Hotspots in Warschau

healthy warsawOmdat ik gek ben op reizen, maar ook weet hoe moeilijk het kan zijn om gezond (en vegan) te eten op reis, deel ik mijn ervaringen met jullie. Ik begin met Polen. Ik bezoek de hoofdstad van Polen nu enkele jaren op regelmatige basis en heb een grote verandering gezien. Polen is één van de weinige Europese landen die niet (zo erg) geleden heeft onder de recessie in de afgelopen decennia. En dat is zichtbaar. Niet alleen in de straten en winkels van Warschau, maar ook de restaurants zijn tegenwoordig geweldig. Polen nemen eten serieus en dit merk je aan de kwaliteit van de voeding in Warschau. De prijzen zijn echter (nog) laag.

Ik bezoek Warschau graag, omdat ik van de Oost-Europese cultuur houd, de energie en de hipsters. Ook de ”eagerness” om beter te doen is voelbaar. Ik merk duidelijk dat Warschau probeert in te halen en te vervangen wat ooit verloren was. Je zit er dus flink naast als je denkt dat Warschau een enorm communistische hoofdstad is dat niet met zijn tijd meegaat.

Als het gaat om eten in Polen, dan kun je je wel voorstellen dat Polen met name gek zijn op vlees, kaas en brood. Dus de eerste paar keren dat ik Warschau bezocht, at ik alleen maar in dezelfde vegan restaurant. Dit was een populaire plek, maar verdween helaas als gevolg van (wat ik denk) de enorme concurrentie die in de afgelopen drie jaar ineens opkwam. In tegenstelling tot 5 jaar geleden, toen vegetarische en vegan reizigers moesten overleven op een dieet van aardappelen en brood, zijn er tegenwoordig tal van vegetarische en veganistische plekken om uit te kiezen. Hipsters en toeristen genieten van de terrasjes van kleine restaurants, die een brede selectie van lokale seizoensgebonden biologische gerechten aanbieden. In Warschau zijn veel van de lokale mensen die een veganistisch restaurant bezoeken, niet veganistisch. De veganistische restaurants worden bezocht door net zoveel vegetariërs of veganisten als door vleeseters die gewoon weten waar lekker eten wordt geserveerd.

En nogmaals, de prijzen zijn laag. De focus ligt op vers voedsel en dagelijkse specials. De meeste restaurants gebruiken geen magnetron en de manier waarop ze gebruik maken van kruiden (Poolse traditionele stijl) maakt elk gerecht erg lekker.

Als je van plan bent om Warschau te bezoeken, bezoek dan de volgende plekjes. Zoals je zult merken ben ik een fan van het ontbijt en brunches. Ook juices voor onderweg zijn mijn favoriet. 

Mango Vegan Street Food

healthy warsaw
Mango Vegan Street Food is geweldig! Elk gerecht bevat mango. Dat klinkt misschien vreemd als je denkt aan bijvoorbeeld hun hummus gerecht, maar het is echt lekker. Voor mijn favoriete maaltijd van de dag (lunch / brunch) hebben ze de beste havermout pap ooit met onder andere kokosmelk. Ik ging terug voor een kleine late lunch en ik moet zeggen dat hun hummus ook absoluut niet verkeerd was. Deze mensen weten wat ze doen.

De styling is creatief en nieuw. Niet de standaard ‘meisjesachtige witte bloemigestyling, maar een meer trendy benadering van vegan eten. Ze hebben een leuk open terras, dat gezellig en lekker warm is op zomerse dagen. Absoluut een bezoekje waard.

healthy warsaw

Mango Vegan Street Food
Bracka 20 Street
Warsaw

 Be My Juice

healthy warsaw

Winter kan koud zijn in Polen en de zomers kunnen erg heet zijn, dus is het geen verrassing dat er veel winkelcentra in Warschau zijn. Hoewel ik liever ronddwaal om alles te ontdekken wat de stad te bieden heeft, beland je soms gewoon in een winkelcentrum. Mijn favoriet is Galeria Mokotów. Het is enorm, maar wat beter is, de bovenste verdieping vol zit met restaurants, zoals een hummus tentje en mijn favoriete juice bar: Be My Juice. Ik weet het, de naam is fout, maar de juices zijn geweldig. Ik ben gek op hun kruiden sappen en smoothies. Ze veranderen hun menu vaak, maar houden wel hun favorieten (goede zet). Ze hebben ook gebakjes, fruitsalades en ijs. Onder het genot van je sapje kun je dus lekker rondlopen en shoppen (alle mogelijke merken kun je er vinden). Niet slecht op een regenachtige dag.

healthy warsaw

Be My Juice
ul. Wołoska 12

02-697 Warsaw

Tel Aviv

healthy warsaw

Tel Aviv ligt in dezelfde buurt als Mysa en het lijkt erop dat dit gebied een populaire plek is voor al het trendy volk in Warschau. Het is niet zo toeristisch en de sfeer is relaxed.

healthy warsaw

Tel Aviv was oorspronkelijk een koosjer restaurant en is geliefd om hun hummus en falafel. Ze gebruiken lokale producten of zoals ze zeggen: koop lokaal en denk globaal“. Ik ben niet zo gek op falafel, maar de hummus is heerlijk! De meest geweldige soorten hummus kun je hier vinden: gedroogde tomaten, rode bieten en kruidnagel, munt of zwarte olijven.
healthy warsaw

Hun glutenvrije brood wordt gebakken op speciaal papier om contact met de bloem, die afkomstig zou kunnen zijn van de pita brood, te vermijden (wow!). De meesten mensen gaan voor de falafel met Amba saus ( zoet-zure saus van mango, gember en curry) en de Spaanse alcoholvrije wijnen (gefermenteerd zoals normaal wijn maar dan wordt de alcohol eruit gehaald).
Ik vond delimonades” heerlijk. Ik bestelde de lemonana’, dat is verse munt, ijs en citroen, maar ze hebben veel meer soorten om uit te proberen.

Tel-Aviv Café+Deli
ul. Poznańska 11
00-680 Warsaw

Krowarzywa Krowarzywa The Green Creator

Ik ben niet echt een hamburger type, want vaak zijn veganistische hamburgers namelijk gewoon ongezond veganistisch fast food, maar ik gaf Krowarzywa een kans.

Help red een koe – dat is de vertaling van de naam van deze eco-vriendelijke hamburgertent. Dit is niet een plek om te gaan zitten voor een rustige lunch. Het is klein, druk en er is veel aan de hand lijkt wel. Het draait allemaal om de hamburger hier. Je treft hier bejaarden, scholieren, lokale bevolking en toeristen. Allemaal staan ze in de rij voor de perfecte veganistische hamburger. Ondanks dat het druk is, is het personeel snel en is elke burger heerlijk. Een kleine plek, dat veel te bieden heeft. De hamburgers worden allemaal ter plekke gemaakt, verser kan niet. Ze maken geen gebruik van MSG , geen GGO en koken doen ze op basis van seizoensgebonden producten. De broodjes worden gemaakt op basis van plantaardige melk (niet glutenvrij verder voor zover ik weet), en de sauzen zijn ook huisgemaakt (de knoflooksaus is heerlijk!). De glutenvrije burger is een droom!

Vegan WarsawWat kun je er verder eten?
Je kunt kiezen uit bulgur met snijbiet, zwarte sesam en Poolse kruiden, linzen met tofu, radijs en kruiden, noten met prei, kruiden, tofu of de brandnetel met gierst en tofu. Genoeg keuze dus. Voor een drankje kun je kiezen voor een smoothie of kwas chlebowy, dit is een gefermenteerde drank meestal gemaakt van roggebrood. Voor veganistische fast food is deze plek uitstekend. Absoluut de beste veganistische hamburger die ik ooit heb gehad. Oh, en de prijs? Slechts een paar euro per burger

Krowarzywa
Hoża St. 29/31 en Marszałkowska St. 27/35
00-516 Warsaw

 

healthy warsaw

UPDATE 2016

Het lijkt wel alsof er elke dag wel een nieuwe vegan hotspot in deze stad bijkomt. De lat ligt dus vrij hoog. Iedere keer dat ik in Warschau ben heb ik het gevoel alsof ik in een ”nog nieuw te ontdekken vegan soort van Berlijn” rondloop, als je begrijpt wat ik bedoel. Wat betreft mijn andere eerdere aanbevelingen, ik ben nog steeds gek op ‘‘Be My Juice”, maar de plaatsen met falafels en vegan hamburgers bezoek ik veel minder. Ik voel me gewoon veel beter als ik geen gluten eet of voedingsmiddelen met een teveel aan olie. Dit zijn mijn huidige favorieten.

LOKAL VEGAN BISTRO

healthy warsaw Een heerlijke plek is Lokal Vegan Bistro. Het is altijd druk, maar ik verlaat deze plek altijd met een blij en vol buikje en de prijzen zijn zeer goed! Ze serveren geen hardcore gezond veganistisch eten met bijvoorbeeld verse sappen, maar alles is veganistisch, lekker en vullend. Ik eet hier altijd voor een vlucht terug naar huis, omdat ik weet dat ik na een maaltijd hier twee uur later niet weer honger heb. Je eet hier lekker, maar verwacht geen lange avonden hier. Alles is vrij snel (je haalt je bordje op naast de keuken, er zijn geen obers).

Lokal Vegan Bistro
ul.Krucza 23/31

Restauracja Ambasada

Restauracja AmbasadaRestauracja Ambasada The Green Creator

Deze hotspot is mijn absolute favoriet. Restauracja Ambasada heeft alles wat je je maar kunt wensen. Gezonde vegan (rauwe) gerechten, een geweldige locatie, een geweldige sfeer, super vriendelijk personeel en heerlijk eten. Deze plek voelt aan als thuis en ik zou er zou kunnen wonen. Ze hebben een winkel, kamers en ook een prachtige tuin. Deze plek is een droom. Om eerlijk te zijn kan ik niet zeggen wat mijn favoriete gerecht is, want werkelijk alles is heerlijk (de sapjes, voorgerechten, soepen, desserts) en allemaal met zoveel liefde gemaakt.

Foksal 1,
00-366
 

THINK LOVE JUICE

healthy warsaw

Een ander plekje dat ik onlangs heb ontdekt is Think Love Juice. Hoewel de porties kleiner zijn en de prijzen hoger geniet ik echt van een ontbijt of lunch hier. De styling  is geweldig, de locatie is goed, het eten is niet standaard vegan eten (denk aan boekweit cotelettes) en de sapjes zijn heerlijk. Een echte gezonde vegan hotspot! PS. Ze hebben geweldige boerenkool chips.

Think Love Juices & Vegan Foods
ul. Francuska 14
Saska Kępa

In bovenstaande video krijg je een aardige impressie van mijn favoriete plekjes van 2016 in Warschau. Daarin komen ook nog de volgende heerlijke ontbijt plekjes voorbij:

Healthy as Hell
Koszykowa 59, 00-667

Niezłe Ziółko (vegan opties op de menu)
Krucza 17, 00-525

Deze inspirerende documentaire (met Engelse ondertiteling) laat zien hoe booming vegan food in Warschau is. Ik heb nog veel te ontdekken daar. Ken jij nog meer plekjes? Laat het me dan hieronder weten!

photos by the green creator (c) (copyright) / Instagram Think Love Juice & Restauracja Ambasada / Facebook Lokal Vegan Bistro