Hibiscus Thee

Koud getrokken hibiscus thee is een heerlijk zomers drankje. Scherp, licht zoet en super verfrissend! Het schijnt dat hibiscus thee ook nog eens gezondheidsvoordelen en antioxidanten bevat.

{linkjes in deze post zijn Amazon of Bol affiliate linkjes naar producten die ik aanbeveel}

{deze post is in mei 2020 bijgewerkt}

Wanneer het super warm is heb ik wel zin in wat afwisseling. Ik kan dan echt genieten van een goede ”cold brew tea” letterlijk; koude brouwsel oftewel koud getrokken thee. Koud getrokken thee is zo gemakkelijk om te maken en lekker! Met het juiste recept zul je dit meerdere keren willen maken. En hibiscus thee schijnt zelfs gezonder te zijn dan groene thee. Zet je flesjes maar klaar voor deze heerlijk koud getrokken hibiscus thee.

Als je op zoek bent naar een heerlijke, gezonde (cafeïne vrij) drankje, dan is dit wat je zoekt. Dit helder gekleurde drankje is een powerhouse met veel voordelen voor je lichaam. Maar dit hibiscus thee recept smaakt ook gewoon heerlijk! Na één slokje, was ik verslaafd.

✔️zoet
✔️verfrissend
✔️makkelijk om te maken
✔️perfect voor de warmere dagen
✔️gezond
✔️bevat antioxidanten

Waarom koud getrokken?

Een koud getrokken thee smaakt zo zoet als je het zelf maakt en smaakt zeker anders dan de warme versie van dezelfde thee. Dit komt omdat koud water een ander soort chemisch evenwicht onttrekt uit de thee dan warm water. In termen van smaak, zal dit de bitterheid van bepaalde thee soorten doen afnemen. Dit is goed merkbaar als je een koud getrokken thee maakt met hibiscus. Koud getrokken smaakt deze thee heel anders.

Met koud getrokken thee kun je op een nieuwe manier van je thee genieten. Ik ben hier best enthousiast over, want het zorgt ervoor dat ik op een andere manier van mijn favoriete thee soorten kan genieten en nieuwe smaken kan verkennen.

Hoe maak je koud getrokken hibiscus thee?

Hibiscus thee wordt gemaakt van de hibiscusbloem en wordt ook wel aangeduid als ”flor de Jamaica” (in het Latijn) of ”gumamela” (de Filippijnse naam). De thee is vrij bitter en smaakt een beetje zoals cranberry sap, vandaar de zoetstof in dit recept. Natuurlijk, is dit geheel persoonlijk en kun je ervoor kiezen om de zoetstof achterwege te laten.

Er zijn veel verschillende smaakcombinaties die je kunt maken. In plaats van citroenen zou je een limoen kunnen gebruiken, ook kun je een kaneelstokje toevoegen, een stukje verse gember, verse muntblaadjes of een paar stukjes kruidnagel (dit zal de hoeveelheid antioxidanten in dit drankje nog meer verhogen!).

Ik gebruik dadelpasta als zoetstof, maar je kunt natuurlijk ook een andere zoetstof gebruiken. Ik maak overigens mijn eigen dadel pasta of ik koop een kant-en-klare dadelpasta. 

Hibiscus thee is ongelooflijk makkelijk om zelf te maken en een drankje met lekker veel antioxidanten.

red cold hibiscus tea in glass with fresh mint leaves on white plate

Alle credits voor deze informatie (en dit recept) gaan overigens naar dr. Greger. Hij heeft het best vaak over hibiscus thee en dronk zelf gemiddeld zo een 2 liter koud getrokken hibiscus thee per dag. Op dit moment heeft hij dit teruggebracht naar zo een 900 ml per dag, omdat dit volgens recente studies de beste dosering is. En om zo goed mogelijk van de anti-oxidanten voordelen te kunnen genieten is het overigens een goed idee om deze thee gedurende de dag te drinken in plaats van alles ineens achter over te slaan (mag wel, hoor!).

Als jij ook je eigen koud getrokken hibiscus thee gaat maken, zou ik dat graag willen weten! Beoordeel het onderstaande recept en deel je creatie op Facebook of Instagram. En vergeet me niet te taggen. Ik zie je creaties graag terug!

ebook banner post

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het dan op je Pinterest bord: 

red cold hibiscus tea in glass with fresh mint leaves on white plate in front of a glass and a carafe with hibiscus tea
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
two glasses red cold hibiscus tea with fresh mint leaves next to a small bowl with ice cubes and a small carafe with hibiscus tea and mint leaves on white plate

Hibiscus Thee

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 5 mins
  • Total Time: 5 mins
  • Yield: 950 ml
  • Category: drink, gezond, koud, thee
  • Cuisine: vegan, suikervrij, gezond, zuivelvrij

Description

Koud getrokken hibiscus thee is een heerlijk zomers drankje. Scherp, licht zoet en super verfrissend! Het schijnt dat hibiscus thee ook nog eens gezondheidsvoordelen en antioxidanten bevat.


Ingredients

optioneel:

  • 1 eetlepel dadelstroop (hibiscusthee kan scherp zijn als het ongezoet is)
  • sap van een halve limoen of citroen
  • een paar kruidnagels
  • een kaneelstokje
  • handvol verse muntblaadjes
  • voeg voor een extra punch een klein stukje verse gember toe

Instructions

Giet het water in een grote glazen pot en voeg de overige ingrediënten toe.

Voeg naar wens extra kruiden en specerijen toe.

Dek af en laat een nachtje of minstens een paar uur in de koelkast trekken. Ik zou het niet langer dan 24 uur laten trekken, omdat het dan te bitter kan worden. Wanneer de thee klaar is, is het een mooie diep donker robijnrode kleur.

Verwijder de hibiscus uit de thee. Roer en geniet koud van de thee eventueel met ijsblokjes.


Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.