Hoe zit dat nou met natuurlijke suikers?

Als er iets is dat jullie allemaal gelukkig maakt dan zijn het wel heerlijke zoete recepten met de woorden suikervrij” in de beschrijving. Sommigen vinden dat niets dat echt zoet is ook echt suikervrij is en anderen stellen dat er een verschil is tussen geraffineerde witte suikers en natuurlijke zoete producten zoals dadels. Mijn recepten zijn allemaal suikervrij, dat betekent dat ik alleen gebruik maak van natuurlijke zoete producten. Maar zoals ik altijd zeg, suiker is nog steeds suiker en ”ieder ingrediënt moet nuttig zijn‘. Hoe zit dat nou met natuurlijke suikers? Wat is de beste natuurlijke suiker? En zijn alle natuurlijke suikers even goed (of slecht)?

Welke natuurlijke suikers zijn er?

Er zijn een heleboel suikers, ik noem een paar. Ahornsiroop, rauwe honing (niet veganistisch), rietsuikermelasse, dadel suiker/siroop, kokos suiker, sucanat, xylitol, stevia-extract, bruine rijst siroop en agave. Er zijn meer zoetstoffen, maar ik denk dat dit de meest voorkomende natuurlijke zoetstoffen zijn. En hoewel ze allemaal natuurlijk zijn, er is een enorm verschil tussen deze zoetstoffen.

Als het gaat om de voedingswaarden, kun je eigenlijk heel duidelijk stellen dat suiker, bruine rijst siroop, agave nectar en mais siroop allemaal hetzelfde zijn omdat ze in principe GEEN voedingswaarden bevatten. Ahornsiroop is dan bijvoorbeeld weer ”erger” dan honing (bevat minder voedingswaarden). Eigenlijk zijn al deze voorbeelden slechts suiker, lege calorieën. Wellicht niet zo schadelijk / slecht als geraffineerde witte suikers, maar nog steeds lege calorieën. Stevia (de echte versie) lijkt onschuldig te zijn, zolang je niet te veel ervan eet, maar persoonlijk houd ik niet zo van de smaak. Ik heb ook xylitol en erythritol in mijn keukenkastje staan (beiden zijn een vorm van ‘suiker alcohol), maar deze suikers kunnen echter een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree veroorzaken. Dit komt omdat desuiker alcoholniet volledig geabsorbeerd wordt in het maag-darmkanaal en dit kan leiden tot fermentatie in de darmen. Erythritol blijkt echter niet alleen een antioxidant te zijn, maar ook beter voor de darmen (geen absorptieproblemen). Ik gebruik suiker alcoholen eigenlijk nauwelijks simpelweg omdat er betere alternatieven zijn voor mij.

Ik gebruik meestal dadels of rietsuikermelasse om mijn recepten wat zoeter te maken. Vooral dadels werken heel goed in zoete recepten.

How to make Date Paste

De twee beste natuurlijke suikers

Welke suikers zijn nu eigenlijk echt nuttig en hebben een voedingswaarde? De beste natuurlijke zoetstof is op dit moment de dadel of dadel suiker/dadel siroop/dadel pasta. Een dadel is een natuurlijk plantaardig product in zijn gehele uitvoering (niet bewerkt) en het bevat alle vezels

Ook rietsuikermelasse (black strap molasses) heeft belangrijke voedingswaarden. Het is misschien iets meer bitter dan een dadel door de lage suikergehalte, maar ik vind het erg lekker (smaakt naar drop). Rietsuikermelasse bevat  vitaminen en mineralen, zoals ijzer, calcium, magnesium, vitamine B6 en zelfs selenium.

Ik weet dat ik mijn dadels van een betrouwbare verkoper koop, maar aangezien dadels erg kleverig zijn en er heel gemakkelijk vuil kan kleven aan de buitenkant, haal ik altijd het velletje onder stromend water eraf. Ook als je denkt dat je dadels wellicht ondergedompeld zijn geweest in suikerwater dan kan het verwijderen van de buitenkant een deel van de suikers verwijderen.

Al met al zijn er dus enkele geweldige natuurlijke suikers te vinden en is het dus absoluut niet nodig om witte geraffineerde suikers te gebruiken. Maar dat gezegd hebbende, denk ik wel dat we allemaal voorzichtig moeten zijn met de hoeveelheid suiker in onze voeding (ook de natuurlijke suikers). Het kan leiden tot een suiker verslaving, vooral als je een voormalige suiker junkie bent zoals ik. Je hersenen proeven‘ iets zoet, dus zorg ervoor dat je niet iets zoets eet in hoeveelheden dat kan leiden tot een suiker verslaving . Zoals ik altijd zeg, een theelepel ahornsiroop leidt tot twee, wat leidt tot drie en voor je het weet eet je dagelijks een (veganistische) reep chocolade vol met witte geraffineerde suikers weg ….

Wat is jouw favoriete natuurlijke suiker? Ik lees het graag hieronder.

photos by the green creator (c) (copyright)