Your cart

+Artikelen Levensstijl

Wat is het basisch dieet?

What is the Alkaline Diet?

De eerste keer dat ik iets las over het alkalisch (of basisch)  dieet was toen ik het boek The pH Miracle binnenkreeg. Natuurlijk zoals bij veel diëten ‘ waren er de nodige celebrities  die meteen verslaafd waren aan het basisch eten. Het eten van alkalische voedingsmiddelen of het starten van een alkalisch dieet komt eigenlijk neer op het eten van voedingsmiddelen (en dranken), die een alkalisch effect in het lichaam hebben. Sommige voedingsmiddelen laten een zure spoor na in het lichaam, terwijl anderen een alkalisch effect hebben. Als je je lichaam in een perfect alkalische balans houdt, zul je een gezond lichaam hebben.

Het Alkalisch (basisch) Dieet  is een dieet op basis van de consumptie van vooral rauw vers fruit, groenten, wortels en knollen, noten en peulvruchten. In dit dieet zul je geen granen, zuivel, vlees en zout vinden. Op deze manier zou de zuurtegraad (de pH balans“) van het lichaam weer in balans worden gebracht/behouden. Echter, je moet nooit vergeten dat stress, (gebrek aan) lichaamsbeweging, medicatie en het milieu een grote invloed heeft op de pH-waarde.

Hoe het Alkalisch Dieet werkt

Het alkalisch dieet biedt een fundamenteel begrip van wat de oorzaak van het lichaam is om uit balans’ te raken. Een perfecte pH-waarde is 7,365 en de pH-niveau loopt van 0 tot 14. Door middel van wat is uitgegroeid tot ons typisch westerse dieet (dat grotendeels gebaseerd is op vlees, zuivel, suikers, alcohol, verzadigde vetten en cafeïne) hebben miljoenen van ons een zure, ziekmakende milieu in ons lichaam gecreëerd.

Alkaline Diet

De pH-waarde van onze interne vloeistof (bloed) heeft invloed op elk levende cel in ons lichaam en het effect dat verzuring kan hebben op de gezondheid van ons lichaam is immens. Een chronisch verzuurd lichaam (pH waarde) zorgt voor een uiterst negatieve omgeving en is van invloed op alle cellulaire functies in ons lichaam. Zelfs een eenvoudige hoofdpijn is een aanwijzing dat het lichaam iets te zuur is. Als we te lang te veel verzuurd zijn, kan dit ernstige ziekten zoals kanker veroorzaken.

Het voorbeeld dat vaak gebruikt wordt is ‘ het goudvis voorbeeld ‘. Wanneer vissen zwemmen in water (ons bloed) dat nogal vervuild is kunnen ze niet gezond zijn, terwijl als het water schoon is de vissen ook schoon en gezond zullen zijn.

Wanneer de pH-waarde in het lichaam uit balans is, wordt elk gebied van ons lichaam negatief beïnvloedt en zal dit ziekten zoals kanker, hart-en vaatziekten, overgewicht, allergieën, vermoeidheid en vroegtijdige veroudering creëren , evenals problemen met onze cardiovasculaire systeem en spieren.

Moet ik altijd alkalisch eten om gezond te eten?

Dit is voor iedereen weer anders. Voor de een zou een strengere aanpak wellicht eerder nodig zijn dan voor de ander. Maar als richtlijn is het goed om minstens 75-80% alkalische voedsel te eten en maximaal 20-25% zuurvormende voedingsmiddelen.

Wat is toegestaan?

Als je aan een (meer) alkalisch dieet wilt beginnen is het belangrijk om meer alkalische voedingsmiddelen en dranken te eten en verzurende voedingsmiddelen en dranken te elimineren. Houd als richtlijn aan dat elk bordje dat je eet voor 75-80% uit alkalische producten bestaat.

Dit betekent niet dat de overige ruimte op je bordje (20-25% ) uit junk food kan bestaan of dat je een zogenaamde cheat deel op je bordje kunt creëren. Er zijn namelijk veel gezonde voedingsmiddelen die toch verzurend in je lichaam zullen zijn, zoals kikkererwten en pecan noten. Voor een volledige lijst van zure en alkalische voedingsmiddelen, klik hier.

 Als vuistregel moet je proberen te onthouden dat de volgende voedingsmiddelen alkalisch zijn:

 •  Groenten (spinazie, asperges, broccoli, wortelen, selderij, komkommer, sla, courgette, kool, greens, koolraap)
 •  Salades
 •  Essentiële vetten (zoals Udo’s Choice/ lijnzaad, Teunisbloem, olijfolie, avocado-olie etc.)
 •  Fruit (niet al het fruit- citroenen, limoenen, grapefruit, watermeloen, tomaat, avocado)
 •  Soja, bladgroen en kiemen

Alkaline Diet

Welk voedsel is niet toegestaan?

 • Suiker
 • Zuivel
 • Vlees
 • Cafeïne
 • Alcohol
 • Tarwe
 • Gist
 • Sommige fruitsoorten
 • Bepaalde vetten
 • Zout

De meest effectieve manier om de pH waarde in je lichaam meer in balans te brengen, is om het lichaam te ontgiften van  gifstoffen en zodoende een balans te creëren waarbij het lichaam zichzelf kan genezen. Ontgiften is een natuurlijke, holistische benadering waarbij het lichaam zichzelf ontgift en de cellen zich gaan regenereren.

Wat zijn de bekende voordelen?

Talrijke studies hebben aangetoond dat alkalische voedingsmiddelen onder andere spierafbraak en botverlies tegengaan. Een alkalisch dieet is vergelijkbaar met een praktijk in de traditionele Chinese voedingsleer, waarbij patiënten met niet zeer ernstige ziekten alleen maar groenten, fruit en noten eten (en vlees vermijden). Deze manier van genezen wordt de ”quench the fire” genoemd.

Volgens sommige alternatieve genezers/therapeuten is de overgang naar een dieet met voornamelijk zuur vormende producten, vaak de oorzaak van een aantal chronische ziekten. Velen raden dan ook het alkalisch dieet aan als een persoon een van de volgende symptomen heeft en andere ziekten zijn uitgesloten.

 • Gebrek aan energie
 • Constante vermoeidheid
 • Overmatige slijmproductie
 • Neusverstopping
 • Frequente verkoudheid en griep
 • Angst, nervositeit, prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Gemakkelijk buiten adem
 • Vaak zuchten
 • Spierpijn of kramp na het lopen van korte afstanden
 • Vaak het gevoel alsof je niet genoeg lucht kan krijgen

Wat ik van het Alkaline Dieet vind

Een alkalisch dieet is een dieet dat de nadruk legt op vers fruit, groenten, wortels en knollen, noten en peulvruchten. Om die reden is het een goed dieet. Het is altijd een goed idee om meer fruit en groenten te eten. Het alkalisch dieet houdt echter ook in dat bepaalde voeding niet in het dieet valt en voor sommige mensen die dit dieet op eigen houtje volgen, kan dat schadelijk zijn. Een voorbeeld is als je bijvoorbeeld een reeds bestaande hartaandoening hebt of als je medicijnen slikt die je kalium hoeveelheid kan beïnvloeden in je lichaam. In dat soort gevallen is het beter om dit dieet niet op eigen houtje te volgen, maar een therapeut of arts te raadplegen.

Als je ineens van de een op de andere dag gezond gaat eten zul je altijd gewicht verliezenmeer energie hebben, en zelfs het risico op hart-en vaatziekten en kanker verminderen , maar het is belangrijk om te weten of je dit dieet kunt volgen op de lange termijn. Diëten werken niet, alleen een gezonde levensstijl.

Welke pH-waarde denk je dat jij hebt op een schaal van 0 tot 14?

  Alkaline Diet

 

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
vegan egg replacer
Ei-vervangers voor veganisten

In een aantal van mijn recepten gebruik ik veganistische ''ei-vervangers''. Het klinkt speciaal, maar dat is het niet. Plantaardige recepten vereisen...

Sluiten