Inspiratie | Nina Pierson

Nina Pierson (28) is mede-eigenaar van de salade bar SLA in Amsterdam (onlangs is de tweede vestiging geopend) en creatief directeur van het agentschap PUP creative agency. Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Thailand en Blaricum. Haar interesse voor gezond eten ontstond al toen ze slechts 11 jaar oud was. Haar vader was ernstig ziek en samen met haar moeder zijn ze toen aan een super gezond (streng) dieet begonnen. Denk aan vier groentensapjes versgeperst per dag, alleen maar volkoren producten, vegetarisch eten, nauwelijks zout en geen suiker. De basis voor een meer dan gemiddelde interesse in voeding was op die manier wel gelegd. Nina is inmiddels zelf 6 jaar vegetarisch.

Wat is het eerste wat je in de ochtend doet?

Ik drink eerst een glas warm water met citroen, gember en chiazaadjes. Soms aangevuld met wat agavenectar. Daarna wissel ik havermoutpap (aangemaakt met water) af met super smoothies. Zoals bijvoorbeeld mijn favoriet: de chocolade smoothie met banaan, chia zaadjes, rauwe cacao, hennepzaad, bijenpollen, een dadel en water.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Ik werk overdag altijd bij PUP en in de avond voor SLA. Het zijn lange dagen maar ik doe het met zoveel plezier dat het altijd leuk blijft. Ik ontbijt thuis met een supersmoothie en met de lunch eten we altijd heerlijke uitgebreide salades (soms van SLA) met spinazie, eitjes, mozzarella, pijnboompitjes, alfalfa, tomaat, linzen en dergelijke. In de avond, als we koken (mijn vriend en ik wonen sinds 2,5 jaar samen) eten we meestal verschillende groenten uit de stomer. Soms nog met een gehaktbal van de vegetarische slager erbij en nog een verse salade. Als toetje kunnen we altijd heerlijke genieten van pure chocolade. In de avond eten we meestal koolhydraatvrij.

foto-1_klein

Wat is je mening over een 100% rauw dieet?

Ik zou het zelf te lastig vinden om een 100% rauw dieet te volgen, maar ik probeer wel elke dag rauwe producten te eten. Ik geloof er wel in dat de  vitamine verminderen (soms helemaal verdwijnen) wanneer je producten (overmatig) verhit. Het verbaast me wel wat je allemaal rauw kunt eten. Heerlijk! Er zit een heerlijke rauwe eetgelegenheid op de overtoom: De Alchemist Garden.

Kan een mens zonder vlees? 

Vlees is, naar mijn idee, echt niet nodig.

Wanneer je dit goed aanvult met andere ijzerrijke producten kom je niets te kort. Eventueel kun je het aanvullen met een goed ijzer voedingssupplement, maar wanneer je op je inname let is dat ook niet per se nodig. Ik drink geen melk en geen yoghurt. Wel kaas en ei en af en toe Ghee. Ik geloof ook dat zuivel niet zo goed voor je is (te vet voor het menselijk lichaam om goed te kunnen verteren) dus soms heb ik periodes dat ik ook dat probeer te verminderen. Hoewel het soms ook gewoon te lekker is!

Welke product(en) eet jij elke dag?

Groenten! Groenten! Groenten! Oh ja en vruchten! Denk toch stiekem wel één keer per dag pure chocola. Ik eet het niet elke dag, maar mijn favoriete toetje zijn dadel-walnoot truffels met geraspte kokos en rauwe cacao. Super gezond en heerlijk! Ook ben ik een voorstander van gezond snacken. Ongebrande noten (walnoten bij voorkeur), dadels of een appel. Ik eet drie keer
per dag uitgebreid en dan nog gezonde tussendoortjes.

Wat is de beste superfood en welke is eigenlijk het geld niet waard?

Eet veel superfoods, is mijn advies.

Thuis heb ik een la vol met allemaal oude glazen potjes met verschillende superfoods erin. Als ik moest kiezen zou mijn favoriet maca poeder zijn. Het is libido verhogend en het heeft
een heerlijke caramel-achtige smaak. Verder werk ik het meeste met rauwe cacao in de producten die ik maak (chocolademousse van rauwe cacao en advocado, choco chia-taart van SLA, dadel-walnoot balletjes of de  chocolade smoothie) 

Eet je suiker of heb je iets anders waarmee je ”cheat”?

Nee, ik eet geen suiker (tenzij er iemand jarig is en zelf taart heeft gemaakt). Bij de restaurant De Bolhoed in Amsterdam (Prinsengracht 62) hebben ze ook de lekkerste suiker loze toetjes. Ik drink elke dag een kop koffie (bij voorkeur met amandelmelk maar ook wel met soya). En af en toe eet ik een volkoren pasta.

Wat zou je lezers willen aanraden die morgen al gezonder willen leven ?

Niet in één keer alles willen veranderen maar ‘one change a day’ zoals Sarah Britton (ook een voorbeeld voor mij) altijd zegt. Ik zou mischien beginnen met het beperken van koolhydraten van drie keer per dag naar twee keer per dag naar misschien één keer per dag. Let er wel op dat je dan genoeg voedingsstoffen binnen krijgt! Of bijvoorbeeld  niet meer snoepen (gewoon niet meer in huis halen). Er is genoeg zoetigheid in de natuur te vinden of maak het in je eigen keuken. Green Kitchen Stories heeft heerlijke (online) recepten helemaal zonder suiker gemaakt. En de choco-chia taart bij SLA is ook overheerlijk.

Wat zijn je beautygeheimen?

Ik draag hele fijne natuurlijke make-up van Be Minerals. Je koopt het bij C Cosmetics (op de Herenstraat). Het is gemaakt van mineralen en helemaal niet slecht voor je huid. Daar heb ik ook de rouge van. Verder wenkbrauw gel van de Hema, mascara (So Couture) van L’oreal en vaak een lippenstift van MAC. Oh ja en concealer voor onder m’n wallen van Ellis Faas. Verder heb ik altijd shampoo van Vichy en olie voor op m’n lichaam van Caudalie (Huile Divine). Ik ben nog op zoek naar een fijne natuurlijke parfum. Die heb ik nog niet gevonden.

Nina Pierson

Welke positieve/negatieve ontwikkelingen heb je in de afgelopen jaren in Nederland gezien op het gebied van voeding?

Ik vind dat Nederland zich positief aan het ontwikkelen is op het gebied van voeding. Natuurlijk zijn we er nog lang niet, maar als je het vergelijkt met USA dan zijn we wel al een stuk verder. Bewegingen van de YFM (youth food movement) vind ik heel erg belangrijk. Ook zijn er steeds meer restaurants bezig met duurzame en gezonde voeding. Nog steeds vind ik dat de overheid accijns moet leggen op bio industrie producten en subsidie op biologische producten. Zodat zo de consument echt gemotiveerd wordt om biologische producten te kopen.

Welk boek(en) is/zijn je grootste inspiratie?

De Voedselzandloper van Kris Verburgh. Verder kook ik verruit de meeste recepten uit Green Kitchen Stories.

Waarom is yoga voor jou de ultieme manier van ontspanning/beweging en hoe pas je dit in een drukke schema?

Het is gewoon een kwestie van doen! Als je eenmaal in een fijn ritme zit dan ga je met plezier naar yoga. Ik reserveer altijd m’n klasjes bij Delight Yoga. Verder ga ik nog ten minste twee keer per week naar de yoga studio van mijn moeder en haar vriend: Mangalam Meditation & Yoga. Een super super fijne plek, uitkijkend over de Amstel. Er kunnen maar 7 mensen per keer dus je hebt echt het gevoel dat je prive les krijgt. Er zijn maar weinig scholen in Amsterdam waar ook zo de nadruk op ontspanning en mediatie wordt gelegd. Mijn moeder geeft ook prive lessen en komt naar kantoor om les te geven. Zo hebben we bij PUP elke woensdag ochtend van 07.30-08.45 yoga les van m’n moeder. De perfecte manier om de dag mee te beginnen!

Ik doe het met zoveel plezier omdat ik me er zo goed bij voel. Als je dan af en toe zondigt is dat helemaal niet erg. Niet te streng zijn voor jezelf. Je mag alles maar wilt misschien niet alles meer.

Wat betreft sporten (in mijn geval dan yoga) moet je het gewoon op regelmatige basis blijven doen. In de ochtend werkt altijd goed voor mij aangezien je dan niet teveel tijd hebt om smoesjes te bedenken om het niet te doen.

Wat voor moois/creatieve projecten kunnen we binnenkort nog meer van je verwachten?

We zijn druk bezig met SLA. We geven nu ook leuke workshops (één keer per maand), bijvoorbeeld met Kyra de Vreeze in juni 2014. SLA blijft rustig en gestaag groeien. Wie weet waar we dit jaar nog meer tevoorschijn poppen. Onze ideologie is toegankelijk, betaalbaar, lekker, gezond en verantwoord eten. Toegankelijk betekent voor zoveel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk maken om een SLA’tje te halen. We krijgen 11 maart 2014 de nieuwe menu kaart bij SLA met nieuwe salades. En de oude falafel salade is, vanwege de vele aanvragen weer terug op de kaart! Ik word al helemaal blij van de gedachte!

photo credit: Poppy’s Parade

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.