Your cart

+Artikelen Levensstijl

Mijn ervaring met de Lady-Comp na meer dan 1 jaar (anticonceptie zonder hormonen)

Lady-Comp

Toen ik ongeveer 17 jaar was schreef de huisarts mij de pil voor, omdat ik last had van pukkeltjes. Volgens hem was de pil de oplossing en dus kon ik er maar beter snel mee beginnen. Ik ben vervolgens meer dan 10 jaar aan de pil geweest. Gelukkig ben ik ook al geruime tijd weer van de pil af. Ik heb in de jaren verschillende natuurlijke manieren geprobeerd, maar gebruik nu al geruime tijd de Lady-Comp.  Het is dus hoog tijd dat ik mijn ervaring met de Lady-Comp na meer dan 1 jaar met je deel.

Toen ik (na 4 verschillende soorten) eenmaal de juiste pil vond had ik nooit echt veel ”last” van de pil. Mijn lichaam raakte gewend aan de hormonen en mijn huid leek op te klaren. Hoewel er enkele positieve effecten te vinden zijn van het gebruik van de pil las ik toch echt steeds vaker de nadelen. Mijn lichaam reageerde destijds het best op de ”nieuwe generatie” pil, maar deze pil (de Yasmin) kwam wel iets te vaak negatief in de media. Ik zal in dit artikel niet uitweiden over de nadelen van de pil, maar waar het op neer kwam is dat de pil in mijn opinie niet een natuurlijke manier van anticonceptie is.

”Op vakantie? Slik de pil de hele maand door. Heb je last van je menstruatie? Slik de pil door”. Deze uitspraken (van o.a. mijn huisarts destijds) vond ik niet natuurlijk. Iets wat zo natuurlijk hoort te gebeuren bij een gezonde vrouw wil je toch niet regulieren met hormonen? Ik geloof ook niet dat de pil in het algemeen een goede invloed op mijn lijf had.

Stoppen was niet fijn…

Ik had echter niet verwacht dat ik best wat hormonale klachten zou krijgen toen ik eenmaal gestopt was met de pil. Zo had ik bijvoorbeeld last van extreme misselijkheid in de eerste week, maar enkele andere hormonale klachten speelden later nog op. Ik had het gevoel dat de pil mijn cyclus nabootste en mijn lichaam nu haar weg moest vinden om weer in balans te komen. En mijn natuurlijke cyclus is juist zo belangrijk omdat dit het teken is van mijn lichaam dat alles goed gaat. Ik ben inmiddels ook al weer jaren van de pil af (ik denk zo een 7 jaar) , maar ik was steeds op zoek naar een natuurlijke manier zonder hormonen om zwangerschap te voorkomen.

De alternatieven

Er bestaan gelukkig ook hormoonvrije alternatieven voor anticonceptie, zoals het condoom en een koperspiraal. Twee jaar geleden begon ik me echter meer te verdiepen in de cyclus van de vrouw en anticonceptie en ik kwam steeds uit op de Lady-Comp. Ik heb ook lang gebruik gemaakt van een app op mijn telefoon, maar dit kon ik alleen maar doen omdat mijn cyclus super regelmatig werd/is.

Wat is de Lady-Comp?

Als je leest wat de Lady-Comp doet dan klinkt het eigenlijk heel logisch. Maar hoe betrouwbaar is het? De Lady-Comp is een anticonceptiemethode computer die je cyclus meet. Dit doe je door elke ochtend je temperatuur te meten met een kleine sensor in een staafje dat aan de Lady-Comp vast zit. Door het dagelijks meten weet de Lady-Comp of je wel of niet vruchtbaar bent. Dit wordt direct aangegeven met een betrouwbaarheid van 99,3%.

Lady-Comp

Elke vrouw heeft namelijk haar eigen menstruatiecyclus. Gedurende een cyclus ben je ongeveer 6-7 dagen vruchtbaar. In je cyclus heb je op je vruchtbare dagen een andere temperatuur dan wanneer je onvruchtbaar bent en deze vruchtbare dagen kleuren rood. Bij veel hormonale anticonceptie moet je de hele maand (ook als je onvruchtbaar bent) hormonen/de pil slikken. Best onlogisch. De Lady-Comp is een natuurlijke, hormoonvrije anticonceptie methode. De Lady-Comp bestaat meer dan 25 jaar en wordt in circa 30 landen wereldwijd gebruikt.

Lady-Comp

Hoe werkt de Lady-Comp?

Direct na het wakker worden (zonder op te staan) meet je je temperatuur (onder je tong) met de thermometer staafje van je Lady-Comp apparaatje. Na ongeveer 60 seconde verschijnt je temperatuur op het schermpje. Op basis hiervan leert de Lady-Comp je cyclus kennen. Aan het begin zal het computertje nog niet nauwkeurig zijn, dus geeft de Lady-Comp een geel lampje aan. Dit betekent dat je voor de zekerheid bijvoorbeeld een condoom gebruikt die dag of even lekker een dagje overslaat 😉 Maar na een tijdje komt er steeds vaker een groen lampje (onvruchtbaar die dag) of een rood lampje (vruchtbaar). Ik heb na 1 jaar gebruik zelden nog een geel lampje (misschien 1x per jaar).

Lady-Comp

De Lady-Comp leerde mijn cyclus al snel kennen, maar ik moet hier wel een kanttekening bij plaatsen. Zoals ik aangaf ben ik al een hele tijd geleden gestopt met de pil en mijn cyclus is erg regelmatig. Ik gebruikte al geruime tijd ook een app waarin ik mijn cyclus bijhield en deze gaf ook aan wanneer ik vruchtbaar was (deze app is verdwenen uit de app store en na mijn laatste iPhone update kan ik deze ook niet meer gebruiken). Als ”test” heb ik destijds wel deze app bijgehouden naast de Lady-Comp. Deze twee methoden gaven dezelfde resultaten, met als enige verschil dat de Lady-Comp voorzichtiger is. De Lady-Comp geeft dus meer rode dagen aan dan de app die ik gebruikte. Ik vertrouw de Lady-Comp meer dan een app. Een app heeft geen kennis over mijn temperatuur en kan dus niet anticiperen op eventuele veranderingen in mijn cyclus.

De voordelen
 • goedkoper op de lange termijn
 • 100% natuurlijk en vrij van hormonen
 • 99,3% betrouwbaar
 • pijnloos
 • geen bijwerkingen
De nadelen
 • Je moet het echte elke dag bijhouden. Ik vind dit persoonlijk geen nadeel, want je moet de pil ook elke dag slikken. Het is bij de Lady-Comp echter wel belangrijk om je temperatuur elke dag op hetzelfde tijdstip te meten, dit kan voor sommigen een nadeel zijn.
 • Je mag een uur voor het meten in de ochtend niet opstaan en je dient 5 uur te hebben geslapen. Ik kan me voorstellen dat dit onhandig kan zijn als je een zwakke blaas hebt, borstvoeding geeft, onregelmatige werktijden hebt e.d.
 • De Lady-Comp is zo secuur dat het (bij mij) 10 dagen rood kleurt en dan zijn wij dames ook nog eens ongesteld (deze dagen zijn groen)…. You do the math 😉
 • Je hebt een back up nodig (zoals een condoom) voor de rode of gele dagen.

Let er wel op dat de Lady-Comp niet tegen soa’s beschermt zoals een condoom…

Mijn ervaring met Lady-Comp na meer dan 1 jaar

In het begin was het zeker even wennen, maar na meer dan een jaar grijp ik elke ochtend op hetzelfde tijdstip in het donker naar mijn Lady-Comp. Ik doe dit nu al slapend en ik heb geen dag gemist. Het is een gewoonte geworden. Ik let er wel op dat ik eerst meet en dan naar het toilet ga, maar ik ga er wel elke nacht vanuit dat ik 5 uur heb geslapen (tenzij het echt een rare nacht was). Als ik reis met tijdsverschil, zet ik zodra ik van huis ga de tijd zoals op mijn bestemming. Ik heb door het reizen nooit een geel lampje gekregen. Een antwoord op veelgestelde vragen vind je overigens hier. Ik ben in ieder geval super blij met deze manier van meten en het bijhouden van mijn cyclus. Het is en voelt natuurlijker en na enkele maanden was het al een gewoonte geworden. 

Wat is jouw ervaring met natuurlijke anticonceptie? Mocht je interesse hebben in de Lady-Comp houd dan de site in de gaten aangezien ze soms leuke kortingen hebben lopen.

Dit artikel is niet gesponsord en ook ben ik geen arts. Ik deel slechts mijn eigen ervaring. Ik moedig je aan je eigen onderzoek te doen. Mocht ik iets fout hebben vermeld of mocht je een vraag hebben, dan hoor ik dat graag!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  oktober 12, 2017 at 3:52 pm

  Ik gebruik hem nu ongeveer een halfjaar en ben ook erg tevreden!

  • Reply
   Bianca
   oktober 12, 2017 at 6:59 pm

   Wat fijn om te lezen Mariëlle! 🙂 Liefs, Bianca

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
White Beans Croutons
Witte Bonen Croutons (glutenvrij / zonder olie)

Ik wilde deze keer graag een recept maken met witte bonen dat zelfs de  fervente ''boon hater''  enthousiast kan maken....

Sluiten