Een backdrop voor voedsel fotografie maken

Als je denkt dat het moeilijk is om precies de backdrop (ondergrond/achtergrond) voor voedselfotografie te maken die je in gedachten hebt, dan heb ik nieuws voor je! Het is namelijk super simpel om zelf een goede backdrop te maken. En vandaag laat ik je zien hoe je een goede (met textuur!) backdrop kunt maken met slechts één kleur verf.

Dit artikel is gesponsord door Farrow & Ball.

Omdat ik best wel kieskeurig ben heb ik nogal wat moeite gehad om de juiste backdrop te vinden. Een goede backdrop moet er echt uitzien en niet vinyl-achtig zijn. Ook moet mijn backdrop het liefst textuur hebben, maar er nog steeds minimalistisch en clean uitzien. Het idee om mijn eigen backdrop te maken was gewoon te intimiderend voor mij. Ik struin liever een vuilnisbelt af (true story) om dat perfecte stukje achtergelaten hout of marmer te vinden, dan zelf aan de slag te gaan met wat verf en een houten plank.

De techniek die ik je vandaag laat zien om je eigen backdrop te maken is echt een openbaring geweest voor mij. Ik kan gewoon mijn eigen professioneel uitziende backdrop met textuur creëren. Ik heb alleen wat goedkope plamuur, een houten plank, een spons en een matte verf van goede kwaliteit nodig die ik bij Farrow & Ball heb gevonden.

Waarom zijn backdrops belangrijk in voedselfotografie?

Een backdrop is de basis van je styling en je foto. Een foto dat een verhaal overbrengt begint met je backdrop.

Natuurlijk heb je als fotograaf niet honderden backdrops nodig, maar het hebben van een paar goede opties die passen bij jouw manier van fotograferen/stylen is wel belangrijk. Ik heb best lang met slechts één backdrop gewerkt (een echt stuk marmer van 60 x 60 cm), maar met slechts één achtergrond merkte ik dat mijn creativiteit belemmerd werd. Gelukkig heb ik sindsdien veel meer verschillende backdrops aan mijn collectie toegevoegd en het maakt echt een groot verschil.

Hoe kies je jouw kleur/stijl?

Ik vind dat het belangrijk is om een backdrop te kiezen die subtiel is en die een element van styling toevoegt aan het algemene plaatje en het verhaal vertellende aspect van je styling. Een backdrop moet niet concurreren met het eten of de food props. Het moet je setup een gevoel van sfeer geven (licht, donker, zwaarmoedig), maar nooit overheersen. Prints zijn bijvoorbeeld vaak te overheersend, ook al zijn ze minimaal en in één kleur.

Een achtergrond met een textuur is geweldig voor voedsel fotografie. Een neutraal kleurenpalet is het beste voor backdrops, anders loop je het risico dat je achtergrond te druk is. Wit, blauw, grijs en lichtbruin zijn naar mijn mening het beste en dan het liefst onverzadigde/desaturated kleuren.

In food styling en voedsel fotografie zijn er echter geen regels. Als jij een bepaalde kleur mooi vindt, ga er dan voor. Ik hou persoonlijk van lichte en coole foto’s, omdat het eten dan lekker vers overkomt. Ik blijf dus uit de buurt van warme kleuren zoals rode en oranje tinten. Er is echter zeker ook een plaats voor heldere rood/oranje/gele achtergronden voor een specifieke scène.

Ok, nu we weten waarom een goede backdrop belangrijk is, laten we ons verdiepen in het hoe!

Je kunt deze backdrop in slechts 3 eenvoudige stappen maken en het kost je minder dan 15 minuten!

Hoe maak je zelf een goede backdrop voor voedsel fotografie

Om je eigen backdrop met textuur te maken heb je echt niet veel tijd of spullen nodig.

Ik ging voor een hoogwaardige verf in een prachtige tint van Farrow & Ball. Deze kleur is mat, is geschikt om binnen te gebruiken zonder dat je je ramen drie dagen lang open moet gooien om van de geur af te komen en deze verf droogt supersnel.

STAP 1

Koop een houten plank en verf

Het is handig om een stevig houten bord gebruiken, zoals multiplex. Ik heb een stuk hout gebruikt die ik ooit bij een bestelling van een backdrop erbij heb gekregen. Het zat in het pakket als een bescherming en ik gebruik het nu om mijn eigen dubbelzijdige achtergrond te maken.

Ik kies normaal gesproken voor een oppervlak van 60x60cm, maar 80x60cm of groter is ook een goede optie om te gebruiken in voedsel fotografie. Ik heb gemerkt dat het geen goed idee is om te kiezen voor een te dunne houten plank. Het buigt dan makkelijk en dat ziet er onnatuurlijk uit tijdens het fotograferen. Ik raad aan om voor een dikte van minimaal 5 mm te gaan.

The Easiest DIY Food Photography Backdrop

STAP 2

Creëer textuur

Met een oud visitekaartje en plamuur creëer ik eerst textuur. Wees creatief en denk hier vooral niet te veel over na. Geef het een minuut en laat het dan drogen. Als je hier te lang aan werkt, ziet het er onnatuurlijk uit omdat het tussendoor zal opdrogen.

The Easiest DIY Food Photography Backdrop

STAP 3

Breng verf aan

Verf je oppervlak nadat de plamuur is opgedroogd. In mijn geval duurde dit 10 minuten.

Omdat je zoveel textuur hebt, wil je de kleur eenvoudig en mat houden. Ik ging voor de kleur Jitney nr. 293 van Farrow & Ball (Estate Emulsion). Ik gebruik een sponsje om dit aan te brengen. De reden is dat ik niet het hele oppervlak volledig wil bedekken. Stempel als het ware de verf en sla gerust en paar plekjes over. Je creëert donkere en lichtere plekken met één kleur verf. De textuur helpt ook bij het creëren van schaduwen.

De verf droogt vrij snel op, maar als je zeker wilt zijn dat het goed droog is geef het dan minstens 12 uur om volledig op te drogen. Ik heb geen andere laagjes verf daarna gebruikt om de oppervlak te beschermen. Na het gebruik van deze backdrop veeg ik alle eventuele vlekjes van het stylen van het eten af met een vochtig doekje. Wees gewoon super voorzichtig met voeding zoals kurkuma en rode bieten … Die kunnen je achtergrond verpesten. Als je toch een keer een ongelukje hebt met een hardnekkige vlek dan kun je dit gemakkelijk nogmaals verfen als je de pot verf nog ergens in huis hebt.

The Easiest DIY Food Photography Backdrop

 TIPS 

✓ Hou het simpel. Het is gemakkelijk om helemaal los te gaan, maar houd je set-up en je nabewerking in gedachten. Je hoeft hier echt niet serieus over na te denken, houd het gewoon simpel. Een goede backdrop met textuur is in 15 minuten klaar.

✓ Gebruik beide kanten van de houten plank. Je kunt de ene kant met textuur voorzien en de andere kant met minder textuur of helemaal zonder textuur.

✓ Een ondergrond/backdrop kan ook worden gebruikt als achtergrond wanneer je foto’s van de zijkant neemt bijvoorbeeld.

Als je niet weet welke kleur je moet kiezen, ga dan voor pastel of onverzadigde tinten van de kleur die je mooi vindt. Iets om in gedachten te houden is dat een kleur vaak de neiging heeft om donkerder op te drogen dan je verwacht. Probeer een paar tinten lichter te kiezen dan wat je in gedachten hebt.

Als je een backdrop zonder textuur wilt maken en de plamuur wilt overslaan, dan is het raadzaam om meer dan één verfkleur gebruiken. Mijn tip zou zijn om voor een witte tint te gaan. Je kunt het mengen met je hoofdkleur of het toevoegen aan bepaalde plaatsen in je backdrop.

The Easiest DIY Food Photography Backdrop

Nu is het jouw beurt om creatief aan de slag te gaan! Ik hoop dat na het lezen van bovenstaande het minder intimiderend is om je eigen backdrop te maken. Je hebt maar 1 goede verfkleur nodig. Laat me weten wat je van deze tutorial vindt. Misschien heb je ook enkele tips om te delen? Vergeet niet om me te taggen in je creaties. Ik zie graag jullie backdrops terug!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Farrow & Ball. Bedankt voor het ondersteunen van merken zoals Farrow & Ball die helpen om The Green Creator mogelijk te maken. Alle tekst, foto’s en meningen zijn 100% van mijzelf.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.