Your cart

Levensstijl Reizen

Nordic Vegan Food Trends in Helsinki

Vorige maand bezocht ik Finland met een leuke groep foodies. De persreis naar Helsinki stond helemaal in het teken van Scandinavische food trends.

In Helsinki mocht ik ook voor het eerst ”pulled oats” proberen. Na het enorm succes in Finland zijn pulled oats ook sinds kort in Nederland te koop. Het programma stond verder vol met allemaal activiteiten waar ik als vegan foodie en fotograaf blij van word! Zoals een wandeling in de Finse natuur, food styling en lekker veel verschillende vegan gerechten uitproberen. In dit artikel deel ik de vegan food trends die ik in Helsinki heb gespot met je.

De Scandinavische keuken

Als ik aan de Scandinavische keuken denk, dan denk ik aan traditionele gerechten met vis, aardappelen, varkensvlees en bessen. Niet echt een typisch en geheel vegan-friendly cuisine. Toch is veganistisch eten in Helsinki erg populair. Toen pulled oats net op de markt kwam in Finland stonden er rijen voor de supermarkt om deze nieuwe bron van plantaardige eiwitten in te slaan.

Daarnaast is me opgevallen hoe puur Finland is. De Scandinavische keuken draait om verse, natuurlijke, lokale ingrediënten. Ook is veganistisch eten enorm populair in Helsinki. Supermarkten zitten vol met interessante nieuwe plantaardige producten met een grote liefde voor havermout. Bijna alle restaurants zijn zeer vegan vriendelijk en als we de food trends mogen geloven dan kunnen we de Finse pulled oats binnenkort overal vinden.

Vegan food trends in Helsinki

Een Scandinavische trend die je altijd terug zult vinden in de Nordic cuisine, zijn verse lokale producten. Producten uit de lokale natuur zoals bessen, maar ook haver en spar/den. De bossen en meren zijn ontzettend mooi en ongerept. Ik heb de meest opvallende trends die ik heb gespot op een rijtje gezet voor je.

Haver is hot in Finland
Wist je dat haver ontzettend zuiver is in Finland? Zelfs de niet biologische haver is ontzettend puur door de vruchtbare bodem die het grootse gedeelte van het jaar bevroren is en perfect is om producten zoals haver puur te houden. Scandinavië en haar harde grond zit vol met nutriënten! Ik leerde dit van Tiina van My Berry Forest die bij ons was gedurende de persreis en allerlei leuke feitjes met ons deelde.


Haver is overal te vinden in Helsinki zoals havermoutpap, haverkoeken, haverijs, haverrisotto en havermelk in restaurants, haveryoghurt, haverroom, haversnacks, haver drinkyoghurt, en ook havereiwitten. Hoewel ik intens genoten heb van haveryoghurt was ik enorm nieuwsgierig naar havereiwitten. Een mooi product met havereiwitten is ”pulled oats” van Gold & Greens. Als je net zo nieuwsgierig bent als ik was, dan hoef je inmiddels geen ticket naar Finland te boeken, want pulled oats kun je sinds kort ook in Nederland kopen. Op de website van Gold & Greens kun je meer lezen over wat pulled oats zijn. Het is een combinatie van minder dan 10 ingrediënten en voornamelijk haver, tuinbonen, en erwten. Pulled oats zijn een fijn en vooral duurzaam alternatief voor degene die op zoek zijn naar een alternatief voor bijvoorbeeld vlees met een volwaardig eiwitprofiel en alle essentiële aminozuren.

Scandinavische kaneelbroodjes
”Korvapuusti” oftewel kaneelbroodjes zijn denk ik wel één van de meest geliefde bakrecepten. In Amerika vind je ze bedekt met glazuur, maar in Scandinavië doen ze dat anders. Kaneelbroodjes heb ik overal wel gezien en allemaal ruim besprenkelt met suiker. Het is niet altijd makkelijk om een vegan kaneelbroodje te vinden en ik had er ook niet op gerekend dat ik dit in Finland zou kunnen vinden. Tiina was echter ons kaneelbroodjes engel. Ze heeft een flinke afstand gelopen om ons allemaal van een vegan kaneelbroodje te voorzien van Moko Market Cafe & Store. Zo. Ontzettend. Lekker. Het verbaast me niets dat de vegan kaneelbroodjes daar bijna altijd uitverkocht zijn. Mocht je in Helsinki zijn dan zou ik net als Tiina dus even vooraf bellen om enkele vegan kaneelbroodjes te reserveren.

Ik heb overigens ook enkele andere soortgelijke broodjes gespot. Een broodje met een amandelvulling. Ook broodjes met de combinatie kaneel en kardemom tref je overal in Helsinki aan. Een ontbijt trend (of traditie) in Finland is dan ook koffie met een kaneelbroodje erbij.

Koffie drinkers
Over koffie gesproken. De Finnen kunnen een kop goede koffie wel waarderen. Ik drink helaas geen koffie. Nou ja, sporadisch dus ik kan hier weinig over vertellen. Wel heb ik gemerkt dat er echt ontzettend veel leuke koffietentjes zijn en Kulma was een erg leuk plekje met lekkere sapjes en een ruime aanbod aan vegan/raw taartjes en koekjes. Ik heb hier genoten van een lekkere kop matcha, maar de vegan chocolade melk was hier toch wel echt hemels.

Zoethout
”Lakritsi” oftewel zoethout vind je hier terug in veel producten. Als snoep zoals in Nederland, maar ook kun je in bijna alle eet gelegenheden zoethout thee bestellen. De zoethout dropjes van Fazer zijn wel het bekends. In Finland is zoethout een veel belangrijker ingrediënt dan in bijvoorbeeld Nederland (alhoewel wij Nederlanders toch best wel trots zijn op ons drop, toch?). In de Scandinavische keuken gaan ze nog een stapje verder. Denk aan lakritsi yoghurt en lakritsi ijs en enorm sterke zoethout thee.

Scandinavische bessen
Als ik ergens toch stiekem wel een beetje jaloers op ben, dan zijn het wel de Finse bessen. Ik ben enorm gek op bessen en eet bijvoorbeeld letterlijk minstens een kilo per week weg aan frambozen. Uit de vriezer wel te verstaan.
Finland is een enorm groen land (meer dan 70% bestaat uit bossen). Als een local kom je dus na een wandeling door het bos in de zomer maanden thuis met een lekker mandje vol verse bessen. Tiina gebruikt bijvoorbeeld pulled oats om bessentaarten mee te bakken of kleine gebakjes met bessen. Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten bessen en veel mooie zoete en hartige Scandinavische recepten waarin bessen een heerlijk ingrediënt zijn.  

Spruce sprout (spar) als medicinaal drankje
In het hotel waar we verbleven serveerden ze ‘’spruce needle juice’’ oftewel spar sap. Ik heb al behoorlijk verschillende exotische groene drankjes in mijn leven geprobeerd, maar de sap van een spar was nog niet eerder voorbij gekomen. Het is heerlijk en mijn favoriete recente ontdekking. Ze serveren het als verse sap dat ontzettend verfrissend en zoetig smaakt. Ik kreeg er geen genoeg van. Je kunt dit ook warm drinken als een latte oftwel ”kerkkä latte”. Er wordt dan van de gedroogde poeder van spar (spruce sprout poeder, zeg dat maar eens 10x achter elkaar) en havermelk een latte voor je gemaakt.  Vroeger werd spruce sprouts ingezet om ziekten te helen. Tegenwoordig is het een goede immuun booster.  Zo wordt spruce sprout in Finland gebruikt als een natuurlijke remedie om de griep en de winter blues op afstand te houden. En de geur! Alsof je een frisse bos wandeling aan het maken bent. Spruce sprouts bevatten veel vitamine A en C en ook antioxidanten. Daarnaast is het antibacterieel, vermindert het ontstekingen en schijn het goed voor de tanden te zijn. Deze trend mag van mij gerust deze kant over komen waaien.

Vegan food in Helsinki
Vegan eten is een trend in Helsinki. Je kunt in onderstaande video zien wat ik allemaal heb gegeten, maar ik kan het niet laten om ook enkele foto’s te delen van mijn heerlijke vegan bordjes bij  Story en Yes Yes Yes.

 

Story

Yes Yes Yes

Yes Yes Yes

Yes Yes Yes

Ben jij weleens in Scandinavië geweest? Heb ik Nordic food trend gemist? Laat het me weten in de reacties hieronder of op Instagram of Facebook.

op uitnodiging van Gold & Greens

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Lees vorig bericht:
    Luchtige Vegan Pannenkoeken (tips & zonder banaan of olie)

    Als je zin hebt in een luchtige pannenkoek, maar dan zonder olie en bananen en bij voorkeur ook zonder gluten...

    Sluiten