Leuke Dingen #8 – Augustus Boeken

Het is bijna 2 jaar geleden (!) sinds mijn laatste ''leuke dingen'' artikel. De ''leuke dingen'' artikelen '' zijn absoluut de meest willekeurige artikelen hier op The Green Creator, maar toch wil ik er geen afscheid van nemen. Ik heb altijd het gevoel dat ik te veel heb om met je te delen of iets te specifieks, zoals vandaag. De laatste tijd heb ik wat meer gelezen en ik wil dat graag met je delen, dus dit wordt een ''leuke dingen'' boeken editie. Lezen (en schrijven) is altijd iets geweest waar ik van houd. Net als fotografie zijn woorden een vorm van kunst en ik kan van beiden enorm genieten.

This article is also available in English:

English

{linkjes in dit artikel zijn Amazon of Bol affiliate linkjes}

Hoewel ik over het algemeen al snel een boek lees in de categorie self-improvement, voeding, gezondheid, kookboeken, levensstijl en business, heb ik gemerkt dat ik de laatste tijd gewoon even wat minder behoefte heb aan boeken die wat ”prekerig” aan kunnen voelen, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik ben dol op deze boeken en ze hebben me op zoveel manieren geholpen in mijn groei, maar de huidige verandering voelt goed. Boeken die me niet noodzakelijkerwijs vertellen hoe ik beter kan worden.

Je zou kunnen zeggen dat ik de laatste tijd veel plezier beleef aan het lezen om het lezen. Ik geniet van een verhaallijn en waardeer het schrijven. Het is een mooie manier om even aan het leven te ontsnappen. Het kan zo’n opluchting zijn om de druk niet te voelen om beter te worden tijdens het lezen van een boek. Ik weet niet hoe lang deze verandering zal duren, maar ik geniet er momenteel lekker van.

Als je altijd op zoek bent naar boeken om jezelf te verbeteren, probeer dit eens te veranderen en kijk even hoe je je voelt als je een boek leest dat je naar een andere wereld brengt met een indrukwekkende verhaallijn.

Omdat ik veel boeken koop en de nieuwe bibliotheek hier in de stad nog steeds niet open is, wilde ik een manier vinden om de impact op onze planeet te verminderen door minder bedrukt papier te gebruiken en verzending te vermijden. Ik kocht uiteindelijk deze Kindle Paperwhite en ik vind het geweldig! Door een onverklaarbare reden zorgt de Kindle ervoor dat ik tien keer sneller lees en ik kan ook in de avond lezen zonder het licht aan. Het is mijn beste aankoop in 2019!

Vandaag deel ik mijn recent gelezen boeken met je over allerlei verschillende onderwerpen: fictie, non-fictie, creativiteit, en levenslessen.

recent gelezen boeken

De zin van het bestaan – Viktor E. Frankl

De biografie van psychiater Viktor E. Frankl is een boek dat je gewoon echt op je boekenplank moet bewaren. Het is een boek om te koesteren en cadeau te geven. Het eerste deel van het boek, dat voor het eerst gepubliceerd werd in 1946, gaat over het leven in concentratiekampen. Hoewel het soms moeilijk te lezen is en natuurlijk niet erg opbeurend, deelt hij veel lessen voor spirituele overleving. Het tweede deel gaat over zijn eigen ervaring en de verhalen van zijn patiënten, over hoe we het leven de moeite waard kunnen maken, ongeacht de omstandigheden. Viktor Frankl stelt dat we lijden niet kunnen vermijden, maar we kunnen wel kiezen hoe we ermee omgaan en hoe we er zelfs betekenis en een doel in kunnen vinden. Zijn theorie (logotherapie) legt uit dat de menselijke drang niet is om plezier te zoeken, maar om een zinvol leven te vinden. Dit boek is niet voor niets een klassieker en één van de meest invloedrijke boeken in Amerika.

Ik zal het tweede deel in dit boek waarschijnlijk nog een keer lezen, omdat het zo goed is. Hoewel dit boek kort is, staat het vol met notities en markeringen. Dit boek is kort maar zeer intens!

” Leef alsof je al voor de tweede keer leeft en alsof je de eerste keer net zo verkeerd hebt gehandeld als je nu gaat doen! ”

Er is niets in de wereld, durf ik te zeggen, dat iemand zo effectief zou helpen om zelfs de slechtste omstandigheden te overleven als de kennis dat er betekenis is in iemands leven. Er is veel wijsheid in de woorden van Nietzsche: “Hij die een reden heeft om voor te leven, kan bijna elke manier om dat te doen dragen.” – Viktor Frankl’s

recent gelezen boeken

Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Ik kan me niet echt meer herinneren waarom ik dit boek heb gekocht. Ik ben eigenlijk niet bijzonder geïnteresseerd in de genre ”young adult”, maar ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen. Hoewel het fictiegedeelte in het boek niet echt iets voor mij is, boeide de verhaallijn me wel. Het boek gaat over de tweeling Jude en Noach. Ze zijn onafscheidelijk en creatief op hun eigen manier. Noah tekent voortdurend en wordt verliefd op de buurjongen, terwijl Jude rondhangt met de jongens en van rotsen springt. Door bepaalde gebeurtenissen (ik deel geen spoilers) veranderen ze en spreken ze nauwelijks met elkaar.

Het verhaal is op een verbazingwekkend goede manier geschreven en gaat steeds heen en weer tussen het perspectief van Jude en Noach. Hoewel het verhaal lagen heeft, is het nog steeds makkelijk te volgen. Ieder vertelt hun verhaal en elk heeft slechts de helft van het verhaal. Ze moeten bij elkaar terugkomen zodat je het hele verhaal weet en je wilt gewoon weten hoe en wanneer. Een boek dat grappig, verdrietig, hartverscheurend en opbeurend is.

recent gelezen boeken

Leerschool – Tara Westover

In 2018 was dit boek één van de favorieten van Bill Gates. Ik was best wel benieuwd naar dit boek aangezien het overal leek op te duiken. Non-fictie boeken zijn mijn favoriete genre, dus ik was enthousiast om te beginnen.

In deze bestseller schrijft Tara Westover over haar jeugd als de jongste van zeven kinderen. Ze groeide op in een fundamentalistisch Mormoons huis in Idaho. Haar ouders geloofden in het isoleren van het gezin van de reguliere samenleving, inclusief het gezondheids- en onderwijs systeem, zodat ze pas op 17-jarige leeftijd een klaslokaal van binnen zag. Haar vader geloofde dat het einde van de wereld elke dag kon aanbreken en dat de overheid ieder moment binnen zou kunnen stormen. Haar moeder was verloskundige en genezer. Tara werkte voor beide ouders. Het zwaarste werk was op de autosloperij van haar vader. Niemand bood hulp aan toen één van Tara’s oudere broers gewelddadig werd.

Je kunt van iemand houden en er nog steeds voor kiezen om afscheid te nemen. Je kunt elke dag een persoon missen en toch blij zijn dat deze niet langer in je leven zijn.” ― Tara Westover

Haar vader heeft ook een verbod op ziekenhuizen ingesteld. Brandwonden en een hersenschudding door explosies, werden allemaal thuis behandeld met kruiden. Het gezin was zo geïsoleerd van de samenleving dat er niemand was die ervoor zorgde dat de kinderen onderwijs kregen.
Net als één van haar broers begon Tara zichzelf te onderwijzen en werd toegelaten tot Brigham Young University, vervolgens tot Harvard en Cambridge. Alleen dan zou ze zich afvragen of ze te ver had gereisd, of er nog een weg naar huis was.

Van de zeven kinderen, drie van hen (inclusief Tara) zijn vertrokken, en hebben allemaal een PhD behaald. Toen ze echter wegging, geloofde haar vader (en moeder) dat ze bezeten/gek was vanwege haar nieuwe leven en beslissingen. Tara beschrijft op een uitstekende, niet-oordelende manier haar worstelingen en wat het betekent om je familie te verliezen en verdriet te hebben omdat je jezelf moet vinden. Ze schrijft over de pijn van familieloyaliteit versus de zoektocht naar zichzelf.

“Het is vreemd hoe je de mensen van wie je houdt zoveel macht over je geeft.” Tara Westover

Dit boek gaat meer dan alleen over hoe je jezelf kunt onderwijzen. Het gaat over de wil om te veranderen, en de prijs die ze daarvoor moet betalen. Het gaat om een extreme versie van iets waar iedereen met zijn ouders doorheen gaat.

”Op een bepaald punt in je jeugd ga je niet meer denken dat ze (ouders) alles weten, maar zien we hen als volwassenen met beperkingen. ” – Bill Gates

recent gelezen boeken

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Big Magic is geschreven door de auteur van de wereldwijde bestseller ” Eten, bidden, beminnen ” en ieder creatief persoon in mijn leven lijkt dit boek te hebben gelezen. Ik denk dat dit boek niet zozeer een zelfhulpboek is. Het gaat meer over haar eigen perspectief op creativiteit. Ik vind het schrijven soms een beetje simplistisch en soms zelfs een beetje te spiritueel. Zoals wanneer ze spreekt over ideeën die rondvliegen in het universum op zoek naar een gastheer. Je gelooft dit, of je gelooft dit niet. Het boek lijkt soms ook een ode te zijn aan alle mensen die ze kent. Maar als al het bovenstaande voor jou geen hindernis is om dit boek te lezen, dan kun je enkele mooie lessen in dit boek vinden.
De lessen gaan over het loslaten van de druk die we op onszelf leggen (creatief en financieel). Hoewel het soms aanvoelt alsof het boek over het schrijversvak gaat
, denk ik dat velen van ons de dingen die ze deelt kunnen waarderen om een creatiever en passievoller leven te leiden.

De algemene boodschap in dit boek die me aansprak is om niet creatief te zijn om het creatief te zijn. Creatief willen zijn, moet een passie zijn. En als je je geroepen voelt om te creëren (om te schrijven, fotograferen, muziek te maken, wat dan ook), doe dat dan. Creëer alsof niemand kijkt, zonder druk. Vreugdevol en speels, zelfs als het moeilijk is, zelfs als het de rekeningen niet betaalt. Bezit je creativiteit, maar vat het ook niet te zwaar op. 

recent gelezen boeken

Normale Mensen – Sally Rooney

Ik had nog nooit eerder een boek van Sally Rooney gelezen, maar was wel nieuwsgierig naar dit boek. Dit boek is genomineerd voor de Man booker prize long list en Costa book awards. Dit boek was het niet helemaal voor mij. Hoewel het geen vreselijke boek is om te lezen en ik dit boek gemakkelijk uit kon lezen, was het alsof ik doorging in dit boek in de hoop dat er iets zou gebeuren.

Het verhaal gaat over twee personages, Connell en Marianne. Alhoewel ze beiden intelligent zijn, zijn hun levens thuis en op school het tegenovergestelde van elkaar. Connell is een populaire sporter die samenwoont met zijn alleenstaande moeder die schoonmaakster is. Marianne woont in een grote villa, maar is eenzaam en niet erg geliefd op school. Sinds school zijn ze verliefd geworden, zowel op elkaar als op anderen.

Connell komt uit een warme familie en Marianne niet. In haar familie en relaties komt de thema misbruik terug. Ze blijven altijd verliefd op elkaar terwijl ze elkaar vrijlaten en daarbij blijft Connell een veilige haven voor Marianne.

Zoals ik al zei, het is geen slechte verhaallijn, maar het paste gewoon niet bij me. Soms voelde ik me gewoon te oud om te lezen over een liefdesrelatie op de middelbare school en van studenten die niet van de grond lijkt te komen. 

recent book reads

Vanuit hier zie je alles

Het is erg lastig om dit boek samen te vatten. Magisch realisme is niet een genre dat ik graag lees. Ik kan me de laatste keer dat ik een boek in dit genre las niet eens meer herinneren, maar dit boek was geweldig! Ik heb recensies gelezen over dit boek en alles klopt. Dit boek maakt je inderdaad gelukkig en dit boek doet inderdaad aan ”Amelie” denken. Ik hield van de personages. Het boek is zowel grappig als verdrietig, zowel echt als magisch. Ik vond het oprecht jammer toen ik dit boek uitlas. Dagen na het lezen van dit boek miste ik de personages nog.

Heb jij bovenstaande boeken gelezen? Of heb je leuke boekentips voor mij? Ik lees het graag in de reacties.

Je kunt me ook vinden op Goodreads

Bianca The Green Creator's book recommendations, liked quotes, book clubs, book trivia, book lists (read shelf)

 

{linkjes in dit artikel zijn Amazon of Bol affiliate linkjes}

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.