Hotspots in Rome, Italië

‘’Caput Mundi’’ (hoofdstad van de wereld), pizza en pasta, de plek waar wijn rijkelijk vloeit, de Eeuwige stad Rome.

Ik heb gemerkt dat veel vegan plaatsen in Europa vaak een falafel of vegan burger voorschotelen en dat wilde ik absoluut niet in Rome. Ik ging op zoek naar plekken die niet allemaal in HappyCow worden genoemd en waar maar weinig toeristen te vinden zijn. Ik wilde me onderdompelen in de de hoofdstad van de pizza’s en ijsjes en met de lokale bevolking mee-eten.

Zodra je Rome binnenkomt, ontspan je direct. Het weer, de mooie en vriendelijke mensen, de gevulde terrasjes, prachtige ijssalons op bijna iedere hoek. Heerlijk!

Italië heeft veel te beiden voor vegans, ook zijn er veel glutenvrije pasta’s en pizza’s. Ik heb deze niet in mijn review opgenomen. Twee redenen. Ten eerste wilde ik de toeristen vermijden. Ik wilde het Italiaanse leven echt proeven. Ten tweede heb ik in Rome gezocht naar de meest lekkere vegan (niet glutenvrije) pizza.

Ook ging ik op zoek naar het beste vegan ijsje. Ik ging naar de meest bekende ijssalon, maar vond betere opties voor de gezonde vegan.

Ik heb ontzettend genoten! Van het weer, de vriendelijke mensen en het heerlijke eten!

En ik heb gelopen. Europese steden zijn gemaakt om te lopen. Ik neem nauwelijks de tram, bus of metro. Dit geeft zoveel energie, is gezond, maar zorgt er ook voor dat ik veel hebben kunnen ontdekken zonder internet te raadplegen. Verkennen is onderdeel van mijn reis reviews en maakte een bezoek aan Rome zoveel leuker.

Dan het eten. Ik verwachtte zwaar, vettig eten. Veel snelle koolhydraten en heel veel kaas, maar ik zat ernaast. Door een explosie in de interesse naar gezond leven en de populariteit van diëten, zoals glutenvrij, veganistisch is Italië niet achtergebleven.

Glutenvrij vegan? Ja, dat kan! Glutenvrije pasta en pizza zijn steeds makkelijker te vinden.

Ook in niet vegan restaurants kun je vaak een vegan optie vinden. De Italianen houden van groenten in hun pasta, pizza’s en als voorgerechten, dus het is heel gemakkelijk om dit toe te voegen of te laten vervangen voor je, zoals heerlijke gegrilde groenten, zoals paprika, artisjok of courgette.

HOTSPOTS ROME

Il Margutta RistorArte

Margutta RistorArte

Ik at hier op de eerste avond, en ik was verrast door hoe formeel het was. Ik kreeg wat rare blikken omdat ik een camera vasthield, maar laat je niet intimideren. Het personeel is vriendelijk en ook voor mij (niet zo trendy Italiaan) was er een tafel in dit restaurant. Je zit hier niet tussen de toeristen maar tussen allemaal Italianen. Precies waar ik naar op zoek was!

En het menu? Niet alleen veganistisch, maar ook veganistisch met een focus op de darmen. Claudio Vannini wilde het eerste vegetarische culturele centrum in Rome creëren. Zijn missie was om zijn klanten te voorzien van zijn gezonde menu, levensfilosofie, respect voor de natuur, liefde voor kunst, en de noodzaak om de rechten van de dieren te respecteren.

In korte tijd is Il Margutta een ontmoetingsplaats geworden voor mensen die op zoek zijn naar een plantaardige gezonde levensstijl. Veel lokale bekende Italianen (TV en modewereld) eten hier vaak. De gerechten zijn eenvoudig en hebben een mediterrane invloed.

 

Margutta RistorArte menu

Zodra je het menu openslaat lees je als eerste de filosofie, ‘Relax at Margutta flat belly’’. De gerechten zijn FODMAP ; dit zorgt er onder andere voor dat je niet met een opgeblazen gevoel naar huis gaat. Ik bestelde het Detox Menu, maar er is ook een vegan menu, soepen, groenten mix (rauw en gekookt). Ik vond het een leuke plek om eens clean vegan te eten.

Margutta RistorArte strawberries

Via Margutta, 118, 00187 Roma, Italia

Giacomelli

GiacomelliRome is dan wel niet de officiële hoofdstad van de pizza, maar je kunt enorm veel verschillende soorten pizza in Rome vinden. Van flinterdun (Romeinse stijl) tot de vierkante pizza-by-the-slice of de dikke-omrande Napolitaanse stijl pizza’s.

pizza giacomelli

Giacomelli is mijn favoriet. Giacomelli is een familie bedrijf (inclusief het personeel) en de pizza’s zijn er zo dun als papier. Ik ging voor de simpele pizza marinara. Heerlijk! Alle pizza’s zijn er in drie formaten (klein, medium of groot). Geheel onverwacht waren de gegrilde groenten heerlijk! Vooral de artisjok, kool en paprika waren echt lekker. Heerlijk om te delen of lekker helemaal zelf op te eten. Ik maakte er mijn eigen groenten pizza van. De andere gerechten schijnen ook heerlijk te zijn!

veggies giacomelli

Wat ook erg fijn is dat je hier geen toeristen kunt vinden. Giacomelli heeft niet eens een website (niet dat ik kon vinden).

Via Emilio Faà di Bruno, 25 00195 Roma

Giolitti

giolitti iceIk keek er naar uit om Giolitti te bezoeken. Ben Stiller, de paus, Owen Wilson … iedereen is lovend over de ijsjes van Giolitti. Ik was dan ook niet verbaasd dat het binnen hectisch was. Enorme rijen op ieder moment van de dag, kribbig personeel dat je bestelling afmaakt voordat je kunt beslissen wat je eigenlijk wilt bestellen. Natuurlijk heb ik alleen de veganistische opties geprobeerd, en hoewel ik een enorme veganistische suikerbom verwachtte, moet ik zeggen dat de smaak heel puur was. Ik was onder de indruk. Totdat ik de ”pure chocolade” probeerde. Oh. Mijn. Goedheid. Je kunt dit niet eten zonder geluiden van genot te maken. Ik kan het niet beschrijven. Het is zo puur. Donkere chocolade, maar niet bitter, zwaar, of kleverig.

Via Uffici del Vicario, 40 – 00186 Roma

I Dolci di Nonna Vincenza

I Dolci di Nonna VincenzaPrecies 15 minuten later (letterlijk 5 minuten lopen van Giolitti), stuitte ik op een ander ijs paradijsje, I Dolci di Nonna Vincenza. Ik at er mijn eerste echte volgens Siciliaanse traditie bereide ijs. Dit is echt een totaal andere beleving. Zonder zuivel en al teveel suiker lijkt het een beetje als bevroren pulp nadat je noten melk hebt gemaakt. Ik nam de pistache en amandel ijs. De smaak is puur met een hele lichte structuur. Granita Siciliana is een semi-bevroren dessert gemaakt van suiker, water en bijvoorbeeld noten. Ik vond het niet erg zoet smaken, maar aangenaam genoeg om het heerlijke te maken. Perfect! Oorspronkelijk komt dit uit Sicilië, maar de gewenste textuur lijkt te variëren van stad tot stad. Van super chunky tot sorbet structuur. Ik zat er precies tussenin. Heerlijk!

I Dolci di Nonna Vincenza

I Dolci di Nonna Vincenza

Via dell’Arco del Monte, 98, 00186 Roma

Slow Market La Capra Rampante

Slow Market La Capra RampanteIk zag op straat wat borden met ”slow food bio”, maar ik begreep niet wat ermee bedoeld werd en waar het was. Na een paar honderd meter stuitte ik op deze variant van een natuurvoedingswinkel. Er was geen einde aan alle hoeken en verschillende secties. Een hoek met enorme potten kruiden, een hoek met eindeloze theevariaties en groenten in idyllische houten kratten. Ik vond het ook leuk dat ze geen fruit en groenten weggooiden. Oudere groenten en fruit kwamen in een doos terecht en werden met korting verkocht. Geen verspilling! Ik kocht hier wat lekkere snacks en vers fruit (peren, abrikozen en kersen).

Slow Market La Capra Rampante

via Donatello, 65 – Roma (Quartiere Flaminio)

Grezzo

GrezzoToen was het weer tijd voor ijs en chocolade. De foto’s op Grezzo’s Facebook pagina en het feit dat alles raw vegan is trok direct mijn aandacht. Kan het waar zijn? Ik was ook direct benieuwd naar de suiker die ze gebruiken. Vegan is niet lastig, maar clean vegan wel. Grezzo gebruikt kokos suiker als zoetstof. Ondanks dat Grezzo pas sinds 2014 bestaat, heeft het al flink naam weten te maken. Een business coach en een Italiaanse raw master chef bundelde hun krachten en Grezzo was een feit. Hun missie is om de beste rauwe vegan chocolade (ijs en gebak) te maken.

Grezzo

Dit komt mede door het gebruik van de hoogste kwaliteit ingrediënten (biologisch). Ieder recept is ontworpen om de gezondheid en ons geluk te verbeteren. Ze gebruiken nooit geraffineerde suikers, gluten, soja, zuivel, GGO’s of chemische ingrediënten. Alleen de hoogste kwaliteit biologische ingrediënten … wow!
Hun ‘’keuken’’ achter in de winkel ziet eruit als een laboratorium. Zuiver, precies en clean gaan ze te werk. Het resultaat zijn heerlijke ijsjes. De smaak amandel is ongelooflijk lekker! Grezzo’s chocolade is rijk in smaak en structuur. Ook heeft Grezzo heerlijk verkoelende smoothies. Het geheim zit dus daadwerkelijk in hun ingrediënten. Zo gebruikt Grezzo cacaobonen uit Ecuador, cacaoboter, kokos suiker, Siciliaanse amandelen, hazelnoten uit Piemonte, dadels en kokos pulp. Ook de verpakking en decor in de winkel is gericht op zoveel mogelijk recyclebare producten. Volgens mij dronk ik mijn smoothie op een papieren stoel…

Ik zal binnenkort een smoothie recept hier delen met jullie van Grezzo. Heerlijk tijdens de warme dagen!

Grezzo

Via Urbana, 130 (Zona rione Monti) – 00184 Roma

Fa-bio

fa-bioFa-bio – letterlijk ‘doe biologisch’ – word gerund door Fabio en Claudio, twee heren met verschillende gastronomische achtergronden, maar beiden met een passie voor verse, smakelijke, biologische voeding. Je kunt hier genieten van verse salades, verse smoothies, juices en kamut wraps (kamut is een oergraan met een hoog eiwitgehalte en zwakke gluten). Allemaal met de beste biologische ingrediënten, in een piepklein, maar gezellige omgeving. Ook hier is iedereen zo heerlijk relaxed, behulpzaam en vriendelijk dat het lastig is om Rome ooit nog te verlaten. Ik kreeg de heerlijkste juices voorgeschoteld zoals rode biet, framboos en appel. Ze hebben geen vaste menu omdat ze steeds seizoensgebonden koken en juicen.

Ik heb hier vele ochtenden van een heerlijke juice genoten!

fa-bio

Ik heb heerlijke genoten van het weer, de mensen, de stad en het eten. Rome heeft mijn hart gestolen. A presto Italia!

rome bianca hair

photos and text by the creator green (c) (copyright)

1 gedachte over “Hotspots in Rome, Italië”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.