Your cart

+Artikelen Levensstijl

Mijn ervaring op ”Bananen Eiland”

Er zijn verschillende soorten manieren om een detox te volgen, maar de ''bananen eiland'' detox had ik nog nooit geprobeerd.

Banana Island is vrij bekend in Amerika en velen kennen waarschijnlijk The Bananagirl/Freelee op Youtube. Maar in Nederland is het fenomeen bananen eiland relatief onbekend. Tijd om Nederland hier ook eens kennis mee te laten maken. Zeven dagen lang was ik een fruitarian. Alleen maar monomeals (maaltijden met maar één fruitsoort). Op bananeneiland zijn dat natuurlijk bananen en vandaag deel ik mijn ervaring op ”bananen eiland”.

Dank jullie wel voor alle  positieve en aanmoedigende reacties op mijn social media. Dus op verzoek hier een uitgebreid verslag en wat adviezen van mijn week op bananen eiland.

Wat is bananeneiland?

Het idee is om monomeals te eten om je spijsvertering rust te geven. Alleen mango’s eten kan bijvoorbeed ook. Maar bananen zijn uniek. Ze bevatten veel energie, zijn overal makkelijk mee te nemen en te eten. Overal verkrijgbaar en goedkoop. Je eet als vrouw gemiddeld 20 bananen per dag en meer als je sport. Mannen eten gemiddeld 5 bananen meer dan vrouwen. Daarnaast mag je wat groen toevoegen zoals sla, komkommer of bleekselderij. Ook kun je in smoothie’s of bananenijs wat kaneel of vanille extract druppels toevoegen.

Hoe ziet een dag op bananen eiland eruit?

Ik begin mijn dag altijd met olie spoelen en lauw citroen water. Dit was niet anders op bananen eiland. Vervolgens maak ik ongeveer 2 liter bananen melk met water, 9 bananen, kaneel en/of vanille druppels. Dit drink ik heel rustig op tot een uur of 14.00 . Ik verdeel het over drie flessen. Tussendoor eet ik zoveel bananen in vaste vorm als ik wil. In de avond is het tijd voor een bananen ijsje (geblende bevroren bananen) of sla met bananen en komkommer. Het licht eraan waar ik zin in heb. Het idee is natuurlijk om hier geen salade van te maken met olie en zout, maar echt alleen sla te eten. Echt zoals apen dat doen. Ze wikkelen hun bananen ook in groene bladeren en eten het vervolgens als wraps op. Dit is het hele idee van groene smoothies. Je mixt groen en maakt het zoet met fruit.
Tussendoor drink je zoveel mogelijk water. Geen thee, koffie of andere sappen. Alleen water. Ik vond het heel lekker om lauw water te drinken. Minimaal 2 liter water is wel het beste.

banana

Wat hebben bananen ons aan voedingswaarde te bieden?

10 bananen zal je met het volgende voorzien:
1050 calorieën
4 mg vet
12 mg natrium
4.220 mg kalium
270 gram aan koolhydraten (waarvan 31 vezels en 144 aan suiker)
103 mg aan vitamine C
30 mg aan ijzer
Ook vitaminen A, B6, eiwitten en magnesium krijg je binnen met bananen.

Ja, zelfs eiwitten komen aan bod op bananen eiland. En natuurlijk nog meer als je ook groen toevoegt. (bron)

Hoe vond ik het?

De eerste dag was ik moe en had ik lichte hoofdpijn. De tweede dag was de hoofdpijn weg, maar begon ik het koud te krijgen. Dit zijn allemaal (milde) ontgiftende symptomen. Wat ik wel al gelijk de tweede dag merkte was dat alle ‘puffiness’ /vocht weg was. Mijn buik leek veel slanker dan voorheen en spiertjes waren meer zichtbaar. Ik hield totaal geen vocht meer vast. Ik ben ongeveer 2 kilo afgevallen, maar dat hoort bij een detox. Mijn huid kreeg een diepe glow. Ik dacht altijd dat mijn huid ok was ( lees: geen puistjes), maar een glow? Ok, hier kan ik aan wennen. Van cravings heb ik op dag 2 in de avond het meeste last gehad. Een goede vegan Thai soep? Yum! Maar ik hield vol! De dagen erna was het allemaal heel makkelijk. Met name de eerste dagen sliep ik heel diep en lang. Op de tweede helft werd dit weer ‘normaal’.

Raak ik niet verstopt en krijg ik niet teveel kalium binnen?

Zolang je genoeg blijft drinken en alleen rijpe bananen eet is er totaal niets aan de hand. Sterker nog, alles gaat zoals volgens het boekje….

Nee! Wees niet bang. Een gemiddelde vrouw zou ongeveer 318 bananen in 30 seconden moeten eten om een dodelijke dosis kalium binnen te krijgen. Dat gaat je niet lukken. Doe je er langer dan 30 seconden over dan zullen je nieren het teveel afvoeren en is er niets aan de hand. Er zijn mensen die 30 of 50 bananen op een dag eten…Just sayin’

Krijg ik niet teveel suiker binnen?

Ik raad hoge hoeveelheden fruitsuikers niet aan wanneer je diabetes hebt of als je niet goed tegen fruitsuikers kunt en bijvoorbeeld huidproblemen ervan krijgt. Ook is dit niet aan te raden als je ernstig chronisch ziek bent. Wees gerust, er zijn dan andere fantastische manieren om te ontgiften. Als je echter gezond bent hoef je niet bang te zijn voor natuurlijke suikers. Veel mensen verwarren nog steeds natuurlijke fruitsuikers met witte geraffineerde suikers. Ons lichaam heeft natuurlijke suikers nodig. Zonder glucose raken we moe, hongerig, depressief en kunnen we niet nadenken. Ieder cel in ons lichaam heeft glucose nodig. Vers rijp fruit!
Fruit is ook de meest makkelijke manier om suikers/koolhydraten te verteren. Hier is je spijsvertering heel blij mee! Er zijn zogenoemde ”fruitarians” die ouder dan 100 jaar zijn geworden. Fruit is ook het makkelijks te verwerken voor je hele lichaam (dus niet alleen je spijsvertering). Het geeft je de meest veilige en gezonde manier van energie. Een echte instant boost. De meeste mensen die zeggen dat fruit slecht is verwarren geraffineerde witte suiker met suiker uit de natuur.
Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je blijft bewegen. Maar met zoveel energie wil je dat ook maar al te graag!
Ik ben geen voorstander van een bestaan als fruitarian, maar vers fruit eten zal menig mens alleen maar goed doen. Bananen eiland is slechts een cleanse van een bepaalde periode (7 of wellicht zelfs 30 dagen). Je geeft je lichaam even rust van al het vet en zout dat we normaal eten.

Wat is er zo leuk aan bananen eiland?

 • Je geeft je lichaam (spijsvertering) een rust. Ondanks dat ik gezond eet en mijn spijsvertering zo min mogelijk belast, zijn er dagen dat ik teveel eet of teveel vetten eet. Wellicht vraag je je af waarom het zo belangrijk is om je spijsvertering rust te geven? Het lichaam spendeert de meeste energie aan het verteren van voedsel. Als het daar wat rust van krijgt kan het zich focussen op het helen van het lichaam.
 • Het is een makkelijke detox. Je hebt geen dure apparaten nodig. Gewoon een goedkope blender of staafmixer is voldoende. Je hoeft geen ingewikkelde juices te maken, je kunt overal heen, want overal verkopen ze bananen en je hoeft ze niet eens te wassen.
 • Het is goedkoop! Voor een week was ik 35 euro kwijt aan eten.
 • Het is een detox zonder honger. Ik had nooit echt honger. Alleen trek in de eerste dagen.
 • Het allerbeste aan bananen eiland is het mentale gedeelte. Je gaat een onderscheid maken tussen emotioneel eten en echt eten omdat je honger hebt. Want als je echt honger hebt, dan wil je ook wel een banaan eten. Heb je honger? Hier een banaan. Niet? Waarom niet? Dus heb je echt honger dan? Je gaat een dialoog met jezelf aan. Als je tot de kern komt, kom je erachter waarom je iets wilt eten. Bij mij was dat in de avond, het gezelligheidsgevoel. Daar hoort een dadel bij of wat donkere rauwe chocola. Dat is echter niet het doel van eten. Je eet op bananen eiland alleen om je honger te stillen. Na drie dagen waren al mijn cravings weg en moest ik mezelf dwingen genoeg bananen te eten. Voedsel deed mentaal niets meer met me. Ik at om te functioneren.
 • Omdat ik als een roos sliep, had ik veel energie. Ook zorgen bananen voor een gelukkig gevoel. Dit was mijn eerste detox zonder ook maar een dag chagrijnig te zijn geweest.
 • Door alle vezels zit je de hele dag vol.
 • Je mag elke dag (bananen) ijs eten 😉 (en dat tijdens een detox!)
 • Als je genoeg bananen eet en genoeg drinkt is sporten geen enkel probleem.

De nadelen

 • De eerste dagen voelde ik me zo extreem koud. Pas op dag vier verdween dit en kon ik letterlijk mijn ski trui inwisselen voor een dunne longsleave. Heel apart.
 • Je hebt veel bananen nodig. Als je klein woont of niet tegen de geur van rijpe bananen kunt, dan kan dit lastig zijn.
 • Ik begon het koken na vier dagen te missen.
 • Na dag vier kun je geen banaan meer zien.

bananas

Overige tips

 • Ik zou dit niet gebruiken als dieet om af te vallen. Bananen eiland kan een manier zijn om gewicht te verliezen (hoeft niet) zoals elke detox, maar dit zal er ook weer aankomen.
  Bananen eiland is perfect om je healthy habits (wat en hoeveel je eet) weer een kickstart te geven of om over te gaan op (meer) veganistisch of rauw eten.
 • Deze detox is perfect als je druk bent en geen tijd hebt of als je veel van huis bent.
 • Koop alle bananen op de markt en onderhandel over de prijs.
 • Koop niet te ver vooruit.
 • Vries de bananen in als ze rijp zijn en als ze bijna rijp zijn zet ze in de koelkast. Rijp ze op kamertemperatuur.
 • Maak de smoothie’s in de ochtend voor de hele dag.
 • Reken op 20 bananen op een dag of meer (als je sport).
 • Drink veel water.
 • Voeg in de avond wat groen toe voor de crisp en variatie.
 • Eet genoeg bananen. Ga niet veel minder eten want dan ga je je slap voelen.
 • Direct weer veel gekookt voedsel eten kan de volgende dag voor hoofdpijn zorgen. Bouw het weer rustig op.
 • Als je motivatie nodig hebt of meer wilt weten over deze detox of over deze levensstijl (rauw met veel fruit) dan kun onderstaande video bekijken of The 80/10/10 diet lezen van Douglas Graham.

 

En nu?

Ik wilde mijn lichaam een ”cleanse” geven en mijn spijsvertering rust geven. Het lijkt erop dat mijn lichaam een detox heeft gehad, mijn huid straalt en ik zie er veel strakker uit. Ook merk ik dat mijn spijsvertering een rust heeft gehad. Als je druk bent, niet tegen honger kunt, je energie wilt houden en voor gemak wilt gaan dan is bananen eiland iets voor jou.

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Suzanne
  november 4, 2013 at 9:38 am

  Ik volg je op instagram en was heel erg benieuwd naar bananeneiland.
  Leuk dat je een blog erover hebt geschreven, nu weet ik tenminste wat het is.
  Je hebt me nog niet over kunnen halen om het ook te doen, eerst maar eens een juice detox.

 • Reply
  Buckwheat Bliss (nut free) : The Green Creator
  november 25, 2013 at 2:23 pm

  […] Dates Dates are full with fibre and I honestly can’t imagine life without them. Besides the amazing sweet caramel taste, they give me at any time of the day instant energy. They contain iron, potassium and magnesium besides vitamin B6. A perfect on the go snack! Or perhaps even Date Island? […]

 • Reply
  Jasmin
  januari 30, 2014 at 8:35 pm

  Interesting read.

  But will you really gain the weight back after the detox? You’re supposed to eat the same amount of calories just like you do usually, just bananas though. So why would you gain weight? I want to try this but now I’m a little afraid of gaining unnecessary weight.

 • Reply
  Rob
  juni 14, 2014 at 8:15 am

  Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends.
  I’m sure they’ll be beneftited from thiks website.

 • Reply
  Andrea
  juni 15, 2014 at 7:15 am

  I think you mean 10 Milligrams of Sodium in 10 bananas. 10 grams would be enough sodium for several days to a week. And 1 banana has between 1 to 2 Milligrams of sodium each.

 • Reply
  detox dieta
  juni 20, 2014 at 5:01 pm

  detox dieta

  Review | Banana Island : The Green Creator

 • Reply
  what is stress management
  juni 23, 2014 at 2:31 am

  Nice blkog here! Additionally your site so much up very fast!
  What web host are you the usage of? Cann I gget your affiliate link
  for your host? I desire my site loaded up as fast ass yours lol

 • Reply
  Banana bread - The Green Creator : The Green Creator
  januari 24, 2015 at 5:29 pm

  […] I see a bunch of ripe bananas I see smoothies, ice cream, I might think about my trip to banana island, but during colder days it’s definitely a delicious banana bread what I crave. Actually, […]

 • Reply
  Macy
  maart 21, 2015 at 5:35 am

  Hi I have a question. I want to start being vegan and I thought this would be the best way to kick start that new lifestyle. Can I have dinners be not banana-based? Like zuchini noodles and salads and tofu stuffs. Please let me know. Thanks

 • Reply
  Constance
  juni 8, 2015 at 3:47 pm

  Hey,
  Wat ontzettend goed en helder uitgelegd! Ik ben er nu 2 dagen mee beezig, en Banana Island is inderdaad niet moeilijk om te doen, zeker niet als je al leeft volgens het 80/10/10 dieet. Je mist dan ook geen brood en gekookt voedsel. Het kostte mij veel tijd om alle informatie over bananeneiland bij elkaar te sprokkelen. Had ik jouw uitleg maar eerder gelezen! Groetjes, Constance

 • Reply
  Anne
  augustus 17, 2015 at 12:22 pm

  Hi, I usually start my day with a protein shake. Will this be okay if I had breakfast with a protein shake and have all the other meals bananas? Thanks!

 • Reply
  jodeane
  augustus 31, 2015 at 12:08 am

  on day three and really cant fathom eating another banana!!! and I have only about 15-18 a day..But I have hit the banana wall. UGH!! Been vegan for quite some time but the sweetnees of the bananas is just gross to me now. Id go off tomorrow but I have a kitchen FULL of organic bananas that will last me another 2/3 days…..now they just disgust me 🙁

 • Reply
  Noor
  april 26, 2016 at 12:23 pm

  Hee,
  Ook ik ben erg geïnteresseerd in de bananen eiland!
  Ik had ergens gezien dat het ook mogelijk was om maar 3 dagen te doen, dat je dan al zo goed als “clean” zou zijn, raad je me dit ook aan of is 3 dagen echt te kort?
  Gelukkig zijn bananen mijn lievelingseten en denk ik dat ik dit wel vol zou moeten kunnen houden!!
  Dankjewel voor de info alvast!

  • Reply
   Bianca
   april 26, 2016 at 1:36 pm

   Hi Noor, wat leuk! Drie dagen is ook zeker goed, maar ik denk niet dat het net zoveel effect heeft als een langere periode. Wat wel heel erg goed zou kunnen zijn is om wat vaker drie dagen te doen. Hopelijk helpt dit! 🙂 Groetjes!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Read previous post:
Ontgiftende Smoothie / Sap

Boerenkool is voor veel mensen vaak een uitdaging. Laten we eerlijk zijn, het is groen en bitter. Een lekker recept...

Close