Your cart

+Artikelen Levensstijl

Superfood Spotlight

Inmiddels is wel bekend hoe gek ik ben op mijn groene smoothies. Wat smoothies nog beter maakt zijn de geweldige superfoods die je kunt toevoegen. Wat blend ik dagelijks in mijn smoothies? Zodra het eenmaal geblend is is er natuurlijk niets meer van de superfoods te zien. Dus tijd voor een Superfood Spotlight. Vandaag zal ik één van mijn typische (ochtend)smoothies laten zien. Normaal gebruik ik wat ik denk dat ik het meest nodig heb. Op sommige dagen zijn dat hempzaden, op andere dagen mulberries of lucuma.

Superfood Spotlight
Superfoods zijn een zeer gemakkelijke manier om je lichaam van hoge voedingsstoffen te voorzien. Voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, maar niet (genoeg) krijgt. Superfoods zijn vrij populair de laatste jaren met exotische en onbekende namen zoals goji bessen, lucuma, rauwe cacao nibs, dragon fruit, nonisap, moerbeien, camu en nog veel meer. Maar wat maakt een bepaalde superfood zo super? Elke vrucht of groente heeft geweldige gezondheidsvoordelen. Toch zijn er een aantal die enorm uitblinken in voedingswaarde. Maar al deze moeilijke namen kunnen best intimiderend zijn. Wat heb ik nodig? Hoe zal het proeven? Waarom heb ik het nodig?

Wat gaat er in een willekeurige groene superfood smoothie?

Superfoods

Goji Bessen
Mijn allereerste superfood waren goji bessen. Bijna 10 jaar geleden begon ik deze bessen te eten. Er werd gezegd dat je van deze fel gekleurde besjes lang zult leven en ook zijn ze populair dankzij hun anti-aging effecten. En natuurlijk, de smaak heeft ook enigszins bijgedragen aan het feit dat ik nu verslaafd ben aan goji bessen. Maar er is meer. Ze hebben een helende kracht. Deze bessen zijn rijk aan anti-oxidanten en aminozuren. De grote kracht ligt echter in het feit dat ze meer dan 20 vitaminen en mineralen bevatten. In Aziatische culturen werden goji bessen al eeuwenlang gebruikt om het gezichtsvermogen te verbeteren en de strijd tegen virussen aan te gaan.

Bijenpollen
Ook bijenpollen smaken heerlijk. Ik kan deze gewoon uit de verpakking eten. Dit gele stuifmeel heeft me van mijn hooikoorts afgeholpen. Halleluja. Dat is echt groots, aangezien mijn hooikoorts vrij hevig was. Als jaren had ik van alles geprobeerd om hier vanaf te komen, maar uiteindelijk hielpen bijenpollen me. Bijenpollen zijn ook erg effectief tegen een breed scala van andere aandoeningen aan de luchtwegen. Bijenpollen geven energie. De koolhydraten, eiwitten en B-vitaminen geven een geleidelijke energie af voor de hele dag. In veel producten worden bijenpollen toegevoegd om ontstekingen of huidirritaties zoals psoriasis of eczeem te behandelen. De aminozuren en vitaminen beschermen de huid en helpen de regeneratie van cellen. Bijenpollen ondersteunen tevens het immuunsysteem en zijn rijk aan antioxidanten die de cellen beschermen tegen de schadelijke oxidatie van vrije radicalen.
Naast alle vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten bijenpollen enzymen die kunnen helpen bij de spijsvertering. En enzymen zijn onze levenskracht .

Maca Poeder
Oh wat haatte ik de geur en smaak van maca. En van de een op de andere dag raakte ik aan maca gewend. Maca en ik zijn nu vrienden. Niet de beste vrienden, maar we kunnen met elkaar overweg. Waarom ben ik maca blijven toevoegen terwijl ik eigenlijk niet van de geur en de smaak hield? Maca is een echte superfood. Ik gebruik maca in smoothies wanneer ik me koud voel (herfst / winter) of de behoefte heb aan meer energie of meer uithoudingsvermogen.
Deze wortel (omgezet in poeder) zit vol met vitaminen, mineralen (vitamine B1, B2, B12, vitamine C, E), eiwitten en kalium. Dit staat gelijk aan meer energie, kracht en uithoudingsvermogen. Ik geloof dat maca misschien wel de meest krachtige is van alle superfoods. Maca poeder is ook bekend om zijn doeltreffendheid in het verbeteren van de seksuele functie bij zowel mannen als vrouwen. Twee of meer theelepels per dag is al voldoende. Meer informatie over maca vind je hier (met een recept).

Tarwegras Poeder
Hoewel vers altijd beter is, is tarwegras poeder beter dan helemaal geen tarwegras. En hoewel ik gek ben op mijn slowjuicer en het maken van tarwegrassap heb je soms gewoon haast en dien je zo efficiënt mogelijk te zijn. Dus dan: tarwegras poeder. Als ik moest leven met slechts één soort groen voor de rest van mijn leven, dan zou dat tarwegras zijn. Ik ben verliefd op tarwegras (geen grapje). De gezondheidsvoordelen zijn eindeloos. Hier zijn slechts een paar :
De beste bron van levend chlorofyl (vers tarwegras)
Bouwt bloed op
Helpt de lever te zuiveren
Neutraliseert gifstoffen in het lichaam
Tarwegrassap kan de littekens in de longen veroorzaakt door het inademen van zure gassen oplossen
Tarwegrassap is een effectieve genezer. Het bevat alle mineralen en vitaminen (zoals vitamine A, B – complex , C , E , L en K). Het is zeer rijk aan eiwitten en bevat 17 aminozuren
Tarwegrassap voorkomt dat het haar grijs wordt
Tarwegrassap verbetert de spijsvertering
Tarwegrassap is zeer geschikt voor bloedziekten
Het hoge gehalte aan magnesium in chlorofyl bouwt enzymen op die de geslachtshormonen kunnen herstellen (er wordt gezegd dat koeien en stieren tarwegras wordt gegeven om de vruchtbaarheid te herstellen)
En er is meer!

Papaya Poeder
Ook dit is lekker en zoet! En oh zo gezond! Zoals eerder gezegd vers is beter. Maar ik zal nooit een manier vinden om verse, biologische, rijpe papaya’s te vinden tijdens de winter in Amsterdam. De kracht (gemak) van poeder! Papaya is een bron van vitamines, mineralen, anti-oxidanten, vitaminen B, foliumzuur en pantotheenzuur. Papaya heeft eveneens mineralen zoals kalium en magnesium. Deze zoete plakkerige poeder zou ook beschermen tegen darmkanker. De verteringsenzymen in papaya poeder zijn geweldig om allergieën en sportblessures mee te behandelen. Papaya poeder is ook goed om ziekten zoals infecties, verkoudheid en griep te voorkomen. Had ik al gezegd dat het zoet is?

Chia Zaden
Hier zijn ze weer de kampioenen van de zaden, chia zaden.
Dit is een groene smoothie must have. Deze superzaden zijn goed voor je hersenen met hun hoge gehalte aan omega vetzuren die een gezonde hersenfunctie verhogen, maar hebben ook bewezen goed voor de hart te zijn doordat ze effectief zijn tegen een hoge cholesterol en hart-en vaatziekten. En natuurlijk bevatten ze een breed scala aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, aminozuren, vitaminen, mineralen, ijzer, calcium en antioxidanten. Meer over chia zaden vind je hier (met lekker recept).

Nu is het tijd voor mij om deze schaal met gezondheid te blenden!

photos by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Read previous post:
Mijn ervaring op ”Bananen Eiland”

Banana Island is vrij bekend in Amerika en velen kennen waarschijnlijk The Bananagirl/Freelee op Youtube. Maar in Nederland is het...

Close