Jamu Tonic

Jamu is een traditionele kruiden tonic uit Indonesië met kurkuma en gember. Dit recept is generatie op generatie doorgegeven en wordt op Bali beschouwd als een ''medicijn'' vanwege de gezondheidsbevorderende voordelen. Maak een grote fles en geniet de hele week van deze koude Jamu tonic. Met ijs en extra limoen is dit het beste zomerdrankje!

Onlangs ben ik thuis gekomen na 2,5 week op Bali. Zoveel speciale momenten, foto’s, etentjes, zonsondergangen … Thuis probeer ik dan altijd de herinneringen een beetje meer tastbaar te maken door recepten te maken waarvan ik daar heb genoten, zoals deze Jamu tonic.

Op dit moment moet ik nog ongeveer 2500 foto’s bewerken, maar ik zal hopelijk binnenkort meer hier vertellen over mijn Bali reis. Wat ik vandaag wil delen is dit tonic recept dat erg populair is op Bali. Het wordt Jamu, Jamu juice of Jamu tonic genoemd. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Jamu is een traditionele Indonesische kruidendrank om de gezondheid en schoonheid te bevorderen. Het recept is vrij eenvoudig en is van generatie op generatie doorgegeven. Ik heb me laten vertellen dat Balinese vrouwen dit ongeveer 3 keer per week drinken om de conditie van hun huid te verbeteren.

Terwijl wij hier van kleine shotjes en tonics met kurkuma en gember nippen, tikken ze op Bali volle glazen Jamu achterover.

Dit deed dit me denken aan het laatste seizoen van Chef’s Table, waarin voormalig banketbakker Will Goldfarb, New York voorgoed inruilde voor Indonesië (Bali). Dagelijks geniet hij op Bali in de vroege ochtend van een warme mok (geen kleine shotjes) Jamu. Op Bali zweren ze bij dit drankje vanwege de eigenschappen om het eigen helende vermogen van het lichaam te bevorderen.

In Indonesië zijn er verschillende soorten van deze Jamu kruiden tonics. Het traditionele Jamu tonic recept is gemaakt van verse kurkuma, gember en honing.

Het is vrij simpel om te maken en ik zou je aanraden om een hele fles te maken zodat je hier dagen van kunt genieten. Gezien de hitte op het moment, heb ik een koude Jamu tonic gemaakt met limoen en ijsblokjes, maar de warme versie vlak voor het slapen gaan is zo rustgevend! Ga jij Jamu proberen? Ik lees het graag terug! Laat hieronder een reactie achter of deel je foto op Instagram met de hashtag #thegreencreator 
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Jamu Tonic

Jamu Lime Tonic

 • Author: The Green Creator
 • Prep Time: 10 mins
 • Cook Time: 10 mins
 • Total Time: 20 mins
 • Category: shot, tonic, sap
 • Cuisine: vegan, plantaardig

Description

Jamu is een traditionele kruiden tonic uit Indonesië met kurkuma en gember. Dit recept is generatie op generatie doorgegeven en wordt op Bali beschouwd als een ”medicijn” vanwege de gezondheidsbevorderende voordelen. Maak een grote fles en geniet de hele week van deze koude Jamu tonic. Met ijs en extra limoen is dit het beste zomerdrankje!


Ingredients

Scale
 • 120 ml verse geelwortel/kurkuma sap ( het sap van ongeveer 45 gr verse kurkuma)
 • 120 ml verse gember sap ( het sap van ongeveer 45 gr verse gember)
 • 1400 ml water
 • 230 ml warm water
 • 34 eetlepels ahorn siroop of kokosbloesem siroop of honing (voor de niet veganisten)
 • sap van 1 grote citroen of limoen, voeg meer toe als je dat lekker vindt

Instructions

 1. Snijd de kurkuma en gember in kleine stukjes (met schil) en haal door een juicer. Ik gebruik deze slow juicer, maar elke juicer is goed hiervoor.
 2. Voeg een klein beetje water aan de juicer toe indien nodig om meer sap te maken (soms loopt het een beetje vast)
 3. Giet het sap in een glas/kan.
 4. Voeg de zoete ingrediënt in een bakje met 230 ml warme water en roer goed om te combineren. Voeg dit ook toe aan je sap. Vul je glas/kan nu met het water. Voeg ook het citroen- of limoensap toe.
 5. Bewaar in de koelkast en serveer het koud over ijs.
 6. Of verwarm deze tonic en geniet als warm drankje.

Notes

Voor een echt koel zomerdrankje, voeg meer ijs en limoen toe.

Je zou ook een blender in plaats van een juicer kunnen gebruiken. Gebruik een kaasdoek of dunne zeef na het blenden om een mooi glad sapje (zonder stukjes) te maken.

 

 

 

 

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.