Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon
charred tomatoes on yogurt in an oval plate with a silver spoon and herbs on top and pieces of flat bread next to it

Gegrilde Tomaten met Koude Yoghurt (geïnspireerd op Ottolenghi’s recept)

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: voor 2 als voorgerecht of als onderdeel van een mezze 1x
  • Category: bijgerecht, mezze, dip
  • Method: oven, grill
  • Cuisine: Mediterraans
  • Diet: Vegan

Description

Gegrilde tomaten met koude yoghurt is een heerlijk gerecht met een geweldig contrast tussen de hete, sappige tomaten en koude yoghurt. Een stijlvolle dip, bijgerecht of mezze met slechts een paar simpele ingrediënten.


Scale

Ingredients

  • 350 gr cherry tomaten
  • ¾ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel kokossuiker *
  • 3 teentjes knoflook, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes verse oregano
  • 1 citroen -, schil van de helft in 3 brede reepjes gesneden, de andere helft geraspt
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • 250 gr koelkast koude extra dikke kokos- of sojayoghurt **
  • 1 theelepel urfa chilivlokken, of ½ theelepel gewone chilivlokken

Instructions

Verwarm de oven voor op 200 ° C (400 ° F).

Leg de tomaten in een met bakpapier beklede ovenschaal. Deze moet net groot genoeg zijn zodat ze er goed in passen. Goed tegen elkaar aan. Dit is belangrijk voor de tomaten om te kunnen grillen en lekker heet te kunnen worden van binnen.

Voeg de komijn, kokossuiker, knoflook, tijm, oregano, citroenreepjes, een snufje zout en gemalen peper toe. Mix samen met je handen.

Rooster 20 minuten tot de tomaten beginnen te koken en borrelen. Er kan vloeistof uit de tomaten borrelen.

Zet dan de oven op de grill stand en gril 2-4 minuten. Als je olie in dit recept gebruikt, kun je ze zelfs ongeveer 7 minuten grillen tot ze bovenaan zwart beginnen te worden.

Meng ondertussen de yoghurt met de geraspte citroenschil en het zout en zet terug in de koelkast.

Als de cherry tomaten klaar zijn, verdeel je de koude yoghurt over een groot bord of ondiepe kom. Schep er voorzichtig de hete cherry tomaten op, evenals de sappen, citroenschil, knoflook en kruiden.

Serveer direct met de resterende oregano en chili en bij voorkeur met knapperig (plat) brood of crackers.


Notes

* Het originele recept is met bruine suiker in plaats van kokossuiker.

Ook is het originele recept met 3 eetlepels olijfolie. Maar aangezien ik als ik thuis kook geen olie gebruik, heb ik dit overgeslagen. Ik zorgde ervoor dat mijn cherrytomaatjes sappig en een beetje nat waren en dit lukte aardig goed. Als je wilt dat je tomaatjes meer gegrild (zwart) zijn, bedek de tomaatjes dan met olie voordat je ze roostert.

** dit recept is aangepast naar een veganistische versie. Het originele recept is met 350 gram extra dikke Griekse yoghurt. Als veganistische vervanging zal kokosyoghurt de dikste zijn en waarschijnlijk qua textuur het beste zijn om te gebruiken. Persoonlijk vind ik echter soja-yoghurt een betere match met de gegrilde cherrytomaatjes.

Keywords: bijgerecht, mezze, dip, tomaten, yogurt, koud, ottolenghi

Read previous post:
white bean dip in bowl with green herbs as topping on a backdrop of raw vegetables
Witte Bonen Dip met Kruiden

Deze romige witte bonen dip met kruiden is licht, olievrij, lekker en vol van smaak. De tahin en kruiden maken...

Close