   Bianca
   januari 26, 2016 at 1:07 pm

   Hi Paula, ik wissel best vaak. Maar altijd zonder fluoride en eigenlijk zo min mogelijk ingrediënten. Ik vind tandpasta met aloë vera meestal wel lekker.

 • Reply
  An
  januari 26, 2016 at 11:38 am

  Hi Bianca!
  Ik las een artikel over olie spoelen en wou graag je mening weten over een onderdeel ervan.
  Er staat namelijk in dat sommige wetenschappers waarschuwen voor het hoge gehalte aan MCT (medium-chain triglyceride) in kokosolie. Wanneer erg verhoogd kan dit het proces van aderverkalking versnellen en op den duur mogelijk hart- en vaatziekten veroorzaken.
  Ik stel me hier toch wat vragen bij daar ik ook in de keuken dagelijks kokosolie gebruik voor verschillende bereidingen.
  Moeten ik op mijn hoeveelheden letten of heb je pas een teveel als je onwaarschijnlijk veel kokosolie gebruikt?

  • Reply
   Bianca
   januari 26, 2016 at 1:04 pm

   Hhmm..ik kan hier heel veel over schrijven. Even kort. Er zitten gezonde vetzuren in kokosolie, net als in olijfolie. We hebben verzadigde vetten nodig (in combinatie met de essentiële omega-3- en omega-6. Vroeger was olijfolie het belangrijkst, maar nu steeds meer kokosolie.
   Maar kokosolie bevat bijvoorbeeld ook middellange ketenvetzuren, zoals laurinezuur (dat werkt desinfecterend). -vetten) om belangrijke stoffen aan te maken.
   Daarnaast is kokosolie met name gezonder als het verhit wordt. Kokosolie is stabieler bij verhitting juist vanwege de verzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren uit andere oliën kunnen bij verhitting oxideren, daarbij kunnen zelfs schadelijke transvetten ontstaan. Door die middellange ketens zijn de verzadigde kokosvetten níet cholesterolverhogend.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Buckwheat Risotto
Boekweit Risotto

Wij noemen het in Nederland boekweit, in Polen wordt het kasha genoemd en in Japan kun je boekweit vinden onder de...

Sluiten