Perzische Aubergine Dip

Halleluja, er is meer in het leven dan hummus en guacamole! Het wordt ook wel kashkeh bademjoon of borani genoemd, ik noem het Overheerlijke Perzische Aubergine Dip. Het is romig, licht (in calorieën lager dan bijvoorbeeld hummus) en het bevat ….. gekarameliseerde ui. We hebben een nieuwe dip kampioen! Vegetariërs beschrijven deze dip als een dip die hen herinnert aan een ‘vlees spread’. Ik kan hier niets over zeggen aangezien ik zelf al jaren geen vlees meer heb gegeten, maar ik moet zeggen dat de smaak buitengewoon goed is. Zo heerlijk! Ik heb dit recept niet zelf bedacht. In een Perzisch restaurant bestelde ik ooit dit gerecht en ik kon het niet laten om te vragen wat de ingrediënten waren van deze overheerlijke dip. Tot mijn verbazing waren er maar enkele ingrediënten nodig. Geweldige smaak met een paar ingrediënten? Klinkt als een Green Creator recept!

Laag in calorieën
Aubergines bevatten weinig calorieën en voor deze dip zul je ook niet veel olie nodig hebben om ze te bakken. Gewoon een beetje roosteren met een klein beetje olie is al genoeg.

Voor een schaaltje heb je nodig 

Twee uien
Twee kleine of één grote aubergine (s)
Drie teentjes knoflook
Keltic zeezout
Olijf olie

eggplant

Snijd de aubergine in plakjes en rooster ze met een beetje olijfolie en Keltisch zeezout in een voorverwarmde oven gedurende 10-20 minuten op 170 graden.

eggplant

eggplant

Terwijl de plakjes aubergine in de oven aan het roosteren zijn, kunnen de uien in olijf olie worden gekarameliseerd. Indien de uien mooi goudbruin zijn, voeg je de knoflook toe. Knoflook zal namelijk minder tijd nodig hebben om te karameliseren dan de uien. Er is iets met de geur van gekarameliseerde uien. Ze doen mij niet alleen aan mijn jeugd denken, maar de geur is ook zo overweldigend heerlijk dat het me altijd direct hongerig maakt!

De aubergine kan uit de oven gehaald worden wanneer de buitenkant/huid mooi krokant is en makkelijk loslaat. Eet de buitenkant op, het smaakt namelijk zoals chips! Yum! Het was weg voordat ik een foto kon maken.

Voeg aan de aubergine (zonder buitenkant) de gekarameliseerde uien en knoflook toe en prak ze met een vork. Geen keukenmachine of blender nodig.

Gebruik als topping voor de dip een paar overgebleven lepels gekarameliseerde uien en als je wilt wat kruiden. Je kunt ook andere kruidentoevoegen,  zoals cayennepeper.

Al met al is deze dip lekker, geeft voldoening, is licht en gezond. Deze dip is goddelijk!

eggplant

photos by the green creator (c) (copyright)

9 gedachten over “Perzische Aubergine Dip”

 1. Hoi,
  Erg leuk dat je dit recept hebt gemaakt!
  Ik wil je wijzen op een klein dingetje;
  de Kashk in het oorspronkelijke recept is een speciaal ingrediënt. Het is gedroogde, gepasteuriseerde wei. Dit is bij sommige Turkse supermarkten te koop. Zij noemen het ook wel Iraanse saus. Je neemt een eetlepel kashk, en dat leng je aan met warm water tot een papje, die je zo dun/dik kan maken als je wil. Ik heb weleens begrepen dat het net iets onder ‘onze’ Hollandse yoghurt moet zien te krijgen. Het geeft het gerecht een bijzondere smaak, die let wel, niet door iedereen gewaardeerd wordt.
  Ik hoop dat je het op de kop kan tikken en er van zal genieten!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.