Your cart

+Artikelen Levensstijl

Wat eet een veganist?

main dish

Als ik toch elke keer een euro zou krijgen als iemand me deze vraag stelde…..

Ik ga er voor het gemak van uit dat we weten wat een vegetariër is. Vegetariërs eten geen vlees (ook geen vis). Veganisten eten niets wat afkomstig is van een dier. Dus geen vlees, vis, en ook geen zuivel. Veganisten vermijden dus ook kaas, gevogelte, eieren, melk, boter en andere ingrediënten van dierlijke afkomst. Er zijn veganisten die ook geen voedsel eten dat geproduceerd is met behulp van dieren/dierlijke producten (een voorbeeld is geraffineerd wit suiker of honing). Veel veganisten vermijden ook het gebruik van producten (cosmetica en chemische producten) die op dieren zijn getest. En natuurlijk zal een die hard vegan geen leer, bont, wol of zijde dragen.

Wat blijft er dan over? Wat eten veganisten?

Toen ik zelf gezonder begon te eten kwam ik vanzelf uit op een bepaalde manier van eten. Later kwam ik erachter dat mijn ontwikkelde manier van eten bestempeld kon worden als gezond veganisme. Met andere woorden, als je een veganistisch dieet volgt is je dieet meestal (indien je ook geen suiker eet en geen tot weinig granen/gluten) gezond.
Wat eten veganisten dan? Een veganistisch dieet is een dieet gericht op plantaardig eten en bestaat uit peulvruchten (erwten en bonen), fruit, granen, groenten, noten en zaden. Voor veel mensen is een veganistisch dieet een levensstijl dat het beste omschreven kan worden als een diervriendelijke (tegen dierenmishandeling gerichte) levensstijl.

Er zijn veel redenen waarom men een veganistisch dieet besluit te volgen. Ondank dat ik gek ben op dieren was voor mij persoonlijk mijn gezondheid reden nummer één. Ik had al jaren last van vele kleine niet specifieke gezondheidsklachten die allen tezamen mijn leven vaak tot een dagelijkse worsteling maakten. Ik had vaak weinig energie, huidproblemen, spierpijn en spierkrampen, bloedarmoede, een serieuze suikerverslaving en bovendien een prikkelbare darm. Alhoewel de huisarts me altijd specifiek per klacht probeerde te helpen moest ik toch altijd weer terug komen omdat de klachten niet verdwenen. Waarom? Ik was verslaafd aan suiker, ik at veel te veel brood en zuivel. Niemand heeft me ooit verteld dat zuivel, suiker en brood een probleem zouden kunnen zijn. Mijn huisarts heeft me juist geadviseerd om meer zuivel te drinken en meer donkerbruin brood te eten.
Pas nadat ik besloot mijn lichaam helemaal te zuiveren met een zogenoemde veganistische (rauwe) levensstijl met veel juices (en ik natuurlijk de suiker en de granen/brood liet staan) begon ik me beter te voelen. Ik ben ruim 7 kilo afgevallen in de eerste 6 maanden. Ik heb geen nare vreetbuien meer en dus eet ik nooit te veel. Het feit dat deze manier van leven niet alleen goed is voor mijn lijf, maar ook voor de dieren is een bonus en zet je wel aan het denken. Ben je echt gezond bezig als je dode dieren eet? Voel je je werkelijk licht en vol met energie na een maaltijd? Dat is namelijk hoe je je dient te voelen. Denk er maar eens over na.

Laten we even stellen dat je in een natuurlijk gebied bent en je krijgt een enorme dorst. Wat doe je dan? Je gaat op zoek naar water. Ik geloof dat er werkelijk niemand zal zijn die op zoek zal gaan naar een koe en zal proberen om wat melk uit de uier van de koe te halen.
En wanneer je vervolgens hongerig zult worden zul je op zoek gaan naar fruit, groente en misschien zelfs wat nootjes. Je zult zeker niet op zoek gaan naar een kip, een vuur maken en vervolgens de embryo van de kip bakken.

De belangrijkste reden voor mij waren de gezondheids gevaren die gepaard gaan met het eten van vlees. De consumptie van dierlijke producten is gelinkt aan een verhoogd risico op hart ziekten en bepaalde kankersoorten. In tegenstelling tot een vegetarisch dieet waarbij er een verminderd risico op onder andere (long) kanker is, overgewicht, hartziekten, diabetes enzovoorts is. En geloof me er zijn tal van andere ziekten en risico factoren gekoppeld aan een dieet bestaande uit voornamelijk dierlijke producten.

Ik geloof niet dat we elkaar moeten veroordelen. Voor sommige mensen voelt het erg goed om dierlijke producten te eten. Voor sommigen niet. Eet en drink wat je gelukkig maakt. Of dat nu een vegetarisch dieet is, een rauw dieet of een voornamelijk veganistisch dieet.

In een wereld met al zoveel etiketten laten we elkaar niet nog eens een etiket opplakken. Doe wat je gelukkig maakt en kwets zo min mogelijk mensen en dieren.

Experimenteer en geniet!

Mijn veganistische favorieten? Kikkererwten en broccoli!


You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.