Is er een plek voor plantaardige foodies in de veganistische beweging?

Het idee voor dit artikel is een jaar geleden ontstaan. Om te zeggen dat ik aarzelde om dit artikel te schrijven is nogal zacht uitgedrukt. Ik wil niet te hard of te oordelend overkomen, dus beschouw dit artikel als zeer persoonlijk. Misschien heb je dezelfde mening en ervaring of misschien juist niet. Ik zou het graag willen weten. Ik had gehoopt dat dit onderwerp gemakkelijker zou worden naarmate ik langer volledig plantaardig eet, maar dat is het niet en daarom besloot ik dit artikel alsnog te schrijven. Ik voel me vaak buitengesloten in ”de veganistische beweging” en vraag me af: is er een plek voor plantaardige foodies in de wereld van de veganisten?

Als je je afvraagt wat het verschil is tussen een veganistisch en een plantaardige foodie dan kun je het beste even dit artikel teruglezen. Het komt er in feite op neer dat een veganist waarschijnlijk om ethische redenen veganist is en ook een veganistische levensstijl volgt (geen dierlijke producten in het dieet, maar ook niet in kleding, supplementen e.d.). Een plantaardige foodie vermijdt dierlijke producten in het dieet (meestal) alleen om gezondheidsredenen. Dit is even generaliseren of toch niet?

Ik voel me buitengesloten

De veganisten
Pas na vele jaren als plantaardige foodie kwam ik erachter dat veganisten weleens een foutje kunnen maken of dat nu toevallig is of niet. Je koopt een supplement en het blijkt niet veganistisch te zijn en besluit het potje toch op te maken. Je gaat uit eten en ze vertellen je dat het dessert vegan is, maar dat blijkt later niet het geval te zijn. Maakt dat iemand minder veganist? Als je het mij vraagt niet. Maar het verschil met het ”probleem” waar ik mee te maken heb, is dat het niet zo zichtbaar is. Zolang je de wereld niets vertelt, kun je een perfecte veganist zijn.

Ik: de plantaardige foodie
Ik weet niet echt hoe ik dit moet beschrijven. De dingen die mensen zeggen (en denken) over mij in het bijzonder. Bovenstaande foto is van twee zomers geleden en ik herinner me dat ik zei: ”Ik kan dit niet posten. Ik heb te veel veganistische volgers dus ik kan het niet plaatsen.” Ja, mijn schoenen zijn veganistisch, maar dat jasje! Het is een 20 jaar oude niet-veganistisch jasje dat ik nooit weg zal doen omdat het jasje sentimentele waarde voor mij heeft, maar ik kan het niet delen met mijn volgers. Dat ben ik dus op die foto, maar ik kan het niet delen. Ik kan niet delen wie ik ben en wat ik draag, omdat ik er beoordeeld op zal worden. De stress om mijn veganistische volgers en lezers niet teleur te stellen is er altijd. Ik blijf zeggen dat ik probeer om ook een volledig veganistische levensstijl te volgen, maar dat lukt me op het moment nog niet. Ik eet ALTIJD 100% veganistisch en plantaardig (zie je, ik ga mezelf weer uitleggen …) maar toch kan ik mezelf niet helemaal zijn omdat ik niet de belichaming ben van een perfecte veganist.

Als ik er niet in slaag om veganist te zijn, is het nogal makkelijk om op te merken. Wanneer een vegan eruit ziet als een vegan, maar faalt op het gebied van voeding is het niet zo zichtbaar en gemakkelijk te verbergen, vind je niet?

Op food/bloggers evenementen (zelfs op niet vegan evenementen) ben ik vaak gevraagd of mijn schoenen van echt of nep leer zijn. Oh, en wat dacht je van die geweldige nep leren winterjas waar ik gek op ben, maar dat er gewoon te echt uitziet om te dragen! Als gevolg daarvan heb ik bijvoorbeeld voor een bepaald evenement mijn tas al zo vaak omgeruild voor een linnen boodschappentas. Gewoon voor de zekerheid. De stress om mensen teleur te moeten stellen of niet te voldoen aan bepaalde verwachtingen die ze van mij hebben als ze me ontmoeten is aardig groot. Het gevolg is dat ik niet helemaal mezelf kan zijn. En ik zou zo graag willen dat dat anders was. Ik zou zo graag willen dat ik op mijn leeftijd geen gedoe heb met mijn outfits, mijn algehele identiteit en hoe ik mezelf graag presenteer. Ik zou willen dat we niet zo snel een oordeel vellen over elkaar.

Ik ben geen slecht persoon of een slechte veganist, omdat mijn kast (nog) niet volledig vegan is. Noch ben ik tegen veganisten! Alles wat ik eet, is veganistisch. Eten veganisten altijd veganistisch?

Dit is ook de reden waarom ik er altijd voor probeer te zorgen dat ik mijn plantaardige mening niet opdring bij anderen. Het bewijs en de studies zijn tegenwoordig allemaal overal te vinden. We kunnen allemaal ons eigen onderzoek doen. Als je bewust besluit één veganistische maaltijd per week of per dag te eten, kan ik dat alleen maar toejuichen. Wie ben ik om te oordelen dat dit te weinig is? Als je me echter naar mijn mening vraagt waarom ik plantaardig eet dan ben ik maar al te blij om dat uit te leggen.

Is er een plek voor plantaardige foodies in de veganistische beweging?

Zou het niet geweldig zijn als we allemaal alle inspanningen zouden waarderen die al deze verschillende soorten veganisten en planteneters maken? Alle (kleine) inspanningen samen kunnen de wereld en de toekomst van onze planeet veranderen. Dus laten we ons daarop concentreren, in plaats van na te gaan of iemand zichzelf nog steeds veganist kan noemen, omdat de lijm in zijn/haar veganistische schoenen niet veganistisch is.

Nu we toch bezig zijn, misschien kunnen we ook het idee laten varen dat plantaardige foodies alleen maar groen eten de hele dag en hun neus ophalen voor een minder gezond veganistisch recept. Of het idee dat plantaardige foodies ”nep vegans” zijn die niet om dieren geven, maar alleen maar om hun eigen gezondheid.

Ik doe mijn best om ook volgens een veganistische levensstijl te leven, maar ik ben geen typische ethische veganist (hoewel ik waarschijnlijk meer van dieren houd dan van mensen haha) en daar ben ik eerlijk over. Toch voel ik me soms buitengesloten in de veganistische beweging. Het advies dat ik mezelf geef is om me minder aan te trekken van alle oordelen, maar dat is moeilijk. Heel moeilijk.

Laten we het nu omdraaien. Want het lijkt erop dat ook niet-veganisten en plantaardige foodies  de ethische veganisten beoordelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Bevat vegan granola honing?
 • Bepaalde bewerkte voedingsmiddelen bevatten E-nummers die niet veganistisch zijn.
 • Niet alle alcohol is veganistisch.
 • Is je make-upborstel veganistisch?
 • Zijn je sprei, kussens en dekbedden gemaakt van dons?
 • Roken? Sigaretten worden vaak gefilterd met dierlijke bijproducten.
 • Veel lijmsoorten (waar kinderen mee spelen of waar je vegan schoenen van zijn gemaakt) zijn niet diervriendelijk, aangezien ze gemaakt zijn van bindweefsel van vee en paarden.
 • Veel schoonmaakproducten zijn niet veganistisch, gemaakt van dierlijke bijproducten of op dieren getest.
 • De meeste kaarsen zijn niet veganistisch.
 • Condooms zijn niet veganistisch. De meeste condooms zijn gemaakt van latex. Om latex glad te maken wordt in de productie caseïne in melkderivaten gebruikt.
 • Sappen en andere bepaalde drankjes die verrijkt zijn met vitamine D (geweldig voor vegans) zijn eigenlijk niet veganistisch. De vitamine D kan afkomstig zijn van lanoline, dat is afgeleid van schapenwol. 

Je begrijpt mijn punt. Als je maar lang genoeg onderzoek doet, is het heel goed mogelijk om allerlei soorten veganisten en plantaardige foodies te bekritiseren. Als een veganist weleens een niet-veganistisch wijntje drinkt, maakt dit hem/haar dan minder vegan? Als een plantaardige foodie een bewerkte veganistische cake eet, maakt hem/haar dat dan een veganist?

Het gaat om de inspanningen die we leveren, de bewuste keuzes die we maken in ons leven terwijl we ook gewoon proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Ik hoop dat als jij ook ooit dacht dat ik minder veganist ben dan de ”echte veganist”, dit artikel je mening een beetje zal veranderen. Ik kan er wel (of juist niet uitzien) als een plantaardige foodie die alleen maar om haar eigen gezondheid geeft (je merkt wel dat deze opmerking ooit mij pijn deed haha), maar ik hoop dat je verder dan het uiterlijk kijkt. Ik kan je vertellen dat ik meestal alleen nog maar oude non-vegan kledingstukken draag en nauwelijks nog meer iets nieuws van dierlijke komaf koop, maar dat zou er niet toe moeten doen om geaccepteerd te worden, toch?

Dus is er plek voor plantaardige foodies in de veganistische beweging? Ik denk dat dit wel zo zou moeten zijn. Ik denk dat iedereen die zelfs overweegt om minder dierlijke producten te eten, ook een plek in de veganistische beweging zou moeten krijgen. Verschillende mensen, verschillende levens, verschillende motieven, maar allemaal doen we wat we kunnen en willen binnen de mogelijkheden die we hebben. Zullen we gewoon ruimte maken voor iedereen?

Wat zijn jouw gedachten en ervaringen hierover?

14 gedachten over “Is er een plek voor plantaardige foodies in de veganistische beweging?”

 1. Helemaal mee eens! Ik eet zelf ook vegan en zo veel mogelijk gezond, om de dieren, het milieu en omdat het goed voelt, maar ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet beslissen. Ik denk niet dat het helpt om te pushen of mensen een schuldgevoel aan te praten. En voor mijzelf gaat het ook in stapjes van bewustwording en steeds betere keuzes. Ik vind dat plant-based foodies daar goed bij passen en ook bij kunnen helpen. Het helpt mij in ieder geval goed om je recepten uit te proberen 🙂

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Eva!

   Dit betekent zo ontzettend veel voor mij! Inderdaad dat schuldgevoel wat aangepraat wordt is echt niet fijn! En het zal ook nog wel een heel poos bij me blijven hangen 🙁 Maar inderdaad stapje voor stapje is de manier om hiermee om te gaan en het heeft weinig zin om iemand te beoordelen ergens in het midden van zijn/haar weg. Ben heel blij dat jij vindt dat plant-based foodies daar ook in passen! Heel blij!

   Hihi yay!

   Liefs, Bianca

   Beantwoorden
 2. Hoi Bianca,
  Ik wil je graag een hart onder de riem steken. Iedereen die op zijn eigen manier dierenleed probeert tegen te gaan is er één. Ook een plantbased foodie werkt hieraan mee. Ik ben zelf veganist, maar moet soms ook gedwongen keuzes maken. Ik heb bv niet het geld om de beste supplementen te kunnen kopen en moet daarom toch kiezen voor de goedkope vitamine D van de kruidvat ook al zit hier nog melk in. Geen vitamine d supplement nemen, is voor mij geen optie. Dus op dit vlak maak ik voor mijn gezondheid toch een keuze die niet aansluit bij een 100% veganist. Maar mag ik mijzelf daarom geen veganist noemen? Ik vind dat ik doe wat ik kan naar mijn mogelijkheden en dat maakt de wereld toch een stukje mooier. Ook al is het een kleine bijdrage, elke bijdrage is er één. Liefs, Rianne

  Beantwoorden
  • Hi Rianne,

   Dank je wel! Deze reactie waardeer ik enorm! 🙂

   Super goed uitgelegd en ik ben het 1000% met je eens! En precies, iedere bijdrage telt mee!

   Liefs,
   Bianca

   Beantwoorden
 3. Be you. Ik eet gemiddeld 80% veganistisch en probeer elke dag goede keuzes te maken maar mij schrikt deze extremistische kant van veganisme juist af. Minder en bewuster voor iedereen heeft denk ik meer effect. Daarom plaats ik ook geen hokje om mijn eet- of leefwijze, en eet ik af en toe ook vlees of vis. Ik vind doorslaan en dwangmatig met eten en leven bezig zijn niet gezond, en leef liever zonder obsessies.

  Beantwoorden
  • Hi Carina,

   Dit klinkt mij als een hele gezonde manier om naar je dieet te kijken. Extreem van wat dan ook is inderdaad nooit goed.

   Ik wilde dat hiermee ook aanhalen. Ik eet altijd plantaardig/vegan en pas dan niet in de wereld van de vegans omdat ik niet vegan leef en dat op dit moment voor mij te strikt is… en inderdaad ik denk dat het loslaten van het hokjes idee de samenleving zo ontzettend veel goed zou doen! 🙂

   Liefs,
   Bianca

   Beantwoorden
 4. Hoi, ik woj je bedanken voor je fantastische, originele en creatieve recepten! Ik eet vegan, ik probeer vegan te leven, maar niemand is perfect — gelukkig maar 🙂
  Iedereen doet gewoon waar hij/zij zich goed bij voelt, en dan komen we al heel ver! Ik haal in ieder geval veel inspiratie uit jouw recepten!

  Beantwoorden
 5. Ik ben blij om jouw verhaal te lezen. Bedankt voor het delen. Ik zit in exact dezelfde positie. Een jaar geleden ben ik volledig plantaardig gaan eten. Maar mijn kleding, schoenen, tassen en make-up zijn nog niet aangepast. Ik wil ook niet onnodig goede spullen weggooien. Maar durf dus niet naar van die veganistische festivals te gaan omdat ik anders raar wordt aangekeken wanneer ze zien dat ik op leren schoenen rondloop.
  Ik ben het volledig met je eens en hoop dat iedereen stopt met elkaar in hokjes te stoppen.

  Beantwoorden
  • Hi Karlijn,

   Wat fijn om te lezen dat ik hier niet alleen in sta 🙂 en ik herken inderdaad wat je zegt over goede spullen niet weg willen gooien (ga ik ook niet doen).

   Oh ja dat zou echt zo fijn zijn! Ik hoop dat de hokjes ooit verdwijnen of in ieder geval minder zwart/wit worden.

   Liefs,
   Bianca

   Beantwoorden
 6. Lieve Bianca,

  Wat fijn dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt! Ik ben zelf sinds 1,5 jaar veganist, maar heb nog wel net als jij oude spullen die niet vegan zijn. Voor mezelf heb ik besloten deze spullen te gebruiken tot ze echt niet meer kunnen. Ik vind net als jij dat dit iemand niet minder veganist maakt. Iedereen doet zijn best inderdaad en dat is waar het om gaat.

  Nu vind ik sowieso dat we met zijn allen steeds harder worden naar mensen die anders denken dan jijzelf doet. Dat vind ik zo jammer…Laat iedereen lekker zijn of haar eigen unieke ik zijn! We kunnen elkaar zo mooi aanvullen.

  Liefs Yvonne

  Beantwoorden
  • Hi lieve Yvonne,

   Wat fijn dat je er ook zo over denkt. Het was namelijk wel even spannend om dit te plaatsen 🙂

   En ja, ik heb dus ook het gevoel dat we steeds harder worden naar elkaar en dat is zo jammer. En dat maakt een plantaardig of vegan levensstijl niet echt aantrekkelijk voor de mensen die het overwegen.

   Liefs,
   Bianca

   Beantwoorden
 7. Je doet toch je best niemand kan 100% vegan zijn toevallig had ik bij Kruidvat douchegel gekocht en ik sta onder de douche staat er op de ingrediënten melk,
  Nou ja kan gebeuren volgende keer beter
  Laat je nooit gek maken door anderen jij bent nobeler dan de gemiddelde Nederlander onthou dat maar! ????

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.