Your cart

+Artikelen Levensstijl

Waarom selenium belangrijk is

selenium

Ik weet nog precies waarom ik meer over selenium wilde weten. Een docent tijdens een raw food training zei dat hij altijd vijf paranoten bij zich heeft om zichzelf te beschermen tegen schadelijke stoffen. Ik was direct geboeid. Waarom paranoten en waarom vijf? Inmiddels weet ik dat paranoten gelijk staan aan selenium en dat dit mineraal behoorlijk belangrijk is. Tijd om eens mijn kennis met jullie te delen. Waarom is selenium belangrijk?

Waarom selenium belangrijk is

Selenium is een mineraal dat je in bepaalde voeding kunt vinden. Selenium speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van bepaalde lichaamscellen en beschermt als een anti oxidant tegen vrije radicalen en tegen bepaalde ziekten. Je kunt selenium in veel producten vinden die je gewoon in de winkel kunt vinden, zoals granen, knoflook, uien, broccoli, asperges, tomaten, champignons en zaden en noten. Nu wordt er vaak gesteld dat wij Nederlands genoeg selenium binnen krijgen vanwege het feit dat we veel brood eten.

Maar er is een klein probleempje…

Ten onrechte wordt gedacht dat wij Nederlanders genoeg selenium binnen krijgen, omdat we bijvoorbeeld veel brood eten. Het probleem is echter de grond. Selenium kan alleen in voeding zitten als de grond rijk is aan selenium. Door allerlei landbouwtechnieken tegenwoordig vind je behoorlijk minder mineralen en vitaminen in je groenten en granen.

Hoeveel heb je nodig?

Het is lastig aan te geven hoeveel je nodig hebt. De meningen lopen hierover uiteen (van 50 microgram tot 200 microgram) en het is lastig vast te stellen want het verschilt waar je woont (de grond) en hoe gezond je eet. Een tekort aan selenium kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar een teveel aan selenium is overigens ook schadelijk.

Paranoten

Sinds de docent me de paranoten liet zien ben ik me bewust van het mineraal selenium. Wat het doet (voorkomt) en vooral het tekort in de grond. Ik eet inmiddels ook enkele paranoten per dag. Paranoten bevatten namelijk selenium en een paar per dag is al genoeg.

Denk jij weleens aan je selenium inname?

 

photos by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

Read previous post:
Oatmeal Apple Crumble
Havermout Appel Crumble

Tijdens de koude maanden zijn appels niet alleen heerlijk, maar ook erg veelzijdig. Warm of koud, hartig of zoet, je...

Close