Waarom ik mijn tong schraap

Mondhygiëne is voor mij een serieuze zaak. Hoe ouder ik werd hoe meer zorg ik besteed aan mijn mondhygiëne. Een goede tandpasta, lang maar zacht poetsen, olie spoelen, flossen … Ik doe het allemaal en niet zonder resultaat. Vorig jaar heb ik nog een andere routine toegevoegd, tong schrapen. Vandaag leg ik je uit waarom ik mijn tong schraap. En maak je geen zorgen, tong schrapen klinkt walgelijk, maar is toch echt de moeite waard om te doen.

Dit artikel bevat affiliate links.

Als olie spoelen iets te veel van het goede voor je is of je hebt bewezen studies nodig om je te motiveren om überhaupt te beginnen, dan zul je tong schrapen geweldig vinden. Tong schrapen is (net als olie spoelen) een Ayurvedisch gebruik dat (nog) niet zo populair en trendy is als olie spoelen, maar het heeft wel bewezen voordelen die ik persoonlijk kan bevestigen.

Wat is tong schrapen?

Ik kan het beschrijven als een snelle, eenvoudige en zeer goedkope routine (minder dan 10 euro) met vele voordelen. Ik heb nu een jaar elke dag aan tong schrapen gedaan en ik kan me niet voorstellen hoe ik ooit zonder heb kunnen doen. Het voelt vies om het over te slaan en ik heb gemerkt dat ik anderen probeer te overtuigen om het ook te doen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit ooit doet, ziet wat voor ”smurrie”  je uit je tong verwijdert en dan zegt: ‘oh prima, ik laat het gewoon lekker daar zitten de volgende keer”.

Zodra je ziet wat je weg schraapt, is het lastig om dit niet dagelijks te doen. Probeer het uit en je zult zien waar ik het over heb.  

Als ik echt moest kiezen om voor de rest van mijn leven maar twee dingen te gebruiken om mijn gebit te reinigen dan zou ik waarschijnlijk gaan voor een tongschraper en tandenstokers. Yep, geen tandenborstel. Geen zorgen, ik poets mijn tanden, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Waarom tong scrapen?

Als we in de ochtend wakker worden hebben we allemaal een soort van ”ochtend adem”. En sommige mensen hebben hier zelfs de hele dag last van, ongeacht hoe vaak ze hun tanden poetsen en flossen. Tong schrapen is dan de beste manier om dit tegen te gaan. En als je je tong regelmatig schoonmaakt (ook voor het slapen gaan) is je ochtend adem zo goed als weg. 

Het is eigenlijk allemaal best logisch als je erover nadenkt. We poetsen onze tanden, flossen ons tandvlees, maar het grootste deel van de mond (de tong) wordt volledig over het hoofd gezien.

Helaas is de zachte, sponsachtige en enigszins hobbelige structuur van de tong een perfecte broedplaats voor bacteriën. Wanneer je je tong schoon schraapt verwijder je deze bacteriën samen met voedselresten, schimmels, afvalstoffen en dode cellen. Bacteriën zijn overigens de reden voor een slechte adem. Wanneer we slapen, rust onze spijsvertering niet. Gedurende de nacht worden afvalstoffen verwijdert uit ons lichaam en deze afvalstoffen vinden we terug op onze tong. Als we deze afvalstoffen dus niet weg schrapen, kunnen ze weer worden opgenomen in het lichaam en dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering en een verzwakt immuunsysteem. De smurrie die je weg schraapt is niet bepaald appetijtelijk en het kan variëren in kleur van helder, donker, wit, geel of groen.

Voor een overzicht van de 10 meest voorkomende oorzaken van witte aanslag op de tong klik hier.

Andere gezondheidsvoordelen

Vertering

De spijsvertering begint in de mond. Ons speeksel zit vol met enzymen die onze voeding afbreekt. Hoe schoner de tong (mond) is, hoe beter je je voeding kunt proeven/verteren en hoe beter je spijsvertering zal zijn.

Smaak

Onze tong heeft veel smaakpapillen, dat is zijn meest bekende rol. Je kunt je voorstellen dat wanneer je tong bedekt is met vuil, je smaakpapillen minder goed in staat zullen zijn om van alle smaken te genieten.

Plak

Als we te veel zachte plak op onze tong hebben dan zal dit leiden tot meer harde plak op onze tanden. Wat weer leidt tot een slechte adem, maar ook …. tandbederf. Als je regelmatig je tong schraapt zul je dus minder/geen plak meer hebben op je tanden. Yay! Het bevordert ook je algemene tandgezondheid, zoals het voorkomen van de opbouw van plak, tandbederf, verlies van tanden, tandvlees infecties en tandvlees problemen (zoals terugtrekkend tandvlees).

Algemene gezondheid

Veel bronnen beweren dat mondbacteriën en een slechte mondhygiëne gekoppeld kan worden aan verschillende ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs … .. onvruchtbaarheid. Met slechts 30 seconden per dag (!) is tong schrapen toch wel de makkelijkste en goedkoopste manier om ernstige ziekten te voorkomen. En je wilt je afweer toch ook een boost geven, of niet? Tong schrapen voorkomt dat afvalstoffen weer in het lichaam geabsorbeerd worden, het verbetert de algehele gezondheid en het immuunsysteem.

Ja, je hebt hier echt een tong schraper voor nodig

Ik dacht altijd dat ik aan het tong schrapen was door met de achterkant van mijn tandenborstel mijn tong schoon te maken. Pas toen ik een echte tongschraper kocht merkte ik een enorm verschil in de smurrie die ik verwijderde. Een tandenborstel kan nooit de micro-organismen uit de tong op de juiste manier verwijderen. Een (niet plastic!) tong schraper doet het werk wel. Een roestvrij stalen of koperen tong schraper is wat je nodig hebt.

Hoe schraap je je tong?

Idealiter reinig je je tong na het wakker worden voordat je je tanden poetst, eet of drinkt. Ik spreek niet eens met iemand voordat ik mijn tong heb gereinigd, dat is hoe ”vies” ik me voel als ik dit niet doe haha.

Open je mond wijd open voor een spiegel boven de gootsteen, steek je tong uit zo ver als je kunt (comfortabel) en begin met het schrapen van de achterkant van de tong. Ga niet helemaal achter in je keel schrapen en ga ook niet zo ver dat je begint te kokhalzen. Schraap je tong in zachte maar stevige bewegingen naar beneden toe en tussendoor schud je alle vuil van je schraper in de gootsteen. Bah … Spoel je schraper ook af na elke schraapbeweging. Doe dit over je hele tong ongeveer 3-5 keer en/of totdat je schraper geen vuil meer oppakt. Dat is het. Bij voorkeur doe je dit in de ochtend en voor het slapen gaan, maar ik schraap mijn tong alleen in de ochtend.

Zoals je merkt is het niet moeilijk. Het enige lastige aan tong schrapen is dat je moet aanvoelen hoe ver je achter op de tong nog comfortabel kunt schrapen. Achter op de tong zitten namelijk de meeste bacteriën.

Reinig jij al je tong? Ik kan het iedereen aanraden.

bronnen:

Tongue-cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper.

Impact of tongue cleansers on microbial load and taste.

Cardiovascular disease and the role of oral bacteria

See how your digestive system works

Oral health: A window to your overall health

https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1806-83242008000500007&script=sci_arttext

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.