Your cart

+Artikelen Levensstijl

Is de pil wel zo onschuldig?

birth control pil

Het is vrij gemakkelijk om als jonge vrouw aan de pil te gaan. Dit hoeft helemaal niet zoveel te maken te hebben met het voorkomen van een eventuele zwangerschap. In mijn geval (heel wat jaartjes terug) kreeg ik de pil voorgeschreven wegens enkele pukkeltjes. Inmiddels ben ik al weer jaren zonder de pil en ik ben blij om te zien dat vrouwen steeds meer gaan nadenken en eens flink zelf gaan onderzoeken of de pil wel zo onschuldig is als het lijkt. We moeten natuurlijk allemaal zelf bepalen of we wel of niet aan de pil gaan (en blijven), maar de volgende feiten zorgen er hopelijk voor dat je goed overweegt. Is de pil wel zo onschuldig?

Wist je dat de pil net als tabacco geclassificeerd is als een carcinogeen?

Vitamine B

De pil put je lichaam uit van B vitaminen. Deze zijn belangrijk voor je lijf, onder andere voor je energie niveau, maar ook voor je haar en nagels. Als je dus ooit stopt met de pil om zwanger te worden is het raadzaam om aan je foliumzuur en je B vitaminen te denken.

Hormonen

De pil heeft (natuurlijk) effect op je hormonen, en niet op de natuurlijke manier. Ik had na meer dan 10 jaar pil gebruik enorme last van het stoppen met de pil. De eerste twee maanden had ik zwangerschaps verschijnselen zoals misselijkheid en niet tegen bepaalde geuren kunnen. Het duurde nog een jaar voordat ik weer het gevoel had dat ik me helemaal goed voelde. Mijn menstruatie liep wel helemaal gelijk weer volgens plan, maar het kan zeker maanden (of jaren) duren voordat dit weer goed verloopt en dat is best onhandig als je bijvoorbeeld zwanger wilt worden.

Daarnaast is het als je aan de pil bent net alsof je auto rijdt met de radio op standje 100. Hoe kun je weten of je lichaam en je hormonen in balans zijn? Je merkt niets, omdat je niet een echte natuurlijk menstruatie hebt als je aan de pil bent. Zeker als je een kinderwens hebt, is het handig om eventuele problemen zo snel mogelijk te weten. Hoe weet je of je menstruatie op de natuurlijke wijze wel volgens de menstruatie cyclus gaat? Hoe weet je of je progesteron en oestrogeen in evenwicht zijn? Zendt de hypothalamus wel de juiste signalen?

Libido

De pil verlaagt de hoeveelheid testosteron in je lichaam. Leuk om acne tegen te gaan, maar minder leuk tussen de lakens.

Trombose

Dit was het enige wat ik wist toen ik begon met de pil: als je rookt, overgewicht hebt en boven de 35 bent, is het minder veilig in verband met (trombose) oftewel, bloedpropjes. Maar zo kort door de bocht is het niet. In een 10 jaar durende studie onder gezonde vrouwen vonden ze dat vrouwen die de pil gebruikten een twee keer grotere kans hadden op trombose vergeleken met vrouwen die niet aan de pil waren. De kans is klein, maar is er wel…

Wat zijn de alternatieven?

Allemaal heel leuk en aardig, maar als je niet op kinderen zit te wachten dan is de pil toch wel erg handig. Toch zijn er andere anticonceptie middelen/manieren die net zo effectief zijn als de pil. Zo zijn er manieren die gebaseerd zijn op je eigen cyclus en je temperatuur schommelingen. Ik gebruik de Lady-Comp hiervoor. Deze dame hier legt alles overigens goed uit.

Ik voel me er persoonlijk veel beter bij. Nogmaals, het blijft een persoonlijke keuze, maar mocht je besluiten te stoppen geef je lichaam flink de tijd om te ”ontgiften” en weer de oude te worden. Ik lees hieronder graag je ervaringen.

 

photo credits

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Daniëlle
  november 9, 2015 at 7:47 am

  Hoi Bianca,
  Afgelopen april, nu zo’n 7 maanden geleden, ben ik gestopt met de pil. Daar ben ik zo blij mee! Het duurde wel even voordat mijn cyclus weer regelmatiger werd, maar nu gaat het heel goed! Ik heb de LadyComp aangeschaft en daar ben ik heel tevreden over.

  Groetjes, Daniëlle

  • Reply
   Bianca
   november 9, 2015 at 10:29 am

   Oh wat goed! Fysiek en mentaal is het zoveel beter zonder. En mentaal ook omdat je weet dat je geen hormonen meer in je lijf gooit 🙂 groetjes!

 • Reply
  Marieke
  november 10, 2015 at 9:40 am

  Ik vind het wat eenzijdig belicht, ik heb de feiten biet gecontroleerd maar vaak in onderzoeksland is het maar net welk onderzoek je uitkiest. Maar ongetwijfeld zitten er vele nadelen aan de pil en tegelijkertijd wat een uitkomst! Als je alle niet bloederige ellende ook meetelt ben ik een kleine! week ‘normaal’ tussen de menstruaties. Ik heb meerdere keren lang genoeg geprobeerd zonder maar het leven is zoveel leuker en aangenamer dan met dat ik de nadelen voor lief neem.

  • Reply
   Bianca
   november 10, 2015 at 1:32 pm

   Hi Marieke, er valt heel veel te zeggen over dit onderwerp (boeken vol), maar dit is en blijft een persoonlijke beslissing. Ik kan me heel goed voorstellen dat je terugvalt op de pil. Ik heb ook heel vaak op dat punt gestaan. Het duurde vrij lang totdat ik me weer de oude voelde zonder de pil (inclusief alle ellende en inderdaad de kleine periode dat je je wel ”normaal” voelt) en pas toen keek ik niet meer om 🙂

 • Reply
  Sandra
  november 11, 2015 at 6:37 pm

  Ik ben afgelopen februari na 23 jaar gestopt met de pil. Ik heb al eerder geprobeerd te stoppen maar elke keer, begon ik na een half jaar weer omdat ik mij zo ongelukkig voelde door de acne die weer te voorschijn kwam. Nu gaat het qua huid veel beter al moet ik er erg aan wennen dat deze toch wel weer ‘onzuiver’ is. Het ergste vind ik nog mijn haaruitval. Ik ben ongeveer een kwart van mijn haar kwijt geraakt en is had al maar een klein bosje! Ik ga absoluut niet meer terug aan de pil en ga gewoon volhouden met mijn gezonde levensstijl en hopen dat het allemaal weer goed komt! 😉

  • Reply
   Bianca
   november 11, 2015 at 7:05 pm

   Hi Sandra, wat vervelend! De klachten kunnen echt naar zijn! Ik hoop dat je vol blijft houden en dat het dan uiteindelijk beter zal worden. Wellicht kun je ook even kijken welke voeding het beste voor je werkt. Groetjes, Bianca

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
healthy quinoa granola chunks
gezonde quinoa muesli brokken

Dit is niet een traditioneel muesli recept. Allereerst, zijn dit muesli brokken en geen kleine stukjes kleverige muesli. Natuurlijk kun...

Sluiten