Waarom ik Chia Zaden gebruik

Chia zaden zijn voor mij eigenlijk al zo normaal als wellicht brood voor de gemiddelde Nederlander is. Ik denk er niet bij na en strooi het routinematig iedere ochtend in mijn smoothie of juice. Ook ander ontbijt leent zich prima voor de toevoeging van chia zaden. Als je veganist of vegetariër bent en je wilt maar één superfood aanschaffen dan zijn chia zaden je nieuwe beste vriend. Maar waarom gebruik ik chia zaden?

Wat maakt chia zaden zo uniek?

  • een bron van calcium
  • bevatten magnesium
  • bevatten ijzer, zink, borium en niacine en essentiële aminozuren
  • bevatten vezels en eiwitten
  • bevatten antioxidanten
  • bevatten vitamine B, D en E
  • bevatten omega 3 wat je ook in vlees (vis) en zuivel vindt.  (bron)

Absoluut een superfood! En al helemaal als je vegetariër, rauw eet of veganist bent. Wat deze chia zaadjes verder zo bijzonder en veelzijdig maakt, is het feit dat ze met wat vloeistof (water of notenmelk) erbij in een jelly/gelei pudding substantie veranderen. Dit weken van de zaadjes in water zorgt er ook voor dat ze nog makkelijker verteerbaar zijn.

Houd er wel rekening mee dat je niet teveel ineens gebruikt. Deze zaadjes zetten in de buik wat uit en geven je daardoor een vol gevoel. Zorg er wel voor dat als je last krijgt met de vertering van deze zaadjes dat je ze eerst even weekt. Vaak is weken een glaasje water voor ongeveer 30 minuten al voldoende.

Tot slot, chia zaden kun je overal in gebruiken. In een smoothie, als een pudding, over elke soort ontbijt, in wat water met limoen, in zoetigheden of bij een wokgerecht. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ondanks dat ik al eerder een chia pudding heb gemaakt kan ik het niet laten om het volgende te delen: chia pudding met amandelmelk.

photos by the green creator (c) (copyright)

5 gedachten over “Waarom ik Chia Zaden gebruik”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.