Your cart

+Artikelen Levensstijl

Is dit de slimste weegschaal ooit?

Withings Body Cardio Scale

Normaal gesproken ben ik geen fan van de weegschaal. Niet omdat ik niet tevreden ben met mijn gewicht of lichaam, maar omdat een weegschaal niet nauwkeurig is en bijvoorbeeld niets zegt over hoe fit iemand is. Ik geef liever de voorkeur aan een meetlint om eerlijk te zijn. Een weegschaal is altijd slechts een getal en dit simpel nummertje zegt helemaal niets over je spiermassa, waar het vet op je lichaam met name zit en of je bijvoorbeeld veel vocht vasthoudt. Toen stuitte ik echter op de Withings Body Cardio weegschaal. Kan deze weegschaal zelfs een vervanging zijn voor een bezoekje aan een cardioloog? Is dit de slimste weegschaal ooit?

De Withings Body Cardio is niet alleen een erg trendy high-tech weegschaal, het is ook de bedoeling dat deze weegschaal je van enorm veel informatie voorziet waardoor het makkelijker wordt om gezond(er) te worden (cardiovasculaire gezondheid) of om gewicht te verliezen of aan te komen. Het is niet dus alleen een gewone weegschaal.

The Withings Body Cardio weegschaal meet:

✔️ zeer nauwkeurig je gewicht (incl. de informatie/verloop of je afgevallen of aangekomen bent)

✔️ BMI

✔️ lichaamsvet percentage

✔️ water percentage

✔️ spiermassa

✔️ botmassa

De Withings Body Cardio schaal biedt ook exclusieve inzichten zoals:

✔️ staande hartslag

✔️ je ”Pulse Wave Velocity” dit helpt bij het bepalen van je algehele cardiovasculaire gezondheid

Maar het geeft je ook de weersverwachting voor de dag aan. Ik ben er nog niet helemaal over uit waarom… Waarschijnlijk is dit een motivatie om elke ochtend op de weegschaal te gaan staan voordat je je aan gaat kleden en besluit wat je gaat dragen.

Withings Body Cardio Scale

Hoe werkt de Withings Body Cardio weegschaal?

Vrij eenvoudig. De set-up duurt minder dan 5 minuten. Daarna verbind je de weegschaal met Bluetooth en met de ‘‘Health Mate app’‘, waar alle gegevens en vooruitgang voor je bijgehouden zullen worden. De weegschaal kan ook gedeeld worden. Je kunt namelijk met acht verschillende gebruikers/familieleden de weegschaal gebruiken, het zal automatisch identificeren wie er op de weegschaal staat en het synchroniseert de informatie met de juiste account.

Als je echt serieus met je gezondheid bezig bent, je cardiovasculaire gezondheid, je gewicht, of je spiermassa dan is deze weegschaal het geld waard. Ik heb deze weegschaal een paar weken getest en het is heel, heel, heel erg nauwkeurig. Ik raad het niet aan om je elke dag te gaan wegen want ieder grammetje wordt opgepikt. Ik geef je even twee voorbeelden ter verduidelijking:

 • Ik weet dat mijn haar 420 gram weegt … Yup, ik was op een dag bezig met een meeting toen manlief grapjes begon te maken en me vertelde dat dit nooit precies kan zijn, want mijn haren alleen al wegen 2 kilo. Grappig hoor, dacht ik nog. Omdat hij toch echt overtuigd was van het gewicht van mijn haar tilde hij mijn staart op en…..2 kilo was het niet, maar de weegschaal pikte het wel op, 420 gram minder.
 • Ik heb ook gemerkt dat het echt erg gemakkelijk is (en snel) om spiermassa te verliezen. Tijdens een zeer drukke periode had ik geen tijd om te sporten. Ik miste mijn bellicon, want dit is mijn favoriete manier (naast wandelen) van lichaamsbeweging. En ja, op de bellicon kun je ook spieren opbouwen. Na slechts 10 dagen had ik al wat spiermassa verloren. Oeps!

Het is dus heel nauwkeurig. Als je dus snel in paniek raakt over je gewicht dan is deze weegschaal niet voor jou. Dit is voor de serieuze health freak die zijn/haar lichaam goed kent.

Withings Body Cardio Scale

Hoe zit het met de cardiovasculaire functie?

De ”Pulse Wave Velocity” oftewel ”pols golf snelheid” (dat klinkt best serieus) meet eigenlijk de hoeveelheid tijd dat je bloed/een ”golf” nodig heeft (deze golf wordt telkens gemaakt bij een hartslag) om door je slagaders te reizen. Hoe sneller de golf, hoe stijver je slagaders, en dit kan een verhoogde kans op gezondheidsproblemen geven. Hoe langzamer de golf, hoe gezonder je hart is. Je moet de weegschaal vijf keer gebruiken voordat je je eerste ”Pulse Wave Velocity” kunt lezen. Best cool!

Om deze ”Pulse Wave Velocity” meeting te kunnen lezen moet je echt heel stil op de weegschaal staan. Stap dus op de weegschaal en sta zo stil mogelijk zodat de weegschaal je een lezing kan geven. Wanneer het niet is gelukt weet je dit echter pas als je van de weegschaal bent afgestapt. Je zult dus even moeten wachten tot de data is gesynchroniseerd met Withings via Wi-Fi en dan kun je het op de app op je telefoon controleren (andere metingen zijn overigens wel direct ter plaatse op de weegschaal af te lezen). Om telkens de juiste metingen door te krijgen wordt er daarnaast geadviseerd om de weegschaal elke dag op hetzelfde tijdstip te gebruiken. Je ”Pulse Wave Velocity” kan namelijk gedurende de dag veranderen op basis van de verstreken tijd sinds je laatste kopje thee of de laatste keer dat je gegeten of gesport hebt. Dus een consistent gebruik is de sleutel tot het krijgen van een nauwkeurige lezing.

Als we slechts één meting voor de cardiovasculaire gezondheid kunnen verkrijgen dan zou het de ”pols golf snelheid” zijn. Deze meting vertelt ons meer dan alle andere indicatoren gecombineerd … We gaan een nieuw medisch tijdperk in. Voorheen waren deze parameters alleen beperkt tot laboratoria en nu is deze toegankelijk voor het grote publiek, dat nu in staat is om deze informatie te gebruiken om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.” – Dr. Pierre Boutouyrie, cardioloog & farmacoloog bij de Georges Pompidou European ziekenhuis in Parijs

Mijn ”pols golf snelheid” lezingen zijn vrij goed en dat is natuurlijk een opluchting. Ik heb ook gemerkt dat na een bellicon training de dag ervoor of na een goede nachtrust, mijn lezingen nog beter waren. In theorie, betekent dit dat mijn aderen niet verstopt zijn en dat is goed om te weten. Echter, na een stressvolle dag zag ik een kleine verhoging in mijn lezingen. Ik vraag mij nu alleen af wanneer je lezingen niet altijd optimaal zijn of dit nu een goede motivatie is om de dingen anders te doen? Het kan je namelijk ook afschrikken. Maar sommige mensen hebben dit soort motivatie misschien nodig. De app zal je dan persoonlijke tips geven over hoe je dit kan aanpakken, zoals: afvallen, minder stress, minder zout en/of alcoholgebruik.

Het mooiste van onze gezondheid blijft nog altijd het feit dat we onze gezondheid en onze toekomst kunnen veranderen door het veranderen van onze gewoonten.

De bottom line is dat deze weegschaal dus inderdaad heel slim is, maar het is geen arts. Daarnaast moet deze weegschaal je de motivatie geven die jij aankunt (omdat het zo precies is kan dit ontmoedigend werken). Als je hart problemen hebt of als je bezorgd bent zou ik nooit alleen vertrouwen op een slimme weegschaal, niets kan namelijk een bezoekje aan de dokter vervangen. En als je alleen geïnteresseerd bent in je gewicht, dan is de Withings Body Cardio wellicht een beetje teveel van het goede. Maar als je geïnteresseerd bent in het volgen van meer dan alleen je gewicht, dan is deze weegschaal precies wat je zoekt.

Withings Body Cardio Scale

De Withings Body Cardio in een notendop

Pros

✔️ Zeer nauwkeurig en snel
✔️ Veel data/metingen
✔️ Gemakkelijk te gebruiken
✔️ Ongelooflijk dun
✔️ Stijlvolle look
✔️ Eenvoudig te installeren en eenvoudig te gebruiken
✔️ Kan worden gebruikt door meerdere mensen (familie)
✔️ Werkt op iedere ondergrond, zoals tapijt
✔️ De batterij hoef je slechts 1x per jaar op te laden
✔️ Het synchroniseert met mijn FitBit en vele andere gezondheid/fitness-apps

Cons

✔️ De ”Pulse Wave Velocity” metingen kunnen niet worden opgepikt op de weegschaal zelf, alleen later weet je dit
✔️ Het is niet een goedkope weegschaal
✔️ Het is voor sommigen wellicht een data overkill

Mocht je de Withing Body Cardio eens proberen dan kun je hier kiezen tussen zwart of wit. Ik zou voor wit gaan omdat je bij de zwarte variant blijkbaar continu je voetafdrukken aan het schoonmaken bent 🙂

Zou jij deze weegschaal eens willen proberen of heb jij genoeg aan een meetlint? 🙂

Advertisement

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees vorig bericht:
  Quick Curried Lentils with carrots and chickpeas
  Snelle linzen kerrie met wortels en kikkererwten

  Heb je al mijn ''snelle en goedkope veganistische recept'' geprobeerd? Zo niet, dan moet je dat absoluut eens doen! Het...

  Sluiten