Hotspots in Rome, Italië

‘’Caput Mundi’’ (hoofdstad van de wereld), pizza en pasta, de plek waar wijn rijkelijk vloeit, de Eeuwige stad Rome. Italië lijkt een moeilijke plek om ook maar enigszins gezond plantaardig te eten. Het is echter niet zo lastig als je zou denken.

Ik heb gemerkt dat veel vegan plaatsen in Europa vaak een falafel of vegan burger voorschotelen en dat wilde ik absoluut niet in Rome. Ik ging op zoek naar plekken die niet allemaal in HappyCow worden genoemd en waar maar weinig toeristen te vinden zijn. Ik wilde me onderdompelen in de de hoofdstad van de pizza’s en ijsjes en met de lokale bevolking mee-eten op een zo ‘’vegan clean’’ mogelijke manier.

Zodra je Rome binnenkomt, ontspan je direct. Het weer, de mooie en vriendelijke mensen, de gevulde terrasjes, prachtige ijssalons op bijna ieder hoek. Heerlijk!

Italië heeft veel te beiden voor vegans, ook zijn er veel glutenvrije pasta’s en pizza’s. Ik heb deze niet in mijn review opgenomen. Twee redenen. Ten eerste wilde ik de toeristen vermijden. Ik wilde het Italiaanse leven echt proeven. Ten tweede eet ik nooit pizza’s en pasta’s Italiaanse stijl. Ik kan niet goed tegen gluten en voor koolhydraten ga ik liever voor de langzame gezonde koolhydraten. Maar in Rome heb ik gezocht naar de meest gezonde (niet glutenvrije) pizza. Ik moest en zou dit proberen. Ook al gaf me dit een ”pizza baby buik” voor ongeveer twee dagen. Het was het waard.

Ook ging ik op zoek naar het beste vegan ijsje, zo laag mogelijk in suiker. Ik ging naar de meest bekende ijssalon, maar vond betere opties voor de gezonde vegan.

Ik heb ontzettend genoten! Van het weer, de vriendelijke mensen en het heerlijke eten!

En ik heb gelopen. Europese steden zijn gemaakt om te lopen. Ik neem nauwelijks de tram, bus of metro. Dit geeft zoveel energie, is super gezond, maar zorgt er ook voor dat ik veel hebben kunnen ontdekken zonder internet te raadplegen. Verkennen is onderdeel van mijn reis reviews en maakte een bezoek aan Rome zoveel leuker.

Dan het eten. Ik verwachtte zwaar, vettig eten. Veel snelle koolhydraten en heel veel kaas. Misschien niet de beste plek voor een review, maar ik zat ernaast. Door een explosie in de interesse naar gezond leven en de populariteit van diëten, zoals glutenvrij, veganistisch is Italië niet achtergebleven.

In mate kun je hier van alle lokale gerechten genieten. Elke dag een vegan ijsje of een vegan pizza doet niemand goed. Gelukkig zijn er ook genoeg juice bars en biologische winkels. Ook zijn er vaak kleine kraampjes te vinden op de straat met heerlijk vers fruit.

Glutenvrij vegan? Ja, dat kan! De Italianen zijn zich terdege bewust van het effect van glute. Hierdoor is glutenvrije pasta en pizza steeds gemakkelijker te vinden.

Zuivelvrij? Ook geen enkel probleem. Gluten laat ik zeer zelden toe in mijn dieet, maar zuivel nooit en never en toch heb ik van heerlijke ijsjes genoten!

Vegan? Ook in niet vegan restaurants kun je vaak een vegan optie vinden. De Italianen houden van groenten in hun pasta, pizza’s en als voorgerechten, dus het is heel gemakkelijk om dit toe te voegen of te laten vervangen voor je. Heerlijke gegrilde groenten, zoals paprika, artisjok of courgette? Yum!

Il Margutta RistorArte

Margutta RistorArteIk at hier op de eerste avond en was bij binnenkomst een beetje verbaasd over hoe formeel het over kwam. Er werd raar naar mijn camera gekeken en er moest gevraagd worden of er een tafel vrij was. Laat je niet intimideren. Het personeel is erg vriendelijk en ook voor mijn (niet trendy Italiaanse) was er plek in het restaurant. Je begeeft je niet tussen toeristen , maar alleemaal Italianen. Dat zocht ik! En het menu? Ik kon mijn ogen niet geloven. Niet alleen vegan, nee vegan met een focus op de darmen. Claudio Vannini wilde de eerste vegetarische culturele centrum in Rome creëren. Zijn missie was om zijn klanten te voorzien van een gezond menu, zijn levens filosofie, respect voor de natuur, liefde voor kunst, maar vooral de noodzaak om de rechten van alle dieren te respecteren.
In een korte tijd is Il Margutta tot een ontmoetingsplaats uitgegroeid voor mensen die een plantaardige gezonde levensstijl zoeken, maar ook veel lokale bekende Italianen (tv en mode wereld) zijn hier vaak te vinden. Allemaal verbaasd door het feit dat zelfs in een vegetarisch/vegan restaurant het mogelijk om heerlijke te eten. De gerechten zijn simpel en hebben een mediterrane invloed.

Margutta RistorArte menu

Zodra je het menu openslaat lees je als eerste de filosofie, ‘Relax at Margutta flat belly’’. De gerechten zijn gebaseerd op FODMAP. Dit zorgt er onder andere voor dat je niet met een opgeblazen gevoel naar huis gaat. Ik bestelde het Detox Menu, maar er is ook een vegan menu, soepen, groenten mix (rauw en gekookt). Ik vond het een leuke plek om eens clean vegan te eten.

Margutta RistorArte strawberries

Via Margutta, 118, 00187 Roma, Italia

Giacomelli

GiacomelliRome is dan wel niet de officiële hoofdstad van de pizza, maar je kunt enorm veel verschillende soorten pizza in Rome vinden. Van flinterdun (Romeinse stijl) tot de vierkante pizza-by-the-slice of de dikke-omrande Napolitaanse stijl pizza’s.

pizza giacomelli

Giacomelli is mijn favoriet (ondanks dat de pizza’s niet glutenvrij zijn). Giacomelli is een familie bedrijf (inclusief het personeel) en de pizza’s zijn er zo dun als papier. Ik probeer gluten zoveel mogelijk te vermijden en deze pizza’s waren de perfect manier als je wel een echte pizza wilt, maar zo min mogelijk gluten. Ik ging voor de simpele pizza marinara. Heerlijk! Alle pizza’s zijn er in drie formaten (klein, medium of groot). Geheel onverwacht waren de gegrilde groenten heerlijk! Vooral de artisjok, kool en paprika waren echt lekker. Heerlijk om te delen of lekker helemaal zelf op te eten. Ik maakte er mijn eigen groenten pizza van. De andere gerechten schijnen ook heerlijk te zijn!

veggies giacomelli

Wat ook erg fijn is dat je hier geen toeristen kunt vinden. Giacomelli heeft niet eens een website (niet dat ik kon vinden).

Via Emilio Faà di Bruno, 25 00195 Roma

Giolitti

giolitti iceOh, wat heb ik toch uitgekeken naar Giolitti. Ben Stiller, de paus, Owen Wilson…iedereen is er gek op 😉 Want vegan of niet, iedereen heeft het over de ijsjes van Giolitti. Ik was dan ook niet verbaasd dat het erg druk binnen was. Enorme rijen op ieder moment van de dag, personeel dat kortaf is en heel snel te werk gaat. Ik heb natuurlijk alleen de vegan opties geprobeerd en ondanks dat ik een enorme vegan suikerbom verwachtte, moet ik zeggen dat de smaak erg puur was. Ik was wel onder de indruk. Totdat ik de ‘’dark chocolate’’ probeerde. Ik krijg kippenvel als ik eraan denk. Not kidding. Oh. My. Goodness. Als je dit kunt eten zonder geluidjes van genot te maken, weet je niet wat lekker is. Ik kan het gewoon niet omschrijven. Het is zo puur. Echt pure chocolade, maar niet bitter en zwaar of plakkerig. Hoe doen ze dit? Ik denk er nog vaak aan en het is mijn droom dit ooit zelf te kunnen maken.

Via Uffici del Vicario, 40 – 00186 Roma

I Dolci di Nonna Vincenza

I Dolci di Nonna VincenzaPrecies 15 minuten later (letterlijk 5 minuten lopen van Giolitti), stuitte ik op een ander ijs paradijsje, I Dolci di Nonna Vincenza. Ik at er mijn eerste echte volgens Siciliaanse traditie bereide ijs. Dit is echt een totaal andere beleving. Zonder zuivel en al teveel suiker lijkt het een beetje als bevroren pulp nadat je noten melk hebt gemaakt. Ik nam de pistache en amandel ijs. De smaak is puur met een hele lichte structuur. Granita Siciliana is een semi-bevroren dessert gemaakt van suiker, water en bijvoorbeeld noten. Ik vond het niet erg zoet smaken, maar aangenaam genoeg om het heerlijke te maken. Perfect! Oorspronkelijk komt dit uit Sicilië, maar de gewenste textuur lijkt te variëren van stad tot stad. Van super chunky tot sorbet structuur. Ik zat er precies tussenin. Heerlijk!

I Dolci di Nonna Vincenza

I Dolci di Nonna Vincenza

Via dell’Arco del Monte, 98, 00186 Roma

Slow Market La Capra Rampante

Slow Market La Capra RampanteIk zag wat bordjes met ‘slow food bio’, maar begreep niet zo goed waar ik heen moest en wat het precies inhield. Na enkele honderden meters liep ik deze variant van de Nederlandse ‘Ekoplaza’ binnen, maar oh wat is dit een enorm grote winkel. Er kwam geen eind aan de hoekjes en verschillende secties. Een hoekje met enorme potten kruiden, een hoekje met eindeloos veel thee soorten en groenten in idyllisch houten kratjes. Wat ik ook mooi vond is dat ze geen groenten en fruit weggooien. Wat ‘’oudere’ groenten en fruit gaat in een apart kratje en mag met een flinke korting worden gekocht. Perfect! Ik kocht er heerlijke snacks, vers fruit ( peren, abrikozen en kersen). Ik had een heerlijk fruit ontbijtje de dag erna! Ik vond het ontbijt namelijk best wel lastig in Rome. In de ochtend wil ik gewoon snel een smoothie en wat fruit, meer niet. Je eigen fruit kopen is dan de beste manier om je zoektocht in de ochtend te vermijden.

Slow Market La Capra Rampante

via Donatello, 65 – Roma (Quartiere Flaminio)

Grezzo

GrezzoToen was het weer tijd voor ijs en chocolade. De foto’s op Grezzo’s Facebook pagina en het feit dat alles raw vegan is trok direct mijn aandacht. Kan het waar zijn? Ik was ook direct benieuwd naar de suiker die ze gebruiken. Vegan is niet lastig, maar clean vegan wel. Grezzo gebruikt kokos suiker als zoetstof. Ondanks dat Grezzo pas sinds 2014 bestaat, heeft het al flink naam weten te maken. Een business coach en een Italiaanse raw master chef bundelde hun krachten en Grezzo was een feit. Hun missie is om de beste rauwe vegan chocolade (ijs en gebak) te maken. Dat is flink gelukt.

Grezzo

Dit komt mede door het gebruik van de hoogste kwaliteit ingrediënten (biologisch). Elk recept is ontworpen om de gezondheid en ons geluk te verbeteren. Ze gebruiken nooit geraffineerde suikers, gluten, soja, zuivel, GGO’s of chemische ingrediënten. Alleen de hoogste kwaliteit biologische ingrediënten … wow!
Hun ‘’keuken’’ achter in de winkel ziet eruit als een laboratorium. Zuiver, precies en clean gaan ze te werk. Het resultaat zijn heerlijke ijsjes. De smaak amandel is ongelooflijk lekker! Grezzo’s chocolade is rijk in  smaak en structuur. Ook heeft Grezzo heerlijk verkoelende smoothies. Hun geheim zit dus daadwerkelijk in hun ingrediënten. Zo gebruikt Grezzo cacaobonen uit Ecuador, cacaoboter, kokos suiker, Siciliaanse amandelen, hazelnoten uit Piemonte, dadels en kokos pulp. Ook de verpakking en decor in de winkel is gericht op zoveel mogelijk recyclebare producten. Volgens mij dronk ik mijn smoothie op een papieren stoel…

Ik zal binnenkort een smoothie recept hier delen met jullie van Grezzo. Heerlijk tijdens de warme dagen!

Grezzo

Via Urbana, 130 (Zona rione Monti) – 00184 Roma

Fa-bio

fa-bioFa-bio – letterlijk ‘doe biologisch’ – word gerund door Fabio en Claudio, twee heren met verschillende gastronomische achtergronden, maar beiden met een passie voor verse, smakelijke, biologische voeding. Je kunt hier genieten van verse salades, verse smoothies, juices en kamut wraps (kamut is een oergraan met een hoog eiwitgehalte en zwakke gluten). Allemaal met de beste biologische ingrediënten, in een piepklein, maar gezellige omgeving. Ook hier is iedereen zo heerlijk relaxed, behulpzaam en vriendelijk dat het lastig is om Rome ooit nog te verlaten. Ik kreeg de heerlijkste juices voorgeschoteld zoals rode biet, framboos en appel. Ze hebben geen vaste menu omdat ze steeds seizoensgebonden koken en juicen.

Ik heb hier verschillende ochtenden van een heerlijke juice genoten!

fa-bio

Ik heb heerlijke genoten van het weer, de mensen, de stad en het eten. Rome heeft mijn hart gestolen. A presto Italia!

rome bianca hair

photos and text by the creator green (c) (copyright)

1 gedachte over “Hotspots in Rome, Italië”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.