Waarom is kurkuma zo gezond?

Als je bekend bent met mijn recepten dan heb je vast gemerkt dat ik gek ben op kurkuma. Ik haat de vlekken die het geeft, maar ik ben gek op wat het voor mijn lichaam doet. Ik gebruik het in warme of koude gerechten, in smoothies of sappen. Zodra het ook maar enigszins mogelijk is, voeg ik kurkuma toe. Maar waarom is kurkuma zo gezond?

Enkele voordelen van kurkuma

Kurkuma is een natuurlijke ontstekingsremmende kruid en tevens een antioxidant. Zoveel onderzoeken bevestigen de positieve kwaliteiten van deze gele wortel.

 • Ontstekingsremmend
  Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking door de ingrediënt curcumine. De ontstekingsremmende werking van kurkuma is wel bewezen, maar de onderzoeken zijn nog volop in gang.
 • Natuurlijke schoonheidsbehandeling
  Je
  kunt kurkuma als een gezichtsmasker gebruiken. Eeuwenlang wordt kurkuma in Azië gebruikt als een natuurlijke schoonheidsmiddeltje. Kurkuma is goed om acne, rosacea, eczeem, donkere kringen onder de ogen, rimpels en littekens te behandelen. Ook kunnen vervelende zonnevlekken verholpen worden met kurkuma.
 • Wittere tanden
  Kurkuma kan helpen om op een natuurlijke manier wittere tanden te krijgen.
 • Antioxidant
  Als een antioxidant kan deze “heilige poeder” (zoals het in India wordt genoemd) het immuunsysteem en de gezondheid versterken. Het moment dat je je dus wat grieperig begint te voelen kun je dus een lekker kopje kurkuma thee maken.
 • Sterk tegen de kou en griep
  Kurkuma is een antioxidant en wordt al eeuwen in India gebruikt om koorts, verkoudheid en griep te bestrijden.

Een nadeel? Er is nog volop onderzoek gaande en de opneembaarheid is lastig (zelfs in combinatie met zwarte peper). Desalniettemin ziet het er veelbelovend uit.

Gebruik jij kurkuma?
enkele van vele bronnen:
photos and text by the creator green (c) (copyright)

4 gedachten over “Waarom is kurkuma zo gezond?”

 1. Hoi Bianca,

  Ik ben benieuwd hoe je een gezichtmasker maakt met kurkuma? Ik ben sinds kort de “trotse” bezitter van Rosacea, en onderzoek welke mogelijkheden ik heb om het te genezen/onderdrukken.

  groet, Bert

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Read previous post:
lime fudge
Limoen fudge

Fudge ... het woord alleen al! Een goede fudge is zacht en smelt in de mond. Heerlijk! Ik kan hier

Close