Mijn ervaring met Upstaa en staand werken

Langdurig achter de computer zitten was iets wat ik wilde veranderen. Na wat internet speuren kwam ik uit op Upstaa. Upstaa is een mooie en betaalbare manier (in vergelijking met de stand-up verstelbare bureaus) van staand werken. Maar hoe gaat dat staand werken?

linkjes in deze post zijn Bol affiliate linkjes

Staand werken is volgens vele auteurs en deskundigen de oplossing voor een betere en actievere werkhouding (ook wel dynamisch werken genoemd). Ik schreef er in dit artikel al over. Ik schreef waarom langdurig zitten zo ongezond is en wat de oplossingen zijn. Upstaa en staand werken scheen een goede combinatie te zijn.

Upstaa?

Upstaa is een jong bedrijf dat zelf in Nederland de Upstaa produceert, verpakt en verstuurt. Upstaa is een product dat staand werken voor iedereen mogelijk maakt zonder dat je je omgeving hoeft aan te passen of een geheel nieuw verstelbaar bureau hoeft te kopen. Toen de Upstaa binnen kwam, was mijn eerste gedachte: mooi, praktisch en degelijk! De Upstaa kwam in een plat pakketje binnen en zelfs een vierjarige (en ik dus ook) kan de Upstaa ”in elkaar zetten”. En ja hoor, 2 minuten later had ik een staande bureau.

De productieprocessen van Upstaa respecteren de mens en het milieu. Upstaa gebruikt alleen goedgekeurd hout uit duurzaam beheerde en gecontroleerde bossen. Upstaa gebruikt ook efficiënte platte pakketjes voor verzending en het verpakkingsmateriaal bevat geen plastic of PVC.

Je zet de Upstaa in minder dan 2 minuten in elkaar. Op de bovenste plank zet je je laptop neer en je toetsen bord en muis plaats je eronder op de lagere planken. Er zijn verschillende maten en kleuren beschikbaar voor laptop en/of computer.

De eerste week

De eerste dag was een kleine teleurstelling. Vol goede moed stond ik achter mijn Upstaa bureau. Ik had mijn bureau helemaal leuk ingericht en met alle verdienpinkjes erbij kon ik mooi mijn muis, water flesje, notitieboekjes en toetsenbord kwijt. Maar mijn brein werkte niet mee. Het leek wel alsof ik een black-out had. Het was net alsof mijn brein de indruk had dat ik gewoon even op iemand stond te wachten en dus weigerde efficiënt aan de slag te gaan. Zelfs ”simpelere” taken zoals het bewerken van foto’s ging niet top. Daarna begon mijn lichaam te klagen. Mijn rug, mijn voeten… alles wilde zitten! Mijn geest was inmiddels ook erg druk bezig met het staan en niet mogen zitten zodat ik me maar moeilijk kon focussen op mijn taken. Ik besloot te zitten en het de volgende dag weer te proberen. Leuk, maar dit gaat het niet worden dacht ik. Maar waarom niet? Wat is er mis met mij?

De weken erna

Ik gaf echter niet op en kwam tot de conclusie dat het a) niet de bedoeling is dat je de hele dag staand gaat werken en b) dat je het staand werken moet opbouwen.

Ik mailde Pepijn van Upstaa en hij gaf me hetzelfde advies; bouw het rustig op en streef naar enkele uren per dag staand werken. Ik wisselde het zitten en staand werken af wat echt super makkelijk is met de Upstaa door de plankjes gewoon omhoog of omlaag te verplaatsen. Binnen een week kon ik zonder moeite langer staand werken en me ook nog eens goed focussen. Misschien zelfs beter…

De voordelen

Na een maand kan ik zeggen dat ik helemaal gewend ben aan het staand werken en dat de Upstaa echt top is! De Upstaa is makkelijk weg te zetten, maar vaak laat ik het staan omdat het simpelweg zo mooi ontworpen is. Ik koos voor de witte variant en dat past perfect bij mijn tafel.

Ik voel me niet meer zo vermoeid na uren afwisselend staand en zittend werken. De logica is namelijk best simpel. Hoe meer je staat, hoe meer je je lichaam actief gebruikt. Je spieren werken mee om je staande te houden en dit bevordert een betere houding dan helemaal in elkaar gezakt en inactief achter je bureau te zitten. Je bloedstroom zal ook op gang blijven en dit zorgt ervoor dat ik bijvoorbeeld veel alerter, gefocust en met veel meer creativiteit aan mijn taken kan werken.

Andere voordelen

Wat een ontzettend fijn bijkomend voordeel van Upstaa is, is het zittend werken. Ja, ik hoor je denken…. Ik heb altijd al een slechte houding gehad en zittend lijk ik na 20 minuten wel helemaal in elkaar te zakken. Het is voor mij dus erg handig als ik mijn scherm wat hoger kan plaatsen zodat ik rechtop moet zitten. De Upstaa is flexibel qua hoogte (hoe hoog of laag bepaal je helemaal zelf). Ik heb de plankjes dus steeds beetje bij beetje aangepast zodat ik steeds meer rechtop ging zitten. Als ik dan toch zit is een goede houding wel zo belangrijk.

Wat ik ook fijn vind aan de Upstaa is het gemak waarmee je de Upstaa opruimt. Binnen no time staat de Upstaa netjes plat achter mijn stoel en heb ik een geheel leeg bureau. Ideaal!

Ik probeer nu elke dag in ieder geval 3 uur staand te werken en dat gaat me inmiddels prima af. Ik merk dat ik me actiever voel en ook wat vaker even de benen strek (al is het om een glas water te halen) of even 5 minuten ga springen op de bellicon.

Upstaa review standing desk

Ondanks dat ik geen goede start had en werkelijk dacht dat dit niets voor mij zou zijn, moet ik eerlijk bekennen dat de Upstaa echt de moeite waard is. Streef niet naar perfectie, maar naar zo goed als je kunt. Probeer 1 tot 3 uur per dag te staan. Per week/maand/jaar zijn dit behoorlijk wat uurtjes en dat scheelt enorm. Ons lichaam zal hier van profiteren. We zitten als Nederlanders namelijk veel te lang en echt uren per dag. Alle kleine beetjes helpen.

Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. Jongeren (12 tot 20 jaar) zelfs meer. Ze zitten gemiddeld 10,4 uur per dag. (bron)

De Upstaa voordelen op een rijtje

  • De Upstaa is mooi en makkelijk in elkaar te zetten
  • De Upstaa is duurzaam
  • De Upstaa is zo weer opgeruimd
  • De Upstaa past op ieder bureau (zelfs de kleinere)
  • De Upstaa is geweldig om ook een betere zittende houding te ontwikkelen
  • De Upstaa past bij elke lengte aangezien je de hoogte heel makkelijk kunt aanpassen

De Upstaa is in 4 kleuren te verkrijgen en de service is ook top! Mocht je tot de aanschaf overgaan, mail ze gerust als je vragen hebt.

Er zijn natuurlijk andere manieren om gemiddeld minder te zitten, maar ik denk dat ik het meest zittend doorbreng als ik achter mijn computer zit. Hoe zou jij minder kunnen zitten? Zou jij staand kunnen werken?
 

Ik ben niet betaald om dit artikel te schrijven en dit artikel wordt niet gesponsord door Upstaa.