Your cart

+Artikelen Levensstijl

Waarom ik zo gek ben op mijn Fitbit

FitBit Charge 2

Toen ik voor het eerst een Fitbit kocht had ik nooit kunnen denken dat ik deze armband dag en nacht zou dragen. Ik ben het type persoon dat gek is op accessoires, maar zodra ik thuis ben doe ik alles af. Fast forward twee jaar later en ik ben alweer overgestapt op mijn tweede Fitbit. Niet omdat de eerste het niet meer deed, maar omdat ik graag wilde overstappen naar een nieuwere versie. Ik draag mijn Fitbit dag en nacht en kan me even niet voorstellen dat ik zonder ben op het moment. Wat is dat toch met de Fitbit dat mijn oude en eenvoudige stappenteller niet kan doen? Waarom ben ik zo gek op mijn Fitbit?

FitBit Charge 2

Wat is een FitBit?

Voor degenen die nog nooit van Fitbit hebben gehoord, dit is een fitness tracker/armband (meer een horloge) dat tegenwoordig super populair is. Er zijn veel fitness trackers op de markt en na het doen van de nodige research bleef ik maar terugkomen op de Fitbit. Het is absoluut de meest toegankelijke en beste fitness tracker op het moment. Fitbit verkoopt veel verschillende soorten fitness trackers, zoals de slanke horloge Blaze en de minimalistische polsbandje Alta, maar naar mijn mening is Charge het meest nuttige.

Waarom zou je iets willen ”tracken” ?

Met een eenvoudigeop-je-horloge-kijken” gebaar toont het zwarte scherm me alle gegevens die je je maar kunt bedenken. De tijd, de datum, mijn (rust) hartslag, aantal gelopen kilometers, de hoeveelheid stappen, verbrande calorieën …. Maar waarom?

Je kunt alleen verbeteren als je weet hoe je er nu voor staat.

Ik ben er altijd op uit om mezelf te verbeteren. Als je stopt met het verbeteren van jezelf  en met leren, stop je eigenlijk met het ontwikkelen van jezelf. Ik wil dus altijd alles weten en het dan beter doen. Het is dan belangrijk dat ik de feiten ken. Cardio Fitness bijvoorbeeld laat een getal zien en op basis daarvan kun je streven naar een persoonlijke verbetering. Hetzelfde geldt als het gaat om je gemiddelde aantal stappen per week of het aantal uren dat je slaapt.

Hoe weet je anders hoeveel of hoe weinig je slaapt of dat je voldoende beweegt?

Wanneer we ons afvragen of we genoeg water drinken dan houden we dit toch ook bij? Want je kunt niet altijd weten (aanvoelen) of je het goed doet. Meten is dus echt weten.

Wat doet de Fitbit Charge 2?

Ik kocht ooit de Fitbit, omdat ik mijn aantal stappen wilde bijhouden en mijn losse stappenteller steeds verloor. De hartslag check en de slaap tracker waren dus een bonus dat ik tegenwoordig enorm waardeer. Ik draag mijn nieuwe Fitbit nu enkele weken en ben opnieuw verliefd geworden. Alles lijkt meer afgestemd te zijn. De Charge 2 synchroniseert sneller dan de Charge HR, en het heeft beter door als ik mijn arm lift om het schermpje af te lezen. Het schermpje is vier keer groter (en wat feller) dan het schermpje van de Charge HR. Als je dus op de Fitbit kijkt krijg je dus veel meer informatie te zien. Niet alleen gesprekken zijn zichtbaar als ze binnen komen, maar bijvoorbeeld ook berichten worden weergegeven. Dit geeft deze tracker in mijn opinie het gevoel van een ”smart watch”.

De Fitbit Charge 2 kan het volgende laten zien:

✔️ tijd & datum
✔️ het aantal stappen
✔️ hartslag
✔️ aantal gelopen km
✔️ aantal trappen geklommen
✔️ hoeveel minuten je actief bent geweest
✔️ een stille (vibrerende) alarm
✔️  stopwatch
✔️ aantal verbruikte calorieën
✔️  herkent automatisch als je gaat trainen zoals joggen / fietsen
En nog veel meer….

FitBit Charge 2

Je kunt ook handmatig je training wijzigen op de Charge 2. Dus als je niet wandelt of hard aan het lopen bent, kun je dus handmatig op de Fitbit aangeven of je aan het fietsen bent, of wellicht sta je op de loopband, doe je intervallen, hang je aan de gewichten….Fitbit zal na je training de exacte tijd en andere relevante informatie weergeven. Als je op deze manier traint krijg dus een goede weerspiegeling van je workout zonder dat je een hartslagmeter band of iets dergelijks nodig hebt om een piek in je hartfrequentie te weergeven.

De Fitbit heeft ook een ”buddy” en dit herinnert je eraan om actief te zijn met een korte vibratie. Hij zal je vertellen dat je te lang gezeten hebt, dat het nu echt tijd is voor een wandeling of dat je gewoon even 19 stappen moet maken om in dat uurtje niet al te inactief te zijn geweest. Door dit te doen zorgt Fitbit ervoor dat je ieder uur 250 stappen zet om je uurtje te ”verdienen”. Het zorgt er zeker voor dat je toch wat vaker op wilt staan tijdens het werken, in plaats van dat je uren achter elkaar op je computer blijft werken zonder een pauze.

Adem…

De Charge 2 heeft een nieuwe “Relax mindfulness feature” dat ik soms gebruik om mee in slaap te vallen. Deze nieuwe ingebouwde functie zorgt ervoor dat je voor 2 of 5 minuten tijdens een ademhalingsoefening wordt begeleidt. Ik denk echt dat de sensor je ademhaling traceert met behulp van je hartslag, maar dat weet ik niet geheel zeker. Ik gebruik dit dus om te ontspannen, maar ik kan me voorstellen dat dit voor anderen misschien gewoon eengimmick” is.

Functies die ik niet gebruik op de Fitbit

Ik heb de Fitbit nooit gebruikt om te zien hoeveel calorieën ik heb gegeten (of heb verbruikt) omdat ik simpelweg geen calorieën tel. Ik houd ook niet mijn water inname bij op mijn Fitbit.

Is het draagbaar?

Ik moet zeggen dat ik niet een erg ”sportief meisje” ben als het gaat om mijn sieraden. Ik houd van wat vrouwelijkere sieraden en mede daarom kon ik me niet voorstellen dat ik de Fitbit 24/7 zou dragen. Ik ben dus ook erg verbaasd over hoe makkelijk het is om de Fitbit te combineren ongeacht van wat voor soort sieraden en accessoires je houdt. De armband zelf ziet er niet goedkoop uit en ook voelt het niet goedkoop aan. Het bandje is erg solide en duurzaam en bij de Charge 2 kun je deze zo luxe maken als je zelf wilt. Het bandje is namelijk vervangbaar voor een andere kleur/materiaal.

Ik ben overigens ook best onder de indruk van de levensduur van de batterij (je laadt de Fitbit op met een kabeltje). De batterij gaat soms zelfs langer dan een week mee. Ik weet niet of dit voor iedereen hetzelfde is, maar je kunt hier zeker 5 dagen van genieten zonder op te laden.

Hoe werkt het?

Op de achterkant van de Fitbit zit de hartslagmeter (een klein groen LED-lichtje op je huid), dat continu je hartslag traceert. Het groene LED-lichtje legt het uitzetten en krimpen van je bloedvaten vast.

In principe draag je je Fitbit zo vaak mogelijk. Hoe meer je het draagt, des te beter kunnen er gegevens worden verzameld over je algehele gezondheid en activiteiten. Via de online Fitbit dashboard of app op je mobiel kun je je gegevens terug zien. De Charge 2 vertelt je nu ook hoe je hart presteert in vergelijking met andere mannen / vrouwen van je leeftijd (cardio fitness is de maximale hoeveelheid zuurstof dat je lichaam kan gebruiken tijdens het sporten). Deze ”Cardio Fitness score” is een goede manier om te zien of je wellicht meer moet bewegen bijvoorbeeld. Ik was blij om te zien dat ik uitstekend scoorde. Pfiew! Ik kan bijvoorbeeld ook een verandering in mijn gemiddelde hartslag in rust opmerken als ik bijvoorbeeld een stressvolle week heb gehad. Dit is een goede reminder voor mij om wat meer tijd voor mezelf in te plannen en te ontspannen.

FitBit Charge 2 FitBit Charge 2

Hoe zit het met de slaap functie?

De beste bonus voor mij was de slaap functie. Ik gebruik de slaap functie elke nacht! Voordat ik een health coach/ blogger was en nog leefde op alle pure suikers in de wereld, kon slaap me niet zoveel schelen. Nu weet ik (gelukkig) dat slaap net zo belangrijk is als voeding voor mijn algehele gezondheid. De slaap functie van de Fitbit is geweldig. Misschien ben ik gewoon een health nerd, maar ik check dit best vaak. Ben ik vandaag moe omdat ik te weinig water gedronken heb of omdat ik een lagere weerstand heb of misschien was mijn dag gewoon te stressvol? Of misschien heb ik gewoon niet genoeg geslapen? De Fitbit laat me altijd zien of dit het geval is. Er zijn dagen dat ik denk dat ik geweldig heb geslapen, maar ik was ofwel zeer onrustig of ik sliep toch niet zo lang als ik dacht. Om 23.00 uur naar bed gaan en om 8.00 uur opstaan betekent niet altijd dat je 9 uur hebt geslapen.

Is de Fitbit Charge 2 perfect?

Ik zeg volmondig: JA. Ik kan me echter voorstellen dat er misschien twee dingen zijn die beter kunnen. Hardlopers zullen het bijvoorbeeld jammer vinden dat de Charge 2 (nog steeds) geen ingebouwde GPS heeft. Er is echter wel een goede verbinding te maken met de GPS van je smartphone, en dit zal je tempo en route ook vrij nauwkeurig volgen. Fitbit stelt dat ook deze Fitbit horloge niet gemaakt is voor tijdens het zwemmen of douchen. Ik heb echter vaak gehoord dat velen zich daar niets van aantrekken en zonder problemen hiermee zwemmen/douchen. Ik doe mijn Fitbit wel altijd af. 

Zoals je merkt ben ik best wel gek op mijn Fitbit. Voor de prijs van de Charge 2 krijg je best veel voor je geld met name als je nagaat dat andere ”smart horloges” die iets meer kunnen aanzienlijk meer kosten en goedkopere versies hebben weer niet de ingebouwde kwaliteit en hartslagmeter.

FitBit Charge 2 Heb jij een FitBit? Ik lees hieronder graag je ervaring!

Ik ben niet betaald om dit artikel te schrijven. Dit is mijn eigen ervaring met Fitbit

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Natasja
  oktober 29, 2016 at 9:09 am

  Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van de Fitbit, maar ik moet zeggen dat het wel erg goed klinkt na jouw artikel. Meten is inderdaad weten en ik denk dat dit weten je ook motiveert om dingen te veranderen. En stiekem vind ik het ook wel een mooi ding om te zien. 🙂

  • Reply
   Bianca
   oktober 29, 2016 at 11:00 am

   Ja, het motiveert zeker! 🙂 Haha ja vind ik stiekem ook wel 😀 😀
   Groetjes!
   Bianca

 • Reply
  Jasmien
  januari 10, 2017 at 2:47 pm

  Ik heb wel al gehoord van een fitbit, maar ik ben nog altijd aan het twijfelen om dat te kopen.
  Momenteel ben ik terug begonnen met een dieet en schrijf ik me volgende week in bij een fitness.

  Waarom ik het wel zou kopen?
  Ik geef hockey training dus is zo’n horloge wel handig.
  Voor de fitness : de tijd, je hartslag, hoeveel je verbruikt hebt …

  Waarom ik aan het twijfelen ben ?
  Ik ken er niet zoveel van en ik ben bang dat ik dat na een tijdje aan de kant ga leggen
  en nooit meer om ga doen. Wat geld verspilling zou zijn.

  Ik weet dus echt niet goed wat ik moet doen, ik wil natuurlijk wel gezonder leven maar ik weet niet of een fitbit mij echt gaat helpen.
  Ik ben er al dagen over aan het nadenken en ik ben er nog altijd niet uit .

  Groetjes

  • Reply
   Bianca
   januari 10, 2017 at 2:57 pm

   Hi Jasmien,

   Ik begrijp je twijfel volkomen. Ik had het ook en ik doe het nu nooit meer af, maar ja…dat ben ik 🙂
   Wellicht kun je het aanschaffen en uitproberen? Vaak mag je een product binnen 14 dagen terugsturen. Misschien is dat een idee?

   Groetjes,
   Bianca

 • Reply
  Lies Wierda
  maart 28, 2017 at 12:57 pm

  Hallo
  Ik heb gisteren een fitbit charge gekocht omdat ik graag mijn slaap wil meten, maar kan ik de app nergens de slaapmeter vinden.
  Kunt u me soms helpen?
  Gr lies

  • Reply
   Bianca
   maart 29, 2017 at 11:57 am

   Hi Lies,

   Deze zou er gewoon bij moeten staan. Ik kan via de reacties hier moeilijk zien waar het staat, maar dat het er staat weet ik 100% zeker. Je mag me wel mailen hoor met een screenshot ofzo 🙂

   Groetjes,
   Bianca

 • Reply
  Marjan
  juni 3, 2017 at 9:39 pm

  Hallo ik heb de Fitbit charge 2 vanaf vandaag, hoe kan ik mijn Fitbit koppelen aan de gps van mijn iPhone 5 ?

  • Reply
   Bianca
   juni 3, 2017 at 10:17 pm

   Hi Marjan, wat leuk! Je kunt het beste de Fitbit app downloaden op de iPhone en dan wijst alles zich vanzelf wel 🙂

 • Reply
  Marjan
  juni 8, 2017 at 8:21 am

  Is allemaal gelukt! Met tennis kan je de gps niet instellen? Verder lijkt t wel of je meer trappen loopt als in de werkelijkheid. Dus die heb ik nu uitgeschakeld.

  • Reply
   Bianca
   juni 8, 2017 at 11:17 am

   Hi Marjan, wat goed! De Fitbit telt een helling (omhoog of omlaag) ook als een trap denk ik 🙂

 • Reply
  Savannah
  september 25, 2017 at 4:04 pm

  Hoi! Ik weet niet of je dit leest, maar ik twijfel heel erg… Eigenlijk ben ik helemaal niet sportief en doe dan ook niks aan sport, maar toch klinkt de Charge 2 erg aantrekkelijk. Om hem nou alleen te kopen omdat het aantrekkelijk klinkt, daar vind ik hem wat te duur voor… Heb jij hier misschien ideeën over? Groetjes!

  • Reply
   Bianca
   september 26, 2017 at 2:01 pm

   Hi Savannah,

   Ja, dat begrijp ik. Ik heb ook erg getwijfeld. Het is erg persoonlijk. Voor sommigen die niet sportief zijn is de Charge 2 juist een motivatie om in beweging te komen. Als dat je doel is, is de Fitbit perfect. Wellicht wil je je slaap tracken? Ik vind de Charge daar ook goed voor. Hopelijk helpt dit een beetje 🙂

   Liefs,
   Bianca

 • Reply
  Jarne
  januari 19, 2018 at 10:49 pm

  Zeer tevreden over Fitbit charge 2! Draag hem dag en nacht en zeer handig om loopsessies bij te houden. Ik gebruik bijna alle functies en de fitbit geeft me de motivatie om door te gaan. Just do it ????

  • Reply
   Bianca
   januari 22, 2018 at 10:37 am

   Wat fijn om te lezen! 🙂

 • Reply
  Tina
  februari 10, 2018 at 5:05 pm

  Hallo,

  Ik wil een stappenteller met alles er op en eraan zoals de Fitbit. Ik heb één probleem: ik mag geen juwelen dragen tijdens mijn werk, toch doe ik daar juist het meeste activiteit :). Kan hij meten/tellen als ik hem in mijn zak steek of om mijn been draag?

  • Reply
   Bianca
   februari 11, 2018 at 3:13 pm

   Hi Tina,

   Goede vraag!

   Ik heb ooit gelezen dat het ook rond de enkels kan. Ik weet zeker dat dit kan tijdens het slapen, maar overdag… Het lijkt me van wel.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Read previous post:
I won a food blog award
Ik heb een Food Blog Award gewonnen!

Ik heb een Food Blog Award gewonnen! Terwijl ik dit schrijf besef ik hoe ik jullie mijn, lieve lezers heb...

Close