Waarom ik niet graag koud water drink

Zolang ik me kan herinneren vertelde mijn vader me dat koud water niet goed is en elke dag dronk hij liters warm water (uit een enorme bier glas, dat dan weer wel). Ik ben dankbaar dat ik uit een familie kom die niet dol is op koude drankjes of ijsblokjes. Tot op de dag van vandaag drink ik niet graag koud water en als ik dan wel van een koud drankje geniet zoals een ijsthee of een ijsje dan is dat een traktatie waar ik langzaam van geniet, niet te koud en niet te vaak. Sta jij ooit stil bij de temperatuur van je drankjes (laten we zeggen water)? En waar komt deze vermoedelijk gezonde gewoonte vandaan? Wat zegt de wetenschap erover?

Heb jij je ooit afgevraagd waarom de Chinezen altijd warm water drinken? Als je ze zou vragen waarom, is het antwoord meestal “het is beter voor je gezondheid”. Maar waarom?

Traditionele Chinese Geneeskunde & koud water

In de traditionele Chinese geneeskunde is water van nature koud (yin) en de maag wordt als de ”oven” van ons lichaam gezien. Onze maag is zoals onze vuurkorf of motor waar we voeding in stoppen om het brandende te houden. Als dit vuurtje niet brandt, zal onze stofwisseling (innerlijke vuur zoals energie) ook opbranden. Het eten zal dan langer dan nodig in de maag blijven en niet goed verteren wat we binnen krijgen. Het lichaam (maag) moet zich dan opwarmen om de voedingsstoffen te transformeren en absorberen. Als we te vaak koud water drinken zal dit vuurtje langzaam maar zeker uitgaan en dit kan resulteren in problemen met onze spijsvertering. Dit kan vervolgens leiden tot een slecht immuunsysteem, een slechte circulatie, darmkrampen en buikpijn.

Bijna elke ziekte (genetische ziekten zijn een uitzondering) begint in de darmen. Dus als je problemen met je spijsvertering ontwikkelt, kunnen ook andere ziekten in het lichaam ontstaan die aanvankelijk volledig los lijken te staan van de darmen.

Als je kijkt naar een warmtebeeld camera, dan zul je merken dat de maag altijd rood/oranje (warm) gekleurd is, zelfs als onze handen groen/blauw (koud) gekleurd zijn. Onze handen/voeten zullen vooral koud zijn als we vermoeidheid zijn of als we zwelling ervaring of last hebben van menstruatiepijn (allemaal yang/warmte deficiëntie symptomen). Op diezelfde warmtebeeld camera, is water donker blauw. Het water element is van nature yin. Als je koude drankjes drinkt (donkerblauw koude vloeistof), wordt je ”rode hete” maag ook blauw/koud … en dit is niet hoe het lichaam dient te functioneren.

Ik geef je een voorbeeld. Wat gebeurt er als je soep in de koelkast stopt? Het vet stolt. We eten (gezonde) vetten. Wat gebeurt er dus als we koud water (drankjes) drinken na het nuttigen van deze soep met vet?  Het stolt in onze maag en kan zorgen voor een opbouw van smurrie. Als je hete vloeistoffen drinkt zal dit echter je lichaam helpen bij het wegsmelten van het vet in ons eten. Ook wordt de energie van het lichaam niet gebruikt voor het opwarmen van het koude water, maar voor de absorptie van de voedingsstoffen.

Maar hoe zit het met die warme zomerdagen dan?

Het lijkt heel logisch om te denken dat we koud water nodig hebben op een warme zomerdag om ons lichaam koel te houden, toch? Ik geef je nog een voorbeeld. Wat gebeurt er als je koud water laat vallen in een hete pan? Je zult stoom en vocht creëren. Hetzelfde gebeurt in je lichaam. Koud water in een warm lichaam gooien zorgt ervoor dat je vocht creëert. En wat groeit graag in vocht? Bacteriën, candida en parasieten. “Vocht” in de traditionele Chinese geneeskunde betekent eigenlijk ziekteverwekkers en parasieten.

Dus als je je ooit hebt afgevraagd waarom ze hete thee in warme landen drinken? Nu weet je waarom en nu weet je ook wat je moet doen als iemand een zonnesteek heeft.

In een notendop: volgens de traditionele Chinese geneeskunde is heet water een makkelijke manier om je gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen.

Ayurveda & koud water

Ook in de Ayurvedische gezondheid is de temperatuur van onze drankjes van belang. Het belangrijkste principe van gezondheid in de Ayurvedische leer is afhankelijk van hoe goed je in staat bent om te verteren wat je binnenkrijgt. Dit is bijvoorbeeld de reden dat er richtlijnen in de Ayurveda zijn voor een betere spijsvertering, zoals voedsel combinaties, specerijen en de temperatuur van ons eten /drinken. Volgens de Ayurvedische leer is het drinken van koud water vergelijkbaar met het toevoegen van koud water op een brandend vuurtje (de maag) in ons lichaam. Dit zal op den duur onze ”spijsverteringsvuur” doen doven. Het lichaam wordt dan gedwongen om energie te gebruiken om de koude vloeistof op te warmen zodat het overeenkomt met ons lichaamstemperatuur. Dit berooft ons van energie die nodig is om te verteren wat we gegeten/gedronken hebben.

Wat zegt de wetenschap hierover?

Wat ik net heb besproken klinkt best logisch: koud water heeft meer tijd in het lichaam nodig om op lichaamstemperatuur te komen. Dit kost energie dat gebruikt zou kunnen worden voor de spijsvertering en de spijsvertering wordt hierdoor minder efficiënt. Maar wat zeggen studies over het drinken van warm water (tijdens het eten) in plaats van koud water?

Tijdens deze studie (uit 2009) is een experiment gedaan over de effecten van koude maaltijden op de spijsvertering. De studie onderzocht de effecten van maaltijden van verschillende temperaturen op het spijsverteringsstelsel. In deze studie kregen de deelnemers drie verschillende vloeibare of vaste maaltijden met allemaal een andere temperatuur. De studie heeft de efficiëntie van de spijsvertering gemeten door de maagontlasting te meten na het consumeren van vloeibare of vaste maaltijden met drie verschillende temperaturen (4, 37 en 60 Celsius graden). Helaas werden er niet veel details over het exacte effect op de spijsvertering gegeven, maar uit deze studie bleek wel dat wanneer de deelnemers maaltijden kregen met temperaturen die veel warmer of kouder waren dan de lichaamstemperatuur, hun lichaam meer tijd nodig had om die maaltijd te verteren. Dit suggereert dat hoe kouder het eten (water) is, hoe meer energie het lichaam nodig heeft om dit op te warmen.

Twee andere studies hadden dezelfde resultaten als de vorige studie. Uit deze studie uit 1988 bleek dat de maagontlediging in de lichamen van de deelnemers minder efficiënt was als ze koude vloeistoffen binnenkregen. ”The initial rate of gastric emptying of the cold drink was significantly slower than the control drink (37 degrees C)”

In een andere studie (uit 1998) bleek dat vloeibare maaltijden die een temperatuur hebben die kouder of warmer is dan de temperatuur van het lichaam, een invloed heeft op de maagontlediging en dit kan ervoor zorgen dat het lichaam meer energie en tijd nodig heeft voor de vertering (”have an inhibitory effect on gastric emptying”).

Er zijn niet veel studies over dit onderwerp, maar de studies die ik heb gevonden wijzen in de richting dat het wellicht beter kan zijn om warm water te drinken in plaats van koud water, vooral tijdens/vlak na het eten.

Waarom ik niet graag koud water drink

Persoonlijk is het vermijden van koude dranken voor mij een goede manier geweest om mijn gezondheid te verbeteren en in stand te houden. Zodra ik dit meer bewust begon te doen merkte ik ook dat het mijn PDS problemen destijds verminderde. Het drinken van koud water te vaak/te snel voelt onaangenaam voor mij. Het voelt gewoon niet goed en het geeft me een onplezierig gevoel in de maagstreek. Daarom drink ik nog zelden koud water/drankjes en als ik het doe maak ik er een speciale gelegenheid van en neem ik mijn tijd. Het is een gewoonte waar je (misschien) aan moet wennen. Ik meng normaal gesproken een half glas gekookt water met een half glas water op kamertemperatuur. Ik hoop dat als je eenmaal deze gewoonte hebt aangeleerd je ook een verbetering in je spijsvertering en algehele gezondheid zult merken.

Wat is de temperatuur van jouw water? Sta jij er weleens bij stil? Ik zou het graag willen weten.

bronnen:
Dr. Mee Lain Ling TCM, M.A. (Ed), B. Ed.
Sport en yoga” – S. Yesudian
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19308311
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Effect%20of%20meal%20temperature%20on%20gastric%20emptying%20of%20liquids%20in%20man.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3179579

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.