Your cart

+Artikelen Levensstijl

Wanneer zijn smoothies niet goed voor je?

When smoothies are not right for you

Wacht, wat? Smoothies zijn toch de heilige graal als het gaat om een gezonde levensstijl? Smoothies zijn een gemakkelijke manier om rauwe voeding binnen te krijgen vol enzymen vitaminen, mineralen, vezels … Ik ben gek op smoothies! Wanneer zijn smoothies niet goed voor je dan?

Sommige mensen worden geen ”super mens” bomvol energie en stralend van oor tot oor wanneer ze beginnen met het drinken van smoothies. Sommigen van ons voelen zich alleen maar (meer) opgeblazen, krijgen krampen, voelen zich zelfs misselijk of hebben last van een dunne(re) ontlasting. Maar waarom en wat kun je eraan doen?

De Chinezen weten waarom

Smoothies kunnen het ”vuur” van je spijsvertering blussen. Wat? Volgens de Chinese geneeskunde, zijn smoothies (raw food) een verkoelende voedsel met koude thermische eigenschappen. Als je last hebt van een zwakke spijsvertering moet je voorzichtig(er) zijn met wat je eet. Voeding met koude thermische eigenschappen zorgen ervoor dat het ”vuur” in je spijsvertering gedoofd zal worden hetgeen tot bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel kan zorgen. Een opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door een zwakke spijsverterings ”vuur”dat warmte nodig heeft. Rauwe levensmiddelen zijn van nature koud; dus het toevoegen van kou op een toch al zwakke koudere spijsvertering is dus echt het blussen van vuur (hitte) dat nodig is om onze voeding te verteren. Ik blijf me erover verbazen hoeveel mensen willekeurig (online) advies overnemen om veel (meer) rauw te eten terwijl de meerderheid van deze (online zoekende) mensen vaak al last hebben van een bepaalde vorm van maag/darm problemen.

Brand?

Als bovenstaande Chinees voor je was, laat me dit dan een beetje helderder uitleggen. Onze spijsvertering ”vuur ” is eigenlijk het zuur in onze maag. Onze maag is één van de eerste plaatsen waar onze voeding binnenkomt en als er niet genoeg zuur in de maag is,  dan zullen we snel na het eten (van rauwe voeding) ons opgeblazen voelen. Dit is de reden waarom sommige mensen zich zo ongemakkelijk voelen na een smoothie. Een smoothie is niet meer dan een glas vol met rauwe voeding, toch?

Wanneer je milde of geen problemen met je spijsvertering hebt is het een goed idee om rauwe voeding te eten. Vooral vóór een maaltijd is het goed voor je darmgezondheid om met wat rauwe voeding te starten. Houd er dus rekening mee wanneer je rauwe food / smoothies eet en drinkt. Het is altijd beter om dit te eten/drinken vóór een maaltijd, dus eet/drink beter een smoothie, fruit of  salade vóór een maaltijd dan erna.

Wat nu?

Als je nog steeds gek bent op smoothies omdat het (inderdaad) een zeer gemakkelijke, gezonde en snelle manier is om je groente binnen te krijgen dan is er een oplossing. Het antwoord is kruiden en specerijen. Niet zomaar alle specerijen, maar verwarmende specerijen zoals kaneel en gember. Deze verwarmende specerijen hebben thermische eigenschappen, zodat je beter in staat bent om je smoothie te verteren. Dit smoothie recept is een goede om te uit te proberen. Bouw de inname van je plantaardige vezels langzaam op.

Als specerijen niet werken …

Als verwarmende specerijen in je smoothie hebt geprobeerd en je voelt je nog steeds niet goed en/of je lijkt 8 maanden zwanger na een smoothie, besef dan dat velen hier last van hebben. Het is een seintje van je lichaam dat je je spijsvertering moet versterken met goede probiotica en een verwarmend ontbijtje totdat je spijsvertering sterker is. Je kunt ook contact met mij opnemen voor een coaching of Skype sessie om je spijsvertering te geven wat het nodig heeft om die oh zo gezonde smoothies te kunnen verteren.

Heb jij problemen met het verteren van smoothies?

 

photos by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Read previous post:
  vlog
  VLOG | HOW I MEAL PREP (PLANT-BASED) & DEALING WITH IGNORANT PEOPLE

  VLOG | Today I'm taking you with me! How I meal prep on a whole food plant-based diet, getting some...

  Close